Romania, tara tututor posibilitatilor. O lege permite eutanasierea cainilor, iar alta o interzice

06-09-2013 08:16

caini maidanezi

Doua legi aflate acum in vigoare trateaza in mod contrar subiectul eutanasierii cainilor fara stapan, unul dintre aceste acte normative permitand eutanasierea, iar celalalt interzicand aceasta masura.

Prevederile urmeaza sa fie corelate de la 1 februarie 2014, cand ambele vor permite eutanasierea, noteaza Mediafax.

Inca din 2001, OUG 155 privind gestionarea cainilor fara stapan permite eutanasierea acestora, dupa ce sunt capturati si dupa un termen de 7 zile in care pot fi revendicati sau adoptati.

Pe de alta parte, Legea 205/2004 pentru protectia animalelor prevede, din ianuarie 2008, ca "este interzisa eutanasierea cainilor, a pisicilor si a altor animale, cu exceptia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar". Initiatorul legii a fost senatorul PC Marius Marinescu, care a introdus proiectul in octombrie 2007.

Respectiva prevedere din Legea 205/2004 a fost modificata prin legea de aplicare a noului Cod penal, permitand din nou eutanasierea in conditiile OUG 155. Aceasta prevedere se va aplica insa, asa cum e prevazut in lege, abia din 1 februarie 2014.

Astfel, noua forma a Legii 205/2004 (aplicabila de la 1 februarie 2014) mentioneaza ca "este interzisa eutanasierea cainilor, a pisicilor si a altor animale realizata cu nerespectarea procedurii prevazute de lege".

"Prin exceptie, animalele cu boli incurabile constatate in conditiile legii de medicul veterinar vor fi eutanasiate de indata", precizeaza noua forma a legii care va intra in vigoare anul viitor.

Intre 2001 si 2008, eutanasierea a fost prevazuta de legislatie nefiind afectata de prevederi contrare pana la legea lui Marinescu.

Consiliile locale aveau, inca din 2001, obligatia legala sa eutanasieze cainii fara stapan capturati de pe strazi care nu sunt revendicati sau adoptati in sapte zile, prevederi legale care nu au fost aplicate, neexistand nici sanctiuni pentru nerespectarea legii.

Prevederea privind eutanasierea este cuprinsa in OUG 155/2001 si preluata in Legea 227/2002, prin care Parlamentul a adoptat, cu unele modificari, Ordonanta de Urgenta 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, dar nerespectarea ei nu este sanctionata prin lege.

In prezent, termenul in care cainii capturati pot fi revendicati sau adoptati, inainte de a fi eutanasiati, este de 7 zile.

Ordonanta de urgenta adoptata de Guvern in 2001, aplicabila din momentul publicarii in Monitorul Oficial (13 decembrie 2001), inainte de a intra in dezbaterea Parlamentului, stabilea obligatia ca autoritatile locale sa eutanasieze cainii fara stapan capturati care nu erau revendicati sau adoptati in termen de 7 zile.

In urma votului dat in Parlament un an mai tarziu, acest termen a crescut la 14 zile, pentru ca dupa cinci ani, el sa fie din nou redus la 7 zile prin Legea 391/2006 pentru modificarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan (publicata in Monitorul Oficial din 2 noiembrie 2006 si aflata in vigoare).

Potrivit legii de aprobare a Ordonantei de Urgenta 155/2001, asa cum a fost modificata ulterior, consiile locale sunt obligate ca, prin serviciile specializate, sa captureze cainii fara stapan si sa ii transporte in adaposturile acestor servicii, unde acestia sa fie cazati, cu respectarea unor conditii minimale prevazute de lege, pentru o perioada de 7 zile.

Nerespectarea acestei prevederi constituie sanctiune si se sanctioneaza, conform legii, cu amenda de la 1.000 la 2.500 de lei.

La fel se sanctioneaza incalcarea reglementarii care stabileste ca in perioada de cazare a cainilor in adaposturi se rezolva cu prioritate cererile de revendicare a cainilor.

Potrivit prevederilor legale, dupa examinarea lor de catre medicul veterinar, cainii fara stapan care sunt bolnavi cronic si incurabil trebuie sa fie eutanasiati imediat ce au fost adusi in adaposturi.

De asemenea, eutanasia este obligatorie, prin lege, pentru restul animalelor care nu au fost revendicate sau adoptate in termen de 7 zile. Totusi, legislatia in vigoare nu prevede sanctiuni pentru nerespectarea acestei obligatii.

Potrivit legii, cainii nerevendicati in termen de doua zile pot fi adoptati de persoane fizice sau de catre centrele de adoptie special amenajate si organizate in acest scop.

In textul legal se mai arata ca eutanasierea, care se recomanda in cazul cainilor care nu au fost revendicati sau care nu au putut fi adoptati, precum si a cainilor cu boli cronice incurabile, se efectueaza de catre un medic veterinar, numai prin utilizarea barbituricelor, injectate intravenos, numai dupa pierderea cunostintei cainelui indusa prin anestezie.

Legea contine reglementari amanuntite privind aceasta procedura: "Cainii vor fi asistati pana la constatarea decesului. Barbituricele nu trebuie sa fie injectate pe cale intramusculara sau subcutanata. Pentru cainii nou-nascuti calea de administrare care se utilizeaza este cea peritoneala. Produsele narcotice pot fi administrate si pe cale orala".

Autoritatile locale nu au aplicat insa prevederile care permit eutanasierea cainilor fara stapan nerevendicati sau adoptati.

Sunt si cateva orase unde, desi cainii fara stapan nu au fost eutanasiati, ei au disparut de pe strazi, autoritatile locale gasind masuri eficiente in acest sens. Un astfel de exemplu este municipiul Targu Mures.

Primarul din Targu Mures, Dorin Florea, spune ca nu sunt probleme legate de cainii fara stapan intrucat a luat masuri din timp, fara a astepta "balbaiala Parlamentului" sau "iesirile isteroide" ale unor ONG-uri, cainii din adapostul din oras fiind trimisi in Germania spre adoptie.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
I like IT
I like IT - Soluția inteligentă și sustenabilă pentru afacerile agricole

05:13
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Ce se intampla, doctore?
Ce se întâmplă, Doctore? - Medicația analgezică la pacienții cu gastrită sau ulcer. Cum se protejează mucoasa gastrică

03:41
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26