Gafa in Camera Deputatilor. La anuntarea rezultatelor votului s-a precizat ca premierul Victor Ponta POATE fi urmarit penal
Schimbarea procedurii de vot in cazul cererii DNA de urmarire penala a premierului Victor Ponta a produs confuzie chiar in randul celor care au avut aceasta idee, adica a deputatilor social-democrati.
Schimbarea procedurii a fost anuntata chiar la inceputul sedintei de plen. Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a spus ca - de aceasta data - nu se va mai vota cererea procurorilor de incepere a urmaririi penale, asa cum se obisnuia, ci se va vota proiectul de hotarare a Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, prin care se RESPINGEA cererea procurorilor anticoruptie.
Zgonea a explicat ca, desi pana acum se supunea la vot cererea procurorului general, in urma deciziei Curtii Constitutionale in cazul Sova de la Senat, acum trebuie votat proiectul de hotarare, prin aceeasi procedura cu vot cu bile.
"Articolul 156: Camera Deputatilor are dreptul sa ceara urmarirea penala a oricarui membru al Guvernului. Articolul 157 prezinta procedura si spune asa, de la aliniatul 7. Proiectul de hotarare privind cererea de urmarire penala, intocmit de comisia juridica, exact procedura pe care ati vazut-o, se adopta cu votul majoritatii deputatilor prezenti, cu respectarea prevederilor articolului 67 din Constitutia Romaniei.
Hotararea privind aprobarea sau respingerea cererii de urmarire penala se publica in Monitorul Oficial. Deci proiectul de hotarare este de respingere a cererii de urmarire penala, conform 156, 157." - a spus Zgonea.
Astfel, pentru ca acest proiect de respingere a cererii DNA sa fie aprobat, trebuia ca bila alba sa fie introdusa in urna alba, iar bila neagra in urna neagra. De asemenea, pentru ca proiectul comisiei juridice sa fie respins, deputatii trebuiau sa introduca bila alba in urna neagra, iar bila neagra in urna alba.
Ambele bile introduse in aceeasi urna inseamna vot nul.
Liberalii au protestat si au declarat ca aceasta schimbare de procedura reprezinta "o tentativa disperata de a-l salva pe Victor Ponta".
Ludovic Orban: "Hotararea Curtii Constitutionale in urma cazului Sova stabileste doar ca trebuie emisa hotarare si publicata in Monitorul Oficial si in cazul respingerii cererii. Nu schimba procedura pe care noi am folosit-o pana astazi. Martuiesc ca nu pot sa va inteleg de ce vreti sa inventati roata si sa schimbati procedura exact in cazul lui Victor Ponta. Asta imi arata deja ca inca din procedura faceti o tentativa disperata de a-l salva pe Victor Ponta, iar acest lucru nu este acceptat din punctul nostru de vedere."
Cu toate acestea, Valeriu Zgonea a tinut sa precizeze ca se respecta Constitutia: "Va citesc 109, aliniatul 2, primul pasaj din Constitutie. S-ar parea ca nu-l citim. Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiilor lor. Este clar ce scrie aici."
In ciuda acestui schimb de replici, care a avut loc inainte ca deputatii sa inceapa sa voteze, la finalul votului s-a dovedit faptul ca ... nu toti au inteles ce s-a intamplat marti in Camera Deputatilor.
Deputatul Florin Paslaru, care a citit la microfonul plenului rezultatul oficial al numaratorii votului, a anuntat ca deputatii au decis sa adopte hotararea privind cererea de urmarire penala a premierului Victor Ponta: "Avand in vedere ca, din totalul de 387 de deputati, au fost prezenti 351, din care 231 au votat pentru, se constata ca a fost adoptata hotararea privind cererea de urmarie penala a domnului Victor Viorel Ponta, prim-ministru al Romaniei si actual membru al Camerei Deputatilor."
Imediat, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a fost atentionat de un coleg ca s-a facut o greseala.
"A fost respinsa! S-a aprobat cererea de respingere, proiectul de hotarare de respingere. A zis altfel? Domnul Paslaru sper ca n-ati scris altfel! A fost adoptat proiectul de hotarare, corect, are dreptate..." - a spus Zgonea.
Sursa: Pro TV
Etichete: dna, camera deputatilor, vot, victor ponta, votare, valeriu zgonea,
Dată publicare:
09-06-2015 12:15