PSD vrea plafonarea prețurilor la alimentele de bază și impozite mai mari pentru salarii mai mari. Ce zic specialiștii
În plină criză a prețurilor, coaliția ia în calcul noi măsuri de sprijin pentru populație, iar social-democrații vin cu câteva propuneri controversate.
Liderii PSD discută despre plafonarea prețurilor în cazul alimentelor de bază, deduceri de taxe pentru unele categorii sociale și chiar de renunțarea la cota unică de impozitare.
Președintele PSD ia în calcul o ”reașezare” a impozitelor și exclude deocamdată introducerea de taxe noi. Toate aceste măsuri trebuie agreate însă cu PNL și UDMR, înainte de a deveni lege.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cu o dorință mai veche de a renunța la cota unică de impozitare, social democrații încearcă acum să-și impună viziunea și să introducă un sistem progresiv de taxare pe salarii, pe motiv că și în prezent sunt mai multe categorii de angajați care plătesc taxe diferențiat.
Un alt argument pe care îl aduc este că mai sunt doar câteva state în Europa unde s-a menținut acest sistem de taxare a veniturilor. Surse politice spun că în prima ședință a coaliției se va lua în discuție o eventuală introducere a impozitului progresiv. Adică impozit mai mare, pentru venit mai mare.
Avantajați ar fi cei cu venituri mici, iar în ultimele scenarii discutate de social-democrați, oamenii care au un lunar mai puțin de 2.000 de lei nu ar plăti taxe.
PSD va merge în ședința coaliției de guvernare și cu propunerea ca alimentele de bază, precum pâinea, laptele, ouăle, zahăr, făină, să aibă un preț plafonat.
Liberalii nu sunt de acord cu renunțarea la cota unică
Surse politice susțin că statul ar urma să compenseze, pe modelul facturilor la energie, adaosul comercial pe care magazinele îl pun, dar acesta ar fi limitat și el.
Mai mult, la alimentele pentru care producătorii primesc subvenții, comercianții vor fi obligați să afișeze adaosul.
Marcel Ciolacu, președinte PSD: ”Este nevoie să venim cu alte măsuri, sunt mai multe măsuri fiscale pe care cred că va trebui să le luăm, să le prezentăm până în 1 iunie, după cum bine știm, Codul Fiscal trebuie modificat cu 6 luni înainte ca viitorul buget de stat să fie construit pe măsurile luate de la 1 iunie, cu efecte de la 1 ianuarie”.
Liberalii nu au fost de acord nici în trecut cu renunțarea la cota unică.
Florin Cîțu, președintele Senatului: ”Noi nu susținem și avem și în programul de guvernare, nu susținem taxe noi, redimensionarea sistemului de taxare și așa mai departe. Să introducem mai multe taxe ar însemna mai puțini bani la buget, orice depășire a deficitului vă garantez că va face inflația și mai mare, și unde să te duci, la 27-28-30% inflație?”.
Trebuie încurajat consumul, cel mai sigur motor al economiei
Iar economiștii susțin că trebuie încurajat consumul, cel mai sigur motor al economiei, și cred că apariția de taxe și impozite mai mari ar duce la evaziune și implicit la inflație.
Mihai Roman, profesor de macroeconomie ASE: ”Primul risc e să majoreze evaziunea fiscală. Asta va conduce nu la creșterea consumului, ci la scădere. E dificil să spui ca 4.000 lei e un salariu mare, atât timp cât consumul e motorul economic, ar trebui încurajat. Altfel se încurajează creșterea inflației”.
Miniștrii PSD au făcut calcule despre impactul bugetar al acestor propuneri, care ar trebui agreate și de partenerii de la PNL și UDMR.
Sursa: Pro TV
Etichete: PSD, PNL, masuri, coalitie, plafonare preturi,
Dată publicare:
16-05-2022 19:48