Traian Basescu s-a fotografiat alaturi de Angela Merkel la summitul liderilor europeni si la reuniunea PPE

Ultima actualizare: 22-12-2014 07:04

Presedintele Traian Basescu incheie vineri ultimul sau summit al liderilor europeni. La Bruxelles, seful statului a aparut in poza de grup a PPE alaturi de Angela Merkel.

La final de mandat, Traian Basescu a ajuns la Bruxelles, unde a participat la Consiliul European de Iarna. Liderii europeni s-au reunit la Bruxelles in 18-19 decembrie pentru ultimul summit al acestui an, totodata primul condus de Donald Tusk ca presedinte al Consiliului.

Seful statului s-a intalnit si cu liderii Partidului Popular European. Traian Basescu a aparut in poza de grup langa Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

La plecarea din Romania, presedintele a declarat ca va discuta cu liderii europeni despre situatia din Ucraina si despre sanctiunile pentru Moscova. In plus, Traian Basescu a anuntat ca va face la Bruxelles o propunere ca Romania sa nu piarda banii necheltuiti pana acum din fondurile europene.

Citeste si: Basescu cere la Bruxelles cresterea nivelului de sanctiuni impotriva Rusiei: Usor, domnul Putin o sa renunte la aroganta

Donald Tusk: Uniunea Europeana trebuie sa aiba o strategie pe "termen lung" in privinta Rusiei

Uniunea Europeana (UE) trebuie sa elaboreze o strategie pe "termen lung" in privinta Rusiei, a afirmat joi noul presedinte al Consiliului European, polonezul Donald Tusk, relateaza Mediafax, citand AFP."Avem nevoie de o strategie pe termen lung", a declarat Tusk la finalul summitului european. "Aceasta va necesita planuri pe ani, nu doar pe saptamani sau luni", a spus el.

Donald Tusk a insistat asupra faptului ca UE trebuie sa aiba o "pozitie unita si comuna" in criza ucraineana si fata de Moscova, reafirmand ca Rusia este in prezent "problema noastra strategica". Apreciind ca Ucraina este "victima unei (...) invazii", Tusk a afirmat ca europenii trebuie "sa mearga dincolo de un raspuns reactiv si defensiv". "Abordarea noastra trebuie sa fie identica ambitiilor si potentialului nostru. (...) Trebuie sa ne regasim increderea in calitate de europeni si sa constientizam propria noastra forta", a spus el.

"Cand vorbim despre Rusia si Ucraina, vorbim despre noi insine, despre ce inseamna UE, despre ce este adevarata dimensiune a solidaritatii noastre", a declarat Tusk. "Suntem pregatiti sa sacrificam ceva pentru a fi uniti?", a intrebat el. "Vom continua sa condamnam tot mai viguros posibila" atitudine a Rusiei, a dat asigurari la randul sau presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Dar "sunt convins ca trebuie sa lasam deschis canalul dialogului si dezbaterii cu Rusia", a subliniat el.

 

Sursa foto: Flickr/ EPP

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO