Romania, printre cele mai instabile tari europene in materie de guvernare. Un ministru rezista in medie doar un an

Ultimul update: Vineri 28 Iulie 2017 07:26
Data publicarii: Miercuri 26 Iulie 2017 06:47
Categorie: Politic

Un an de zile. Aceasta este durata medie de viata a unui ministru, in Romania. Un studiu care a analizat mai multe state europene arata ca avem cel mai schimbator Guvern.

Din 1990 incoace, am schimbat de trei ori mai multi ministri decat Germania, de exemplu. Fenomenul are un nume greu, care ne afecteaza atat pe plan intern, cat si in relatia cu alte state: instabilitate.

20 premieri au trecut in total pe la Palatul Victoria, in ultimii 27 de ani. Doar trei dintre ei au avut mandate intregi. Este vorba despre Nicolae Vacaroiu, Adrian Nastase si Calin Popescu Tariceanu. Iar in interiorul

Cele mai multe schimbari au fost in Sanatate si Transporturi, unde au fost numiti cate 25 de ministri din 1990 incoace. Iar la Educatie au fost nu mai putin de 24 de schimbari in fruntea ministerului, cele mai multe chiar in ultimii 5 ani.

La Educatie, de exemplu, au fost si cate 6 ministri intr-un singur an. In 2012, Daniel Funeriu, Catalin Baba, Ioan Mang, Ecaterina Andronescu, Remus Pricopie si Liviu Pop, cel care ocupa aceasta functie si acum, au fost numiti pe rand in fruntea ministerului. Ioan Mang a avut cel mai scurt mandat, de numai sapte zile, in timp ce Ecaterina Andronescu a ocupat aceasta functie de trei ori, in total, la distanta de cativa ani.

Codul de conduita al Guvernului. Una dintre reguli, incalcata chiar de premier prin participarea la doua evenimente in Mamaia

Iar lucrurile nu sunt mult diferite la celalate ministere. Daca tragem linie, durata de viata in functie a unui ministru este de numai un an. Lucrurile nu difera mult la vecinii bulgari, in timp ce in Germania un ministru sta in medie trei ani. Nu e de mirare ca increderea partenerilor europeni in noi este discutabila, spun analistii.
Cristian Diaconescu, analist politic: “Functioneaza enorm chimia personala. Ca sa nu mai vorbesc de boala de care suferim si nu stiu daca ne vom mai vindeca vreodata, de a nega trecutul din punct de vedere administrativ, ministerial. Spunand ca predecesorul meu a fost un incapabil, un nimeni care a gresit, am venit eu sa fac tot binele din lume.

Iar problema, spun analistii, este nu doar schimbarea repetata, ci pregatirea unora dintre ministri. Multi dintre ei afla de nominalizare de la partid, cu doar 24 de ore inainte.

“Intr-o prima faza se lasa pe mana ministerului. Deci, ajunge ca ministerul sa conduca inaintea ministrului. Chiar daca vrei sa aduci o schimbare, daca tu nu te implici si conduci acea schimbare, schimbarea nu se va intampla”, explica Cristian Diaconescu.

Studiul Centrului pentru Promovarea Participarii si Democratiei a analizat in total noua tari europene, iar cea mai instabila a fost, fara nicio surpriza, Romania.

Guvernul Tudose amana introducerea taxei de solidaritate. Calculele facute de Ministerul Finantelor nu au fost incurajatoare

Guvernul Tudose amana introducerea taxei de solidaritate. Calculele facute de Ministerul Finantelor nu au fost incurajatoare

VIDEO PROTVPLUS.RO

Gabriela Firea

Nicușor Dan o acuză de minciună pe Firea: A inclus în bilanț proiecte care nu există

Președintele UDMR, despre o OUG privind grațierea: ”Nu există un astfel de proiect”

Viorica Dăncilă a făcut noi greșeli gramaticale: „Să ne anexăm pe prevenție”

Dăncilă, invitată la o discuţie la Cotroceni. Întâlnirea cu președintele - miercuri, la 10:30

Guvernul nu a discutat despre amnistie sau grațiere în ședința de marți. O nouă ședință de Guvern va avea loc joi

Tăriceanu, despre relația cu Dragnea: ”Citesc în ziar şi mă minunez în fiecare zi”

Darius Vâlcov

Promisiunea făcută de consilierul premierului Dăncilă. Ce se întâmplă cu toate pensiile din România

Tăriceanu, reacție despre o posibilă OUG pentru amnistie şi graţiere: ”Mulţi muşcă subiectul”

Reacția promptă a lui Dragnea. Ce spune despre adoptarea unei ordonanţe privind amnistia şi graţierea

Ludovic Orban: Nu există niciun fel de temei pentru Guvern pentru a emite OUG

Purtătorul de cuvânt al ALDE: Nu este prevăzută o ordonanţă cu tema graţierii

Florin Iordache, despre raportul Comisiei de la Veneţia: Redactorii opiniei nu au citit ultima formă