Tăriceanu și-a luat concediu chiar înainte ca PSD-ALDE să decidă suspendarea lui Iohannis

Ultima actualizare: 08-07-2019 17:06

Suspendarea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte ar putea fi decisă luni, în ședinta Coaliției. 

Anunțul a fost făcut de liderul PSD, Liviu Dragnea, însă partenerul său de guvernare, Călin Popescu Tăriceanu este oficial în concediu de odihnă luni, marți și miercuri.

Surse parlamentare susțin că liderul ALDE ar fi rezervat în privința suspendării lui Iohannis și ar dori să amâne o eventuală decizie.

Liderii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, îi reproșează președintelui României că a încălcat Constituția, pentru că nu respectă decizia CCR de revocare din fruntea DNA a Laurei Codruța Kovesi.

Liviu Dragnea, președintele PSD, joi, 5 iulie: "Dacă noi doar stăm și constatăm, atunci nu ne exercităm un atribut important al cestui for... Și domnul Tăriceanu a spus că nu ... este de acord și că trebuie să analizăm foarte serios zilele astea și luni să luăm o decizie, DA sau NU".

În tot acest timp, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a evitat să spună clar dacă dorește sau nu suspendarea președintelui. Înaintea ședinței coaliției, Tăriceanu și-a luat concediu de odihnă, iar în locul său, la șefia Senatului, l-a desemnat pe senatorul PSD Adrian Țuțuianu.

Posibila absență a lui Tăriceanu ar putea duce la amânarea deciziei în Coaliție. Totuși, surse parlamentare susțin că liderul ALDE ar fi rezervat cu privire la o eventuală suspendare și ar prefera amânarea discuțiilor.

În schimb, aceleași surse susțin că Liviu Dragnea și colegii săi și-ar dori declanșarea suspendării. Social-democrații îi reproșează lui Klaus Iohannis că face tot posibilul pentru ca legile justiției, Codul penal și cel de procedură penală să nu intre în vigoare.

Însă, fără votul celor de la ALDE, suspendarea ar fi practic imposibilă în Parlament, pentru că UDMR a anunțat deja că nu susțin un asemenea demers.

UDMR nu susţine suspendarea preşedintelui Iohannis

Senatorul UDMR Cseke Attila a afirmat vineri că formaţiunea pe care o reprezintă nu consideră necesară suspendarea preşedintelui Iohannis.

„Nu cunoaştem oficial o asemenea intenţie din partea coaliţiei de guvernământ, dar noi am mai spus despre acest subiect că noi credem că nu se impune demararea procedurii de suspendare a preşedintelui României. Nu vedem astăzi acel motiv serios de încălcare gravă a Constituţiei, prevăzut ca şi criteriu pentru această procedură în Constituţia României”, a spus el la RFI.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO