Autostrazi pe hartie. Ministrul demisionar Dan Sova, mandru de realizarile sale: "Cum poate fi vorba de incompetenta?"

×
Codul embed a fost copiat

Dan Sova a anuntat ca demisioneaza de la conducerea Ministerului Transporturilor dupa aproape 4 luni de mandat. El ar urma sa fie cooptat in echipa de campanie a lui Victor Ponta pentru alegerile prezidentiale.

Ioan Rus, fost ministru de Interne in timpul guvernarii Nastase, va prelua portofoliul Transporturilor, a anuntat marti seara premierul Victor Ponta. Asta dupa ce Dan Sova a spus ca demisioneaza, ca sa se inroleze ca "soldat" in campania alegerillor prezidentiale.

Vreau sa va anunt intentia mea de a ma retrage din Guvernul Romaniei”, si-a inceput Dan Sova conferinta de presa. Ministrul si-a justificat apoi gestul: „Singurul motiv al deciziei este acela de a ma afla in prima linie a bataliei electorale care urmeaza pentru functia de presedinte al Romaniei”.

Pana pe 16 noiembrie, cel mai important obiectiv politic este castigarea presedintiei Romaniei de catre PSD, celelalte trecand inevitabil in plan secund”, a mai spus Sova. „Din punctul meu de vedere, nu pot sa ma aflu in acelasi timp in fruntea unui minister foarte dificil si in avangarda campaniei electorale”. „Eu nu umblu cu jumatati de masura: nu as fi plecat pentru nimic in lume de la Transporturi daca nu am fi avut campania electorala pentru alegerile prezidentiale”.

Am lasat in urma mea un minister bine organizat care stie ce are de facut”, a declarat ministrul demisionar, care a invocat problemele lasate in urma lor de predecesorii sai la Transporturi, Anca Boagiu, Radu Berceanu, dar si Traian Basescu.

Citește și
victor ponta
Cum a fost primit Ponta la inaugurarea a 16km de autostrada. "Asteptam cu interes al XV-lea Congres"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

dan sova victor ponta

Sova lasa in urma contractul reziliat cu Bechtel pentru autostrada Transilvania, dar si multe autostrazi... pe hartie. De pilda, Comarnic-Brasov, pentru care nu s-a semnat nici macar contractul. El a negat toate cauzele speculate in legatura cu demisia sa: "Cum poate fi vorba de incompetenta cand am reusit sa inchidem cel mai pagubos contract?"

Contractul Bechtel a fost declarat pierdut de Dan Şova... chiar in plin proces de reziliere si nu a mai fost gasit. Si, daca autostrada Transilvania a ramas un vis, cea care ar trebui sa lege Comarnic de Brasov este deocamdata doar o intentie pe hartie. Castigatorii licitatiei nu au gasit finantare, iar Dan Şova nu stie cand ar putea incepe lucrarile. Cu toate acestea, ministrul demisionar s-a declarat mandru de realizarile sale: "Prima mea iubire in materie de infrastructura sunt si vor ramane autostrazile."

Timp de 18 luni, cat a fost Dan Sova ministru delegat al Marilor Proiecte, iar din martie anul acesta sef la Transporturi, au fost inaugurati 116 km de autostrada din 3.000 promisi pana in 2018. De altfel, dupa demisie, Dan Sova spune ca se va ocupa de campania electorala a PSD pentru alegerile prezidentiale: "Rolul meu principal este acela de soldat credincios al partidului."

Liderii PSD i-au gasit un inlocuitor lui Şova.

Victor Ponta, premier: "Pe domnul Ioan Rus il voi propune ministru al transporturilor."

In varsta de 59 de ani, Ioan Rus este unul dintre cei mai influenti lideri PSD. A fost de doua ori ministru de Interne in guvernul Nastase si primul cabinet Ponta. In august 2012, si-a dat demisia din functie, dupa ce i s-a reprosat ca, la referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu, nu a actualizat listele cu alegatori.

Marile proiecte ale lui Dan Sova: autostrazi pe hartie

Dan Sova a fost numit in luna martie ministru al Transporturilor dupa iesirea PNL de la guvernare si a condus anterior Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine. Fost avocat, asociat al Casei "Sova si Asociatii", Sova este doctor in drept, membru PSD din 2003 si senator din 2008. Sova este vicepresedinte al PSD. In mandatul de patru luni la Transporturi, Dan Sova nu a reusit sa gaseasca contractul cu Bechtel sau sa semneze Comarnic-Brasov, dar a promis 2.400 km de autostrada pana in 2020. Multi manageri privati au ramas pe drumuri, iar DNA a primit suficiente plangeri pentru a monitoriza atent ministerul.

Dan Sova a fost numit ministru al Transporturilor dupa iesirea PNL de la guvernare, el conducand anterior, vreme de peste un an, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine. La o luna de la preluarea mandatului, Sova a abordat cu cifre, date, planuri si variante de finantare unul dintre cele mai sensibile subiecte cotidiene - constructia de autostrazi - capitol unde Romania nu a reusit sa performeze sub nicio guvernare post-decembrista. Potrivit informatiilor anuntate de Sova la acel moment, Romania va avea o retea de 2.440 kilometri de autostrada in anul 2020, respectiv un plus de aproximativ 1.800 kilometri fata de nivelul actual, de aproximativ 650 kilometri. In ultimii doi ani au fost inaugurati 242 kilometri, anul trecut fiind finalizati 116 kilometri.

Tot in aprilie, intrebat daca a gasit contractul incheiat cu compania americana Bechtel, ca documentul este cautat de Parchet "de vreo sase luni". In noiembrie, Sova afirma, in calitate de ministru delegat pentru Proiecte de Infrastructura, ca nu a cautat niciodata contractul cu Bechtel, ci l-a cerut Ministerului Transporturilor, si ca nu are informatii daca documentul a fost gasit, dar constructorul american a promis sa trimita o copie legalizata.

Proiectul autostrazii Brasov-Bors, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat in 2003 si inceput in 2004, in baza unui contract de 2,2 miliarde de euro incheiat cu Bechtel, care trebuia executat pana in 2012. Contractul a suferit in decursul timpului mai multe modificari, fiind reziliat in mai 2013, statul roman platind companiei americane 37,2 milioane de euro si datorii de 50 milioane de euro. Pe de alta parte, Sova nu a reusit sa semneze in perioada mandatului sau contractul pentru una dintre cele mai asteptate autostrazi, respectiv Comarnic - Brasov.

Inainte ca plecarea lui Dan Sova de la Ministerul Transporturilor sa fie oficiala, Federatia Operatorilor Romani de Transport a transmis un comunicat de presa in care comenta aceasta masura: "Federatia Operatorilor Romani de Transport FORT solicita in mod public Guvernului Romaniei sa asigure continuitatea demersurilor de modificare a legislatiei specifice transporturilor rutiere dupa schimbarea din functie a Ministrului Dan Sova. Dupa cateva luni de munca asidua pentru modificarea unor acte normative specifice domeniului de transport rutier si dupa ce au fost instaurate principii clare pe care trebuie sa le urmareasca legislatia corespondenta, piata de transport risca sa reia totul de la zero. Din experienta ultimilor ani, schimbarea ministrului conduce la „resetarea” memoriei functionarasilor din Ministerul Transporturilor. Ultimele luni au demonstrat cat de importanta este interventia personala a unui ministru in ceea ce priveste principiile ce stau la baza unor reglementari." - se arata in comunicatul de presa.

Victor Ponta: Rus, ministru la Transport, ca mesaj pentru Ardeal

Victor Ponta a declarat ca Ioan Rus este recomandat pentru functia de ministru al Transporturilor de experienta profesionala si politica si a precizat ca prin aceasta nominalizare vrea sa transmita un mesaj foarte clar pentru zona Ardealului si Transilvania, respectiv ca toate proiectele de infrastructura in domeniu anuntate pentru aceasta regiune vor fi realizate. "Eu am fost multumit de activitatea lui Sova ca ministru, insa, in urma unei discutii pe care am avut-o, vrea sa se implice mult mai mult in partea de comunicare politica, de campanie electorala. Va fi purtatorul de cuvant al PSD, imediat dupa prima sedinta a conducerii, si dupa noiembrie cu siguranta poate sa revina ca membru al Cabinetului. Pe Rus il recomanda doua lucruri: in primul rand, experienta profesionala si politica si, in al doilea rand, vreau sa dau un mesaj foarte clar pentru zona Ardealului, pentru Transilvania, ca Transilvania si Ardealul trebuie sa primeasca si prin persoana ministrului asigurarea ca toate proiectele de infrastructura pe care le-am inceput vor fi duse la bun sfarsit", a spus Ponta.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Ioan Rus este propunerea premierului Victor Ponta pentru Ministerul Transporturilor:
Ioan Rus este propunerea premierului Victor Ponta pentru Ministerul Transporturilor: "Pe Rus il recomanda doua lucruri"

Premierul Victor Ponta a decis sa il nominalizeze pe Ioan Rus pentru postul de ministru al Transporturilor, dupa demisia lui Dan Sova. Propunerea de nominalizare urmeaza sa fie transmisa presedintelui Traian Basescu.

Cum a fost primit Ponta la inaugurarea a 16km de autostrada.
Cum a fost primit Ponta la inaugurarea a 16km de autostrada. "Asteptam cu interes al XV-lea Congres"

Victor Ponta si Dan Sova au inaugurat, joi, tronsonul IV al Autostrazii Sibiu-Orastie, in timp ce in zona cativa tineri au afisat pancarte cu mesajele "Ne mandrim cu tot ce face Victor Ponta pentru pace" si "Asteptam cu interes cel de-al XV-lea Congres".

Sova, la Dupa 20 de ani: Taxarea autostrazilor ar putea incepe din 2017, cu 3 euro/100 km
Sova, la Dupa 20 de ani: Taxarea autostrazilor ar putea incepe din 2017, cu 3 euro/100 km

Taxarea autostrazilor din Romania ar putea incepe dupa finalizarea centurii sud a Capitalei, unde lucrarile vor fi derulate in intervalul 2014-2017, a declarat ministrul Dan Sova, la "Dupa 20 de ani".

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu va susține o conferință de presă la 18:30. Ar putea face un anunț privind candidatura la Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu va susține o conferință de presă la 18:30. Ar putea face un anunț privind candidatura la Primăria Capitalei

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care ar urma să răspundă acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.