Coaliţia PSD-ALDE ar urma să decidă azi dacă demarează procedurile de suspendare a preşedintelui

Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu
Inquam Photos / Octav Ganea

O decizie în ceea ce privește o eventuală suspendare a lui Klaus Iohannis din funcția de președinte ar putea fi luată astăzi în ședința Coaliției.

Anunțul a fost făcut de șeful PSD - Liviu Dragnea, însă partenerul său de guvernare, Călin Popescu Tăriceanu este oficial în concediu de odihnă până miercuri. Totuși Tăriceanu a anunţat duminică seară că susţine "necondiţionat" suspendarea.

Surse parlamentare susțin că liderul ALDE ar fi rezervat în privința suspendării lui Iohannis și ar dori să amâne discuțiile.

Liderii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, îi reproşează preşedintelui României că a încălcat Constituţia pentru că nu respecta decizia CCR de revocare din fruntea DNA a Laurei Codruța Kovesi.

În tot acest timp, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a evitat să spună clar dacă doreşte sau nu suspendarea preşedintelui. Înaintea şedinţei Coaliţiei, Tariceanu şi-a luat concediu de odihnă. Iar în locul său, la şefia Senatului, l-a desemnat pe senatorul PSD Adrian Țuțuianu.

Citește și
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Absența lui Tăriceanu ar putea duce la amânarea deciziei în Coaliţie. Totuşi, surse parlamentare susţin că liderul ALDE ar fi rezervat cu privire la o eventuală suspendare şi ar prefera amânarea discuţiilor.

În schimb, aceleaşi surse susţin că Liviu Dragnea şi colegii săi şi-ar dori declanşarea suspendării. Social-democraţii îi reproşează lui Klaus Iohannis că face tot posibilul pentru ca legile justiţiei, Codul Penal şi cel de procedura penală să nu intre în vigoare.

Însă, fără votul celor de la ALDE, suspendarea ar fi practic imposibilă în Parlament, pentru că UDMR a anunţat deja că nu susţine un asemenea demers.

Liviu Dragnea a anunţat săptămâna trecută că luni urmează să fie luată o decizie cu privire la suspendarea preşedintelui, după ce a trecut o lună de la decizia CCR care spune că procurorul-şef al DNA, Laura Coduţa Kovesi, trebuie demisă prin decret semnat de către preşedinte. Dragnea l-a acuzat pe preşedintele Klaus Iohannis că ”îşi bate joc de Constituţie”.

”Eu nu aştept răspuns, pentru că nu trebuie să îmi dea mie răspuns, ci Constituţiei, o Constituţie de care îşi bate joc. Nu îl interesează nici legea, nici Constituţia, nu-l interesează decât propria protecţie, ca să vorbim foarte răspicat. Spunea ieri despre dictatura majorităţii. Păi asta este exact abordarea unui dictator, pentru că majoritatea este unul din pilonii fundamentali ai democraţiei. De asta se fac voturi, de aia merg oamenii să voteze liber când sunt alegeri, ca să aleagă o majoritate care să hotărască, să legifereze şi să conducă prin guvern treburile ţării. Şi este deranjat de majoritate. Deci este exact logica unui dictator că nu contează majoritatea, nu contează votul, contează doar ce vrea unul singur care trebuie să aibă subordonate toate instituţiile - parlamentare, ale guvernului, serviciile şi absolut tot ce mişcă, CCR”, a afirmat Liviu Dragnea.

Preşedintele social-democraţilor a spus că a discutat cu Tăriceanu despre suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis.

”Am discutat acum cu dl Tăriceanu şi i-am spus că din punctul meu de vedere suspendarea preşedintelui trebuie să fie o opţiune serioasă, pentru că dacă doar stăm şi ne plângem că nu respectă azi Constituţia, nu respectă mâine Constituţia, poate mai trimite un alt consilier prezidenţial să mai ameninţe vreun judecător de la CCR. O fi trimis consilieri prezidenţiali să ameninţe şi judecători de la Înalta Curte, nu poate să spună nimeni că nu-i adevărat. Şi dacă noi doar stăm şi constatăm, atunci nu ne exercităm un atribut important al acestui for, care este forul suprem din România. (...) Şi dl Tăriceanu a spus că este de acord şi trebuie să analizăm foarte serios zilele astea şi luni să luăm o decizie: da sau nu”, a mai declarat Liviu Dragnea.

Cu toate că preşedintele Senatului şi-a derogat atribuţiile pentru că a plecat în concediu, acesta a susţinut duminică seară la Antena 3 că susţine necondiţionat suspendarea preşedinteşui Klaus Iohannis şi a anunţat că a plecat în concediu şi şi-a delegat atribuţiile deoarece sesiunea extraordinară era programată să dureze o săptămână, nu două.

"Refuzul preşedintelui poate să fie trecut în registrul gesturilor politice care ar putea să îi aducă anumite posturi. Deciziile CCR sunt obligatorii. Dacă una din instituţiile importante ale statului, Preşedintele, nu respectă deciziil CCR, atunci să ştiţi că refuzi până jos, până la ultimul cetăţean. (…) Nu avem decât măsura extremă a suspendării, şi am spus că această măsură trebuie foarte bine întărită, pentru că e aproape sigur că poate unele dintre problemele cu care suntem confruntaţi, dar poate să creeze şi numeroase alte probleme. Ceea ce pot să vă spun este că voi susţine necondiţionat o decizie a coaliţiei de a demara procedura de suspendare (a preşedintelui – n.r.), având în vedere că au grijă de unul dintre cei doi parteneri, unul dintre cei doi piloni pe care se situează coaliţia de guvernare. (…) Eu nu voi accepta niciodată ca drepturile şi libertăţile indviduale ale cetăţenilor să fie încălcate. Nu voi accepta să facem a astfel de derogări de la statul de drept şi, ca atare, sigur, repet, dacă o astfel de decizie vom considera că trebuie luată, trebuie să mergem înainte", a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Decizia Curţii Constituţionale, care a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedinte, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, şi a stabilit că preşedintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, a fost publicată în 7 iunie în Monitorul Oficial.

În 12 iunie, preşedintele Klaus Iohannis a avut o primă reacţie după publicarea motivării CCR, spunând că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări, dar poate că o aprofundare ulterioară "va duce mai aproape de adevăr". El a mai afirmat că PSD "încearcă să amputeze puterile preşedintelui pentru că preşedintele are altă părere" şi că este evident că decizia CCR "vine exact în linia PSD de amputare a puterilor preşedintelui".

Întrebat de mai multe ori dacă va semna decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, şeful statului a afirmat că va reacţiona într-un timp rezonabil, precizând că nu se poate aştepta până în decembrie, de exemplu, dar că nu crede că cineva serios se aşteaptă de la el să aplice o decizie într-o zi sau două. El a mai spus că "nu va exista nicio suspendare" a sa, pentru că nu există niciun temei pentru un astfel de demers.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Sondaj CURS: Alianţa PSD-PNL pe primul loc în intenţiile de vot în Bucureşti. Piedone îl conduce pe Nicușor în sondaj
Sondaj CURS: Alianţa PSD-PNL pe primul loc în intenţiile de vot în Bucureşti. Piedone îl conduce pe Nicușor în sondaj

Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj CURS.

PNL, după ce Geoană a spus că a câștigat singur funcția NATO: De la Dăbuleni până la NATO, toți oamenii au muncit pentru el
PNL, după ce Geoană a spus că a câștigat singur funcția NATO: De la Dăbuleni până la NATO, toți oamenii au muncit pentru el

Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe a declarat, după ce Mircea Geoană a spus că a câştigat funcţia la NATO pe persoană fizică, că de la Dăbuleni până la NATO, toţi oamenii au muncit pentru acest om şi puţină modestie nu strică, mai ales în politică.

Parlamentarii au trecut în online și au și program de 3 ore pe săptămână. Cum se justifică aleșii
Parlamentarii au trecut în online și au și program de 3 ore pe săptămână. Cum se justifică aleșii

Parlamentarii au decis luni să treacă la un program de lucru în regim hibrid, dar și mai scurt. Hibrid - adică să poată participa și online la ședințe. Iar mai scurt înseamnă aproximativ 3 ore pe săptămână.

Recomandări
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Surse: PSD a propus să îl susțină pe candidatul Piedone la Primăria Capitalei. PNL a refuzat
Surse: PSD a propus să îl susțină pe candidatul Piedone la Primăria Capitalei. PNL a refuzat

Surse din interiorul coaliției de guvernare PSD-PNL afirmă că, în discuția de luni, PSD l-a propus pe Cristian Popescu Piedone candidat comun la Primăria Generală, dar liberalii au refuzat să susțină această variantă.