Controversele regionalizarii.Dragnea infirma variantele aparute. Cum va functiona Consiliul Regional

×
Codul embed a fost copiat

Conform unor surse politice, Romania ar urma sa fie impartita in opt regiuni, legea urmand sa fie discutata in cadrul USL si apoi depusa la Parlament, pentru a fi adoptata.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat joi ca a vazut la TV mai multe harti despre regionalizare, in conditiile in care abia acum se constituie grupul de lucru, precizand ca nu crede ca este o coincidenta prezentarea acestora in contextul conflictului privind arborarea steagului Tinutului Secuiesc.

Intrebat daca recentul conflict legat de arborarea steagului Tinutului Secuiesc are o legatura cu problema regionalizarii, Liviu Dragnea a spus ca nu crede ca este o conincidenta faptul ca miercuri a vazut la televizor mai multe harti despre regionalizare.

"Nu cred in coincidente cand ieri (miercuri, n.r.) am vazut la TV niste harti despre regionalizare, in conditiile in care regionalizarea este coordonata de la nivelul Ministerului Dezvoltarii Regionale si abia se constituie grupul de lucru si consiliul consultativ", a declarat Liviu Dragnea.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat miercuri ca proiectul de lege privind reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei aparut in media nu este nici oficial, nici asumat de catre Guvern, el aratand ca varianta oficiala este doar cea coordonata de MDRAP.

Citește și
regionalizare
Dragnea: Cel tarziu in decembrie trebuie sa fie functionale regiunile, cu conducerile deja alese
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

"Guvernul nu isi asuma niciun fel de variate care circula pe internet sau pe diverse surse. Cel aparut azi nu este proiect de lege, este un document care nu are nicio legatura cu proiectul oficial de regionalizare si descentralizare al Guvernului Romaniei, proces care este coordonat de ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice", a spus Dragnea.

El a spus ca a inteles ca acest document aparut miercuri este elaborat de "un domn director de la o agentie de dezvoltare regionala de undeva din Banat" si a sustinut ca urmeaza sa apara o inflatie de "asa-zise proiecte de regionalizare".

"Probabil ca sunt unii oameni care vor sa-si faca imagine pe ideea de regionalizare. Este un demers care nu ajuta procesul in sine", a spus Dragnea.

El a subliniat faptul ca proiectul oficial de regionalizare si descentralizare al Guvernului va fi prezentat dupa ce vor fi finalizate toate discutiile cu toate mediile politice, sociale, academice, ONG-uri, respectiv dupa ce vor fi finalizate dezbaterile la nivel local, in judete, in regiunile de dezvoltare actuala si dupa ce se va finaliza tot pachetul de proiecte de acte normative si cadrul institutional necesar pentru regionalizare si descentralizare.

"Cine vorbeste de regionalizare fara sa vorbeasca de descentralizare inseamna ca ori este glumet, ori nu intelege despre ce e vorba, ori pur si simplu vrea sa iasa in fata", a spus Dragnea.

El a adaugat ca Guvernul este interesat ca la finalul anului 2013 aceste regiuni administrative sa fie infiintate, existand totodata si tot pachetul de programe de dezvoltare regionala care sa fie finantat in urmatorul exercitiu financiar 2014-2020.

"Se lucreaza serios. Probabil in lunile urmatoare vom iesi cu un proiect, dupa ce vom avea toata analiza finalizata, inclusiv studiile de impact", a spus Dragnea.

Potrivit unor surse din partid care au facut publice aceste informatii, proiectul arata in felul urmator. Marile surprize ar veni in Regiunea Nord Est, unde Piatra Neamt ia locul pe care toata lumea se astepta sa il ocupe Iasiul si Constanta lui Radu Mazare, inlocuita cu Braila. 

a) Regiunea Bucuresti-Ilfov: municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, cu resedinta in municipiul Bucuresti;

b) Regiunea Centru: judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, cu resedinta in municipiul Alba Iulia ;

c) Regiunea Nord Est: judetele Bacau, Botosani, Neamt, Iasi, Suceava si Vaslui, cu resedinta in municipiul Piatra Neamt ;

d) Regiunea Nord Vest: judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare si Salaj, cu resedinta in municipiul Cluj-Napoca ;

e) Regiunea Vest: judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis, cu resedinta in municipiul Timisoara;

f) Regiunea Sud Vest: judetele Dolj, Olt, Valcea, Mehedinti si Gorj, cu resedinta in municipiul Craiova;

g) Regiunea Sud: judetele Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman, cu resedinta in municipiul Calarasi ;

h) Regiunea Sud Est: judetele Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea, cu resedinta in municipiul Braila.

Cum se va imparti puterea in regiunile Romaniei

Ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea, a explicat pentru www.stirileprotv.ro cum va functiona mecanismul de administrare a regiunilor si cat de "puternic" va fi cel care va conduce o astfel de capitala regionala. El a declarat ca, in primul rand, este nevoie ca in proiectul de modificare a Constitutiei sa fie inclusa notiunea de regiune, precum si cea referitoare la sefii viitoarelor capitale.

"In proiectul nostru de modificare a Constitutiei va fi inclusa notiunea de regiune la un capitol, iar la un alt capitol, la capitolul autoritati publice locale, pe langa cele existente - primar, consiliu local, consiliu judetean - vor fi incluse si cele de conducatori al regiunii si de consiliu regional", a spus Liviu Dragnea.

Ministrul Dezvoltarii Regionale a tinut sa sublinieze ca viitorul Consiliu Regional va adopta hotarari si nu legi, iar primariile vor primi mai multa putere.

"Va fi un nivel administrativ relativ asemanator ca atributii cu ce are un Consiliu Judetean acum. Va fi un Consiliu Regional care va adopta hotarari, nu legi. Atributiile regiunilor vor fi in special legate de dezvoltarea regionala si de dezvoltarea economica a regiunii. Din punct de vedere administrativ vor veni competente de la Guvern in primul rand, pentru ca procesul de regionalizare va fi in pachet cu procesul de descentralizare. Principiul subsidiaritatii spune ca cele mai multe competente trebuie duse la sistemul cel mai apropiat de cetatean, in functie de capacitatea administrativa a acelui nivel. La primarie se vor duce niste competente mult mai multe decat sunt acum, care sunt de nivel judetean - intre consiliile judetene, iar cele care sunt de nivel regional in cadrul regiunii.

Dar nu va exista o subordonare intre regiune si celalalte autoritati locale, nu va exista o putere mai mare a presedintelui regiunii sau a guvernatorului, cum se va numi, asta va iesi din dezbatere. Iar principalele atributii pe care le reprezinta dezvoltarea economica, regiunea intentionand sa devina autoritate de management, sa fie partener direct cu Bruxelles-ul. Din acest motiv vrem ca regiunile sa fie infiintate si sa fie functionale pana la 31 decembrie 2013, pentru ca in urmatorul exercitiu financiar sa poata sa absoarba bani direct de la Comisie si asta inseamna un timp mult mai scurt si bani mai multi pentru Romania.", a mai spus Dragnea.

La randul sau, fostul ministru liberal, Paul Victor Dobre, sustine ca, desi USL a anuntat ca proiectul vizeaza infiintarea a opt regiuni, numarul acesta ar putea fi inca modificat. totodata, Dobre recunoaste ca va fi o discutie "sensibila" in ceea ce priveste stabilirea capitaelor regionale.

"Va fi o discutie probabil mult mai aplicata, se vor consulta mai multi, inclusiv numarul de regiuni poate fi inca discutat. Eu cred ca n-ar trebui sa cantonam discutia pe capitalele de regiuni, important este ca regionalizarea sa insemne o descentralizare reala si transferul a cat mai multor atributii de la administratia publica centrala spre regiuni, astfel ea nu nu-si are motivatia. Bineinteles ca va fi o discutie sensibila pe capitale, dar cred ca in momentul de fata importanta este realizarea regionalizarii si va atrag atentia ca in prealabil trebuie sa modificam Constitutia, pentru ca acest nivel administrativ nu este prevazut in Constitutia actuala.", a declarat fostul ministru PNL.

Dobre a tinut insa sa precizeze ca actualele judete raman in vigoare si ca nu vor fi desfiintate.

"Punctul de vedere al USL-ului este foarte clar, raman judetele si, de fapt, lucrul acesta s-a intamplat in toata Europa pe parcursul regionalizarii, deci nu desfiintam judetele, insa important, revin si subliniez, este descentralizarea..", a declarat Paul Dobre.

Udrea: Batalia va fi mare, vor sa puna baroni regionali

In replica, liderul PDL Elena Udrea i-a acuzat pe membrii USL ca sunt direct interesati sa imparta puterea in teritoriu, in conditiile in care, in urma cu doi ani, au contestat proiectul regionalizarii.

"Nu cred ca uita cineva faptul ca guvernul Boc si presedintele Basescu au fost cei care au initiat reforma administrativ-teritoriala acum doi ani si atunci a fost vehement respinsa de USL, care a facut chiar referendumuri in toata tara ca sa arate ca populatia nu doreste regionalizare si ca nu este bine sa se faca. Acum vad ca, fiind la putere cu o majoritate de peste 60%, li se pare foarte bun acest proiect. In continuare sustin ca regionalizarea trebuie facuta in cadrul reformei administrativ-teritoriale.

Simplul fapt de a imparti tara in 8 suprastructuri care sa primeasca anumite competente fara a reglementa ce se intampla cu actualele structuri, fara a incerca prin asta sa limpezesti competentele fiecaruia si sa reduci birocratia demonstreaza ca este o dorinta a USL de a-si perpetua puterea in teritoriu chiar si la momentul in care nu vor mai avea atata sustinere populara. Ei vor sa puna baroni regionali in acest moment si batalia va fi foarte mare si in interiorul USL pentru ca va conta enorm cine va fi printre cei 8 guvernatori regionali sau presedinti regionali, cum se vor numi ei.", a declarat Elena Udrea.

Cum ar arata harta Romaniei dupa reforma administrativa. Opt regiuni cu bugete proprii si presedinti

Conform proiectului USL, romanii vor trai in 8 regiuni, care vor grupa 4-5 judete, constituite pe actualele regiuni de dezvoltare, iar Capitala va fi unita cu Ilfovul. Pentru asta trebuie modificata Constitutia.

Dispar numele traditionale, istorice, iar regiunile se vor numi in functie de zonele geografice unde se situeaza - de pilda, sud, sud vest, centru, nord vest.

Fiecare va avea un presedinte si un parlament local, din care vor face parte primarii resedintelor de judet, dar si presedintii consiliilor judetene. In prima faza, in 2013 sau 2014, presedintele ar putea fi ales de consilierii locali si judeteni. Abia in 2016 el va fi votat de locuitorii regiunii.

CITESTE SI:

Inca o varianta de regionalizare a Romaniei, propusa de PNL Bihor. Proiectul cu 10 regiuni

Dragnea: Cel tarziu in decembrie trebuie sa fie functionale regiunile, cu conducerile deja alese

Cum ar arata harta Romaniei dupa reforma administrativa. Opt regiuni cu bugete proprii si presedinti

Mircea Dusa: Regionalizarea trebuie facuta pe principii economice, nu etnice

Victor Ponta: Varianta impartirii Romaniei in opt regiuni nu e cea mai buna, dar e cea mai posibila

 

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
Inca o varianta de regionalizare a Romaniei, propusa de PNL Bihor. Proiectul cu 10 regiuni
Inca o varianta de regionalizare a Romaniei, propusa de PNL Bihor. Proiectul cu 10 regiuni

Presedintele Consiliului Judetean Bihor si al organizatiei judetene a PNL, Cornel Popa, a inaintat conducerii PNL un proiect conform caruia regionalizarea ar urma sa se concretizeze prin infiintarea a zece regiuni.

Dragnea: Cel tarziu in decembrie trebuie sa fie functionale regiunile, cu conducerile deja alese
Dragnea: Cel tarziu in decembrie trebuie sa fie functionale regiunile, cu conducerile deja alese

Ministrul Dezvoltarii, Liviu Dragnea, a declarat, marti, in legatura cu proiectul de regionalizare a Romaniei, ca cel tarziu in decembrie 2013 ar trebui sa fie functionale regiunile cu structurile de conducere deja alese.

Cum ar arata harta Romaniei dupa reforma administrativa. Opt regiuni cu bugete proprii si presedinti
Cum ar arata harta Romaniei dupa reforma administrativa. Opt regiuni cu bugete proprii si presedinti

Este foarte posibil ca pana la sfarsitul anului harta Romaniei sa arate cu totul altfel. Tara va trece printr-o reforma administrativa radicala, care o va imparti in opt regiuni cu bugete proprii si presedinti alesi.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul
Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul

Cu cheltuieli tot mai mari la buget, Ministerul de Finanțe avertizează într-un document oficial că Guvernul trebuie să facă rost urgent de bani pentru toate majorările oferite în acest an electoral.