VIDEO. Un membru al CNA, balerin de profesie, a scos un pistol in Parlament

Ultima actualizare: 01-11-2012 22:28

Un membru al Consiliului National al Audiovizualului, Constantin Dutu, i-a socat astazi pe membrii Comisei de Cultura din Camera Deputatilor, dupa ce s-a dus la o sedinta si a scos un pistol pe masa. Speriata, deputatul Raluca Turcan a oprit sedinta.

UPDATE:  17:20 - Constantin Dutu, membrul CNA, a plecat, miercuri seara, de la Sectia 17, unde a fost audiat in legatura cu arma pe care a expus-o in timpul sedintei Comisiilor reunite de cultura ale Parlamentului.

Politistii au stabilit ca a fost vorba despre un pistol de jucarie.

Ce s-a intamplat in Parlament


Dutu a explicat, apoi, jurnalistilor ca pistolul respectiv este de plastic si nu prezinta absolut niciun pericol. Arma de jucarie arata insa ca una reala, iar membrii Comisiei de Cultura i-au cerut acestuia sa paraseasca sala, inainte sa auda explicatiile acestuia.

Intrebat de presa cum a reusit sa treaca de filtrele de securitate care sunt amplasate la toate intrarile din Palatul Parlamentului, cu o asemenea "jucarie", Constantin Dutu nu a reusit sa ofere o explicatie. El a spus insa ca "pistoalele sunt libere in circulatie daca ai permis", iar arma pe care o detinea el era un "pistol-capsier". Cu alte cuvinte, aceasta era o arma care se foloseste in special la spectacolele de teatru sau in filme, proiectata special sa arate ca un pistol adevarat.

Membrul CNA a mai precizat ca era foarte suparat ca urma sa fie exclus din randurile Consiliului National al Audiovizualului, drept pentru care a pus acest pistol in servieta si s-a dus la sedinta in care urma sa se dezbata tocmai acest subiect, al excluderii sale.

De asemenea, Dutu a declarat ca intentiona sa arate acest pistol "maestrului Sergiu Nicolaescu", prezent la acea sedinta. Cert este insa ca nimeni dintre cei care se aflau in sala, in acel moment, nu si-a dat seama ca era vorba despre o arma de plastic.

Cum a reactionat Sergiu Nicolaescu

 Regizorul si senatorul Sergiu Nicolaescu nu a vrut sa vorbeasca prea mult despre acest incident. Abia la insistentele presei a spus cateva cuvinte. "Era o jucarie! Da' bineinteles. Seamana perfect, dar nu se folosesc in filme. In filme trebuie sa traga." - a spus Nicolaescu.

Intrebat de o jurnalista la ce folosesc aceste pistoale, raspunsul a fost unul sec: "Sa sperie fetele ca dumneata!".

De asemenea, regizorul a fost intrebat daca acest pistol este cu capse: "Nu-i cu nimic. Nu-i cu nimic! Nici nu-i merge cocosul, nimic. Deci e mort-mort", a raspuns Sergiu Nicolaescu.

Cum a reactionat Raluca Turcan

In schimb, deputatul Raluca Turcan a recunoscut ca ... s-a cam speriat.

 "Este evident ca, atunci cand un om care a fost invitat pentru ca exista suspiciunea unor condamnari penale, vine si scoate pistolul in cadrul unei comisii in Parlamentul Romaniei, evident ca starea care te cuprinde nu este una placuta. Dar dincolo de ceea ce simti personal, ca om, este un comportament institutional condamnabil, pentru ca domnul Dutu este membru al CNA, este membru al unei institutii platite din bani publici, si cred ca un asemenea comportament nu ar trebui sa ramana nesanctionat" - a declarat deputatul PDL Raluca Turcan, dupa ce s-au mai linistit apele.

Ea a precizat ca va cere in mod oficial presedintelui CNA, Rasvan Popescu, sa ia masuri in acest caz. Intrebata daca cineva a reusit sa-si dea seama, in acel moment, ca arma NU era una adevarata, Raluca Turcan a spus ca nici macar Sergiu Nicolaescu nu a vazut ca e o imitatie.

"Evident ca nu. Nici macar domnul Sergiu Nicolaescu, care are o vasta experinta in, sa spunem, armele reale sau nu, nu si-a putut da seama decat in momentul in care l-a luat in mana si l-a verificat. Este o situatie stanjenitoare, degradanta pentru Parlamentul Romaniei" - a mai spus Turcan.

Cine este Constantin Dutu - "balerinul-pistolar"

 Conform prezentarii de pe site-ul Consiliului National al Audiovizualului, Constantin Dutu este balerin de profesie, un om de afaceri de succes, coregraf si fost membru PRM.

"Constantin Dutu a urmat studii de balet la Moscova si studii de management cultural in Europa Occidentala. A castigat numeroase premii pentru spectacolele sale. Intre 1974 si 1990 a fost producator de teatru si de emisiuni TV in Italia. In 1996, a devenit primul roman caruia i-a fost acordata distinctia Ordinul Cavalerul Suveranitatii Militare “San Giorgio in Carinzia”." - se arata pe site-ul CNA.

A fost director de balet si director executiv al formatiei de balet a Teatrului de Revista „Constantin Tanase” si Bucuresti, dar solist al Ansamblului de dansuri al Armatei. In 1990 a fost producator al festivalului „San Remo Liberta” din Italia.

La categoria "activitate de afaceri", Constantin Dutu este prezentat ca "un om de afaceri prosper" si "fondator al Grupului de initiativa „Romania-Italia” (GIRI), care a adus numerosi oameni de afaceri italieni in Romania".

Activitatea politica: a fost membru al Partidului Romania Mare (PRM), pana sa fie numit in CNA. De asemenea, din Noiembrie 2000 este membru al Camerei Deputatilor, Circumscriptia Electorala Bucuresti si Vice-Presedinte al Comisiei Camerei Deputatilor pentru Cultura, Arta si Mass-Media.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO