Mesajul ambasadelor dupa ce deputatii au respins urmarirea penala a lui Ponta:"Cazul trebuie gestionat de cetatenii romani"
Orice acuzatii de incalcare a legii de catre demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin si fara interferente iar legea trebuie sa se aplice in mod egal in cazul tuturor, a precizat marti Ambasada SUA la Bucuresti/
Comunicatul a fost emis in contextul solicitarii de incuviintare a inceperii urmaririi penale fata de premierul Victor Ponta.
"Institutiile judiciare si cele ale statului de drept trebuie sa isi poata desfasura activitatea complet independent si trebuie sa se respecte intru totul atat legislatia romaneasca, cat si principiul unui proces echitabil", se mai arata in sursa citata.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Si Ambasada Marii Britanii la Bucuresti a aratat marti ca "nu comenteaza cazurile individuale" si ca situatiile care vizeaza Guvernul Romaniei reprezinta "un subiect ce trebuie gestionat de cetatenii Romaniei".
"Guvernul Marii Britanii recunoaste importanta luptei impotriva coruptiei in Romania si necesitatea ca institutiile sistemului judiciar sa poata actiona cu impartialitate si in spiritul unei independente depline. Acest principiu este de altfel mentionat si in rapoartele Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare in domeniul justitiei, documente ce subliniaza rolul important al Parlamentului in acest efort conjugat", precizeaza un comunicat de presa difuzat de ambasada.
Sursa citata aminteste ca, inainte de Summitul G7 din Germania, prim-ministrul britanic David Cameron "a atras atentia asupra coruptiei ca amenintare la adresa prosperitatii si securitatii statelor, oriunde in lume".
"Premierul Cameron a anuntat ca Marea Britanie va coordona o agenda anticoruptie pe parcursul anului urmator, culminand cu un summit dedicat luptei impotriva coruptiei gazduit la Londra in 2016. Ambasada Marii Britanii nu comenteaza cazurile individuale iar situatiile care vizeaza Guvernul Romaniei reprezinta un subiect ce trebuie gestionat de cetatenii Romaniei", conchide comunicatul mentionat.
De asemenea, Olanda crede cu tarie ca legea se aplica la fel pentru toti oamenii iar evolutiile recente in Parlament ridica probleme mai largi cu privire la atitudinile fata de justitie si fata de coruptie in Romania, precizeaza Ambasada acestui stat la Bucuresti, intr-o postare pe Facebook.
Sursa citata aminteste ca "aceasta ingrijorare" a fost subliniata in raportul MCV din 2015 al Comisiei Europene.
"Acordam mare importanta recomandarilor din raportul MCV. Avem incredere ca Romania si toate institutiile sale le vor lua in considerare", mentioneaza ambasada.
Plenul Camerei Deputatilor a aprobat marti hotararea de respingere a inceperii urmaririi penale fata de premierul Victor Ponta cu 231 voturi "pentru" si 120 "impotriva". Au votat 351 de deputati.