Brevetul de comandant de nava al lui Basescu, reconfirmat: Pentru mine nu poate fi ceva spectaculos

×
Codul embed a fost copiat

Brevetul de comandant de nava al presedintelui Traian Basescu a fost reconfirmat, vineri, dupa ce a fost supus unui test de a scoate o nava din Portul Rotterdam si a o ancora in larg.

Seful statului a declarat ca totul "a fost normal" si ca pentru el nu poate fi "ceva spectaculos".

Traian Basescu a sustinut, vineri, o testare pe un simulator de navigatie, la Centrul de simulare al CERONAV din Constanta, pentru reconfirmarea brevetului de comandant de nava. La iesire, intrebat de jurnalisti daca i-a fost reconfirmat brevetul de comandant de nava, Basescu a raspuns: "Da", adaugand: "A fost normal, pentru mine nu poate fi ceva spectaculos".

De asemenea, el a afirmat ca brevetul sau este "pentru nava mai mare de 3.000 de tone, pentru orice tonaj".

Presedintele a ajuns la sediul Centrului Roman pentru Pregatirea si Perfectionarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV) in jurul orei 8.45, fiind imbracat in costum de comandant de nava. "Este un examen, doar nu era sa vin imbracat in blugi", a explicat presedintele.

Citește și
Traian Basescu
Traian Basescu isi asigura viitorul: si-a reinnoit brevetul de marinar!
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Intrebat de jurnalisti daca are emotii, el a confirmat, spunand ca este pentru prima data cand trebuie sa dea examenul pentru reconfirmarea brevetului. "Nu exista examen la care sa nu ai emotii. Si am si o problema. Este prima data de cand m-am dat jos de pe nava de cand am intrerupt valabilitatea brevetului de comandant. Anul trecut mi-a expirat dreptul de a ma urca pe o nava in functia de comandant, pentru ca am fost ocupat cu suspendarea", a spus seful statului razand.

Intrebat cum crede ca va fi testarea la simulatorul de navigatie, el a spus ca se asteapta la situatii de navigatie care ii sunt familiare. "Vor fi foarte apropiate de realitate pentru ca se bazeaza pe harti reale", a mai afirmat Basescu.

Raspunzand unei alte intrebari, seful statului a spus ca este mai usor sa conduci o nava decat o tara: "Tara este mai greu de condus decat o nava. La bordul navei comandantul nu prea are opozitie".

La intrarea in sediul centrului de simulare al Ceronav, Basescu le-a spus reprezentantilor institutiei care l-au intampinat ca ii pare rau ca a trebuit ca acestia sa vina la serviciu intr-o zi libera, dar testarea fusese programata inainte ca aceasta zi sa fie declarata libera de catre guvern.

Potrivit directorului general al CERONAV (Centrul Roman pentru Pregatirea si Perfectionarea Personalului din Transporturi Navale), Ovidiu Cupsa, cursul pe care il urmeaza Traian Basescu pentru reconfirmarea brevetului are o durata totala de 40 de ore.

Din acest curs face parte si instruirea si testarea pe un simulator pe care presedintele Traian Basescu va conduce o nava, in calitate de comandant, in conditii determinate de programul de calculator.

"Programul simuleaza diferite conditii de navigatie, spre exemplu intrarea intr-un port sau trecerea printr-o stramtoare, manevre care trebuie efectuate sub comanda cursantului. O comisie va analiza intreaga simulare, iar rezultatul se va regasi in notarea finala", a declarat Ovidiu Cupsa.

Presedintele Traian Basescu a spus, joi, ca a invatat pana la ora 6.00 dimineata pentru ca vineri are un test in cadrul cursurilor de reconfirmare a brevetului de comandant de nava, afirmand ca ar fi rusinos sa nu ia testul. "Am invatat pana dimineata la 6.00 pentru ca maine (vineri-n.r.) am un test. Mi-am terminat temele si am venit aici", a spus presedintele la Oarba de Mures, judetul Mures.

Intrebat daca crede ca va lua acest test, seful statului a spus ca "ar fi rusinos" sa nu il ia.

El a mai spus ca a inceput aceste cursuri pentru ca este vorba despre sentimentul sau de siguranta: "Fac parte din sentimentul meu de siguranta. stiu ca am o meserie foarte buna. E o invitatie si catre alti politiceni ca inainte sa faca politica sa fie foarte buni in meseria lor".

Presedintele Traian Basescu a inceput, luni, cursurile de reconfirmare a brevetului de comandant de nava ale CERONAV, pregatirea, care se va incheia saptamana viitoare, facandu-se la vila de protocol de la Neptun.

Ovidiu Cupsa afirma ca presedintele a solicitat program personal de urgenta pentru reconfirmare si a achitat 2.300 de lei, fata de tariful obisnuit de 1.500 de lei, iar cursul va dura aproximativ doua saptamani, in loc de cinci zile cat este in mod normal.

Directorul CERONAV a mai spus ca reconfirmarea brevetului de comandant nu-i va da dreptul presedintelui sa navigheze, in acest sens fiind necesara si efectuarea cursurilor IMO.

Presedintele Traian Basescu a urmat cursurile de reconfirmare a brevetului de comandant in august 2007, tot la CERONAV, iar acestea au expirat in august 2012.

In 1976, Traian Basescu a absolvit Institutul de Marina "Mircea cel Batran", Facultatea de Navigatie, Sectia Comerciala.

Inceputul activitatii profesionale a lui Traian Basescu a avut loc tot in domeniul naval, acesta fiind ofiter maritim gradele III, II si I, pe nave de mare tonaj, la Navrom Constanta. in perioada 1981-1987 a fost capitan de cursa lunga si comandant al navelor Arges, Crisana si Biruinta, iar intre 1987 si 1989 a fost sef al Agentiei NAVROM din Anvers.
 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Traian Basescu se viseaza pe mare. Luni a inceput cursurile de reconfimare a brevetului de comandant
Traian Basescu se viseaza pe mare. Luni a inceput cursurile de reconfimare a brevetului de comandant

Presedintele Traian Basescu nu renunta la gandul ca intr-o buna zi s-ar putea intoarce la timona unei nave.

Traian Basescu isi asigura viitorul: si-a reinnoit brevetul de marinar!
Traian Basescu isi asigura viitorul: si-a reinnoit brevetul de marinar!

Presedintele Traian Basescu a recunoscut ca si-a reinnoit brevetul de comandant de nava. De ce? Pentru a demonstra tututor ca nu este un politician care ar putea ramane fara serviciu daca pierde alegerile.

Traian Basescu:
Traian Basescu: "Eram mai fericit pe vremea cand eram comandant de nava"

Sambata la Pro TV, in emisiunea "Dupa 20 de ani", seful statului a vorbit despre furtuna de pe scena politica, dar si-a amintit si de valurile inalte si furtunile de pe mare, pe care ar vrea sa le infrunte din nou la carma unui vapor.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.