Reactii politice dupa votul in cazul lui Ponta. Kelemen Hunor: "Ar fi fost mai bine sa renunte acum"

×
Codul embed a fost copiat

Imediat dupa ce deputatii au votat pentru respingerea cererii DNA privind urmarirea penala a premierului Victor Ponta, opozitia a reactionat, criticandu-l dur pe liderul PSD si pe cei care l-au sustinut in Camera Deputatilor.

"Astazi este o zi trista, pentru democratia din Romania", a declarat presedintele Klaus Iohannis, dupa votul prin care deputatii, au decis sa ii mentina imunitatea, lui Victor Ponta. "E o dovada de maxima iresponsabilitate si de sfidare la adresa cetatenilor", a mai spus Iohannis. Si liberalii au reactionat, si au cerut si ei, demisia premierului. Critici au venit, si din partea ambasadelor tarilor straine, la Bucuresti.

Liderii opozitiei anuntasera deja ca ar putea contesta la Curtea Constitutionala rezultatul de marti.

In mod surprinzator, si liderul UDMR a declarat inca de luni dupa-amiaza, unei publicatii in limba maghiara, ca seful executivului ar trebui sa faca pasul inapoi.

"Prim-ministrul va trebui sa renunte, mai devreme sau mai tarziu, la functia sa de sef al executivului, cu pierderi mult mai mari pentru tara, decat daca ar face acest pas acum. Ar fi fost mult mai bine sa renunte acum, dar, desigur, aceasta este strict decizia lui", a declarat Kelemen Hunor pentru maszol.ro.

Citește și
presedintele Klaus Iohannis
Reactia lui Klaus Iohannis dupa ce deputatii au decis sa NU ii ridice imunitatea lui Ponta: "E o dovada de iresponsabilitate"
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Si ambasadele straine au venit cu precizari dupa decizia deputatilor, iar reactiile lor nu au fost dintre cele mai favorabile.

"Orice acuzatii de incalcare a legii de catre demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin si fara interferente, iar legea trebuie sa se aplice in mod egal in cazul tuturor", se arata intr-un comunicat al ambasadei Statelor Unite. Ponta a fost de acord cu cele transmise.

La scut timp a aparut insa si comunicatul ambasadei Marii Britanii la Bucuresti, care a tinut sa reaminteasca despre importanta luptei anti-coruptie: "Prim-Ministrul britanic David Cameron a atras atentia asupra coruptiei ca amenintare la adresa prosperitatii si securitatii statelor, oriunde in lume."

Iar oficialii olandezi au scris ca: "Olanda crede cu tarie ca toti oamenii sunt egali in fata legii. Evolutiile recente din Parlament pun in lumina probleme mai largi legate de atitudinile fata de justitie si coruptie din Romania."

Insa partenerii de coalitie ai lui Victor Ponta i-au luat apararea si au spus ca este dreptul Parlamentului sa decida in cazul solicitarilor DNA care ii privesc pe alesi.

Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului: "Imunitatea nu este un privilegiu, imunitatea care este acordata parlamentarilor este, in final, in beneficiul cetatenilor pentru ca cei care sunt in Parlament au obligatia si responsabilitatea sa reprezinte interesele cetatenilor in Parlament, prin urmare, in momentul in care unui parlamentar i se ridica imunitatea, nu este el, in primul rand cel care este afectat, ci cetatenii care sunt lipsiti de reprezentarea necesara."

Situatia de la Bucuresti s-a discutat si in Parlamentul European. Grupul PPE a cerut demisia premierului, in timp ce socialistii europeni i-au tinut partea lui Victor Ponta.

In urma votului din Camera Deputatilor, una dintre cele mai dure reactii a avut-o prim vicepresedintele PNL Andreea Paul, care l-a numit "golan" pe Victor Ponta.

"PONTA este GOLANUL din FRUNTEA TARII care a comandat votul RUSINOS de azi al majoritatii parlamentare PSD in favoarea coruptilor. PSD ingroapa Camera Deputatilor. PSD ingroapa Senatul. PSD ingroapa vointa romanilor. PSD se ingroapa pe sine insusi. Totul pentru GOLANUL din FRUNTEA TARII care a comandat votul RUSINOS de azi al majoritatii parlamentare PSD in favoarea coruptilor, dupa votul dat la Senat in favoarea prietenului GOLANULUI.

DEMISIA GOLANULUI! Demisia Premierului ar trebui sa fie un act firesc, de civilizatie politica, pe care orice om politic responsabil, cu reflexe publice normale, ar trebui sa il faca. In ultimele sale zile de guvernare, GOLANUL este pregatit sa jumuleasca statul roman si justitia, sa decredibilizeze institutiile statului pentru a-si apara pielea corupta. Ameninta nesimtit opozitia cu acuzatii penale daca iesim in strada sa protestam. Asa ceva este inadmisibil intr-o tara civilizata europeana.

Mai putem continua cu o guvernare PSD? In mod categoric, nu!

Acuzarea premierului Victor Ponta este punctul culminant al unei serii de condamnari si acuzatii grave care se inlantuie de trei ani, ale celui mai corupt Guvern din istoria Romaniei:

a) Puterea PSD si-a construit politica financiara cu Darius Valcov;
b) "Marile proiecte" nationale au fost puse de PSD pe mana lui Dan Sova.
c) Organizarea alegerilor este pe mana lui Liviu Dragnea.
d) Justitia este in mana lui Cazanciuc, sotul verisoarei lui Ponta etc.

PNL va picheta legal prefecturile din judete si va face un lant uman in jurul Parlamentului Romaniei odata cu votul motiunii de cenzura in Parlament pentru a trimite acasa acest Guvern dovedit grav corupt." - afirma Andreea Paul, prim vicepresedinte PNL, intr-un comunicat de presa.

La randul sau, copresedintele PNL Alina Gorghiu afirma ca premierul Victor Ponta "si-a comandat un vot in plenul Camerei Deputatilor pentru a se face scapat de justitie''.

''Am vazut azi un premier las, un premier care isi calca propriile angajamente, un premier care dispretuieste legea si ii dispretuieste pe romani. in doar doua zile, cu o viteza nemaiintalnita in cazul vreunui alt parlamentar, Victor Ponta si-a comandat un vot in plenul Camerei Deputatilor pentru a se face scapat de justitie. Din pacate, Victor Ponta e un cersetor de imunitate si un politician fara demnitate. De azi inainte, oamenii pot vedea si mai clar ca Victor Ponta e un premier bolnav de putere, care face orice pentru a ramane in functie'', a scris Alina Gorghiu pe Facebook, marti, dupa votul dat in Camera Deputatilor.

Ea afirma ca deputatii PNL au votat la vedere si au votat in favoarea avizului cerut de DNA.

''Dar voturile noastre nu au fost de ajuns. Aceasta majoritate a preferat, din pacate, sa tina cu Victor Ponta in loc sa tina cu Romania. Parlamentul pierde in continuare din increderea cetatenilor; acesta este riscul real la adresa democratiei romanesti, nu lovituri de stat inchipuite'', adauga copresedintele PNL.

CITITI SI: Gafa in Camera Deputatilor. La anuntarea rezultatelor votului s-a precizat ca premierul Victor Ponta POATE fi urmarit penal

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a mai declarat marti ca juristii grupului parlamentar liberal din Camera Deputatilor fac o analiza, dar, dupa parerea sa, nu prea ar fi temei ca votul din plen in ceea ce il priveste pe Victor Ponta sa fie contestat la Curtea Constitutionala. "In grupul nostru parlamentar juristii nostri fac o analiza. Daca ma intrebati pe mine, nu prea ar fi temei sa fie contestat la Curte votul de astazi", a declarat Gorghiu la Palatul Parlamentului.

Ea a adaugat ca votul in privinta inceperii urmaririi penale fata de premier dat in plen nu are legatura cu votul care va fi dat vineri de parlamentari la motiunea de cenzura.

"Nu as suprapune deloc temele. Astazi a fost un vot comandat de Victor Ponta majoritatii sale parlamentare, votul pe motiune inseamna cu totul si cu totul altceva, va insemna posibilitatea ca toti parlamentarii sa puna punct unei situatii absolut ridicole din Parlamentul Romaniei, spun ridicola pentru ca este fara precedent sa vezi un premier pus sub acuzare care cerseste imunitatea, o obtine, dar cred ca totusi parlamentarii, indiferent de partidul politic din care fac parte, vor realiza pana vineri ca Romania trebuie pusa deasupra interesului personal al lui Victor Ponta si deasupra setei de putere pe care Ponta o are. Discutii au loc in continuare cu colegii, am convingerea ca motiunea are sanse bune sa primeasca o voturile majoritatii parlamentarilor", a sustinut Gorghiu, conform Agerpres.

Alina Gorghiu a cerut din nou demisia premierului, adaugand ca "au inceput deja reactiile ambasadelor, reactiile oficialitatilor europene" iar opinia publica si reprezentantii statelor europene ii cer de asemenea demisia.

La randul sau, vicepresedintele Partidului National Liberal, deputatul Raluca Turcan, a criticat decizia Parlamentului privind respingerea inceperii urmaririi penale in cazul premierului Victor Ponta, aratand ca "votul de azi este un rau incomensurabil facut Romaniei".

"Coalitia guvernamentala nu este in serviciul public, ci in serviciul lui Ponta si sova. Victor Ponta si PSD au aratat ca nu au nicio retinere. Sacrifica tot: lege, institutii, parteneriate internationale, credibilitate, doar pentru a supravietui la guvernare. si nu se vor opri aici! Vor modifica legi, vor distruge institutii, vor schimba oameni, vor folosi majoritatea antieuropeana pe care si-au construit-o pentru a-si atinge scopul malefic: fuga de justitie, de raspundere in fata legii", se arata intr-un comunicat de presa.

Si europarlamentarul Monica Macovei sustine ca ''majoritatea din Camera Deputatilor a dat astazi liber la coruptie la cel mai inalt nivel''.

"PSD a bagat astazi Camera Deputatilor in grupul infractional organizat. Deputatii au blocat justitia pentru ca un prim-ministru in functie sa nu fie anchetat pentru fapte de coruptie, dand astfel cel mai puternic semnal ca politicienii sunt mai presus de lege si invincibili. Respingerea cererii DNA arata ca nici Ponta, si nici deputatii care il apara nu cred ca Ponta este nevinovat.

Daca ar fi nevinovat, chiar el ar fi cerut deputatilor sa aprobe prin vot cererea DNA. Pentru Ponta si PSD, justitia egala pentru toti este doar un slogan electoral, terfelit in noroiul intereselor unui grup infractional organizat'', afirma fostul ministru al Justitiei intr-o declaratie de presa.

In schimb, purtatorul de cuvant al PSD Gabriela Firea le-a cerut liberalilor "sa inceteze sa mai amestece Justitia in jocul politic". 

"Tonul si sensul declaratiilor facute de liderii PNL, si chiar de presedintele Iohannis, suprapun in mod incorect planul justitiei cu cel politic. Aceasta abordare trebuie sa inceteze. Ea nu este corecta si nu este in interesul Romaniei. PNL trebuie sa inteleaga, fie si in ultimul ceas, ca impotenta lor politica nu poate fi suplinita cu instrumente ce nu au legatura cu viata politica. Cele doua planuri trebuie separate.

In plus, domnul Orban a declarat ca, daca Victor Ponta este trimis in judecata, va fi suspendat de Presedinte. Nimic mai fals! Decizia CCR se refera clar si la acest aspect - doar Camera Deputatilor, din care face parte Victor Ponta, poate decide suspendarea, nu altcineva! il invit pe domnul Orban sa consulte cazul Fenechiu, cand Traian Basescu nu a putut trece peste Camera Deputatilor.

Modul in care liberalii se comporta in aceste zile este unul deplorabil, care confirma faptul ca PNL nu are niciun plan si nicio viziune pentru Romania, altul decat apelul la criza politica, pe care Alina Gorghiu si colegii sai il fac repetat, de cateva zile." - afirma Gabriela Firea intr-un comunicat de presa.

Plenul Camerei Deputatilor a aprobat marti hotararea de respingere a inceperii urmaririi penale fata de premierul Victor Ponta cu 231 voturi "pentru" si 120 "impotriva".

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Gafa in Camera Deputatilor. La anuntarea rezultatelor votului s-a precizat ca premierul Victor Ponta POATE fi urmarit penal
Gafa in Camera Deputatilor. La anuntarea rezultatelor votului s-a precizat ca premierul Victor Ponta POATE fi urmarit penal

Schimbarea procedurii de vot in cazul cererii DNA de urmarire penala a premierului Victor Ponta a produs confuzie chiar in randul celor care au avut aceasta idee, adica a deputatilor social-democrati.

Reactia lui Klaus Iohannis dupa ce deputatii au decis sa NU ii ridice imunitatea lui Ponta:
Reactia lui Klaus Iohannis dupa ce deputatii au decis sa NU ii ridice imunitatea lui Ponta: "E o dovada de iresponsabilitate"

Klaus Iohannis a reactionat fata de votul de marti al deputatilor, care au respins cererea DNA de urmarire penala a lui Victor Ponta.

Victor Ponta NU poate fi urmarit penal pentru conflict de interese. Ce se va intampla cu dosarul premierului de la DNA
Victor Ponta NU poate fi urmarit penal pentru conflict de interese. Ce se va intampla cu dosarul premierului de la DNA

Fara mari emotii, premierul Victor Ponta a scapat marti de urmarirea penala. Deputatii au respins cererea DNA care il acuza pe seful guvernului de fapte de coruptie.

Recomandări
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini
Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini

Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Încă din zorii zilei de miercuri, un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini, după ce cu o noapte înainte a plouat.