Cum ar arata harta Romaniei dupa reforma administrativa. Opt regiuni cu bugete proprii si presedinti
Este foarte posibil ca pana la sfarsitul anului harta Romaniei sa arate cu totul altfel. Tara va trece printr-o reforma administrativa radicala, care o va imparti in opt regiuni cu bugete proprii si presedinti alesi.
Numai cu ajutorul regiunilor vom reusi sa atragem mai multe fonduri europene, spun reprezentantii USL, sustinatorii proiectului.
Exista, insa, un risc mare, spun analistii: aparitia unor super-baroni locali, care vor administra bugete uriase.
Romanii vor trai in 8 regiuni, care vor grupa 4-5 judete, constituite pe actualele regiuni de dezvoltare, iar Capitala va fi unita cu Ilfovul. Pentru asta trebuie modificata Constitutia.
Dispar numele traditionale, istorice, iar regiunile se vor numi in functie de zonele geografice unde se situeaza - de pilda, sud, sud vest, centru, nord vest.
Fiecare va avea un presedinte si un parlament local, din care vor face parte primarii resedintelor de judet, dar si presedintii consiliilor judetene. In prima faza, in 2013 sau 2014, presedintele ar putea fi ales de consilierii locali si judeteni. Abia in 2016 el va fi votat de locuitorii regiunii.
Incepand de astazi, toti soferii trebuie sa-si schimbe permisul de conducere. Vezi de ce
Victor Paul Dobre, deputat PNL: "Va avea atributii mult superioare celor pe care le au presedintii de judete. In momentul de fata, Drumurile Nationale sunt gestionate la Bucuresti, de catre minister, cred ca acest lucru se poate face la nivel de regiune".
In plus, ministrii nu vor mai putea sa pompeze fonduri de la centru doar in anumite zone, spun sustinatorii reformei.
Gheorghe Nichita, primar Iasi: "Erau ministri din Moldova, care au dat bani anumitor zone. Daca au fost din Ardeal, si au fost foarte multi de acolo, au ridicat zona aceea. Au uitat de altele. Nu mai vreau asta. Lasati-ne sa avem soarta noastra in mainile noastre".
Romania nu s-a angajat prin tratatul de aderare sa faca aceasta reforma, orice stat poate sa implementeze programele dorite, spune purtatorul de cuvant pentru politica Regionala a Comisiei Europene, Shirin Wheeler.
Noile regiuni ar putea sa atraga fonduri europene, dar apare un mare risc, spun analistii.
Claudiu Pandaru, director editorial Gandul.info: "Propulsarea unor baroni locali la statutul de superbaroni locali. Baronii locali au aparut ca idee si au fost prezentati, au devenit cunoscuti in fata opiniei publice din Romania dintr-un singur motiv - coruptia, furtul din banul public".
Asta in conditiile in care bugetele regiunilor vor fi uriase pentru ca cea mai mare parte din taxe si impozite vor merge in proportie mare la regiuni. Potrivit initiatorilor reformei, judetele vor fi deocamdata pastrate.