Inflația, războiul și efectele pandemiei ne amenință vacanțele din această vară
Inflația, războiul și efectele pandemiei ne amenință vacanțele din această vară. În toată Europa, prețurile au crescut cu cel puțin 20 la sută, atât la hoteluri și restaurante, cât și la transportul cu avionul sau închirierea unei mașini.
Turcia, apreciată de mulți români pentru raportul calitate-preț, se confruntă cu cea mai mare criză economică din ultimele două decenii. Chiar și celebrul Disneyland din Paris s-a scumpit.
Cu filme promoționale, aproape toată țările încearcă să îi atragă pe turiști, după doi ani de pandemie, în care industria vacanțelor a suferit. Un paradis la care să ajungi costă acum mai mult. Sejururilie de o săptămână la hotelurile de 3 stele, de exemplu, cu mic dejun inclus și transport cu avionul, sunt cu cel puțin o sută de euro mai scumpe decât anul trecut. În Europa, Franța, Spania și Portugația au printre cele mai mari prețuri.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Agențiile de tursim primesc în fiecare săptămână tariful barilului de petrol că să poată estima costul biletelor de avion. Zborurile spre Creta, de pildă, s-au scumpit față de anul trecut cu 30 la sută.
Radu Grecu, directorul unei agenții de turism: „Dacă în luna iunie am fi achiziționat, anul trecut, un bilet dus-întors cu un tarif de 149 de euro de persoană, în luna iunie a anului acestuia poate să se ajungă chiar la 199 de euro.”
Odată ce vor pune piciorul pe pista aeroportului de destinație, turiștii vor simți și alte scumpiri. Toate statele europene se luptă cu inflația provocată, în principal, de criza din energie și de războiul din Ucraina. Bulgaria, Spania și Grecia sunt printre cele mai afectate. Urmează Croația și Italia, iar la coda clasamentului sunt Franța și Malta, unde mai putem spera la prețuri apropiate de cele din 2021.
În Turcia, e rău. Rata inflației a ajuns în martie la 61 la sută. O halbă de bere se vinde cu 5 euro în Franța. În Grecia este 4 euro, iar în Buglaria 1 euro și jumătate.
S-a scumpit și mâncarea. Acum, un prânz în doi costă în medie în Italia 50 de euro, iar în Franța veți da cu 5 euro mai mult. Turcia rămâne la acest capitol cea mai ieftină, cu 20 de euro.
Ioana Tianu, ghid turistic: „O masă la tavernă dacă o puteai lua să zicem la 15 euro de persoană acum este cu 25-30 la sută mai mult, adică 20 de euro de persoană.”
Mai scumpă este și închirierea unei mașini care poate ajunge în unele țări și la o sută de euro pe zi.
Roxana Condrea: „Companiile de închirieri au redus flota pe perioada pandemiei din lipsă de cerere. Acum se confruntă cu o cerere exagerată și automat neavând la dispoziție mașini, au ridicat prețurile la sume fabuloase.”
Peste tot s-a scumpit și benzina. Chetuielile cu transportul au crescut în Spania cu 26 la sută, în Franța cu 20 la sută și în Bulgaria cu 15 la sută.
Biletul de intrare pe o zi la Disneyland Paris costă aproape o sută de euro, o plimbarea cu gondola în Veneția este 30 de euro, iar o ședintă de scufundări în Marea Egee ajunge la 60 de euro.
Costin Radu, consultant în turism: „În Olanda, în parcul deschis acum de lalele, au crescut și acolo intrarea, cu cam 10%, a ajuns la 19 euro.”
Potrivit Eurostat, cele mai mari majorări de preț la cazare și în restaurante sunt în Bulgaria, Portugalia și Spania, iar cele mai mici în Malta.