Imobile pentru Biserica, la o zi dupa ce un episcop i-a indemnat pe credinciosi sa voteze cu "al nostru". Reactia Patriarhiei

Ultima actualizare: 14-11-2014 06:42
preoti, Romania

Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului va primi gratuit de la Guvern, in proprietate, o serie de imobile ale statului pe care in prezent le are in administrare, prin Secretariatul de Stat pentru Culte.

Reactia Patriarhiei

Toate cazurile in care preotii s-au implicat in campania electorala vor fi cercetate de instantele de judecata bisericeasca eparhiale, potrivit regulamentelor de disciplina bisericeasca, a declarat marti, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Constantin Stoica.

"Cazurile izolate de incalcare a hotararii Sfantului Sinod fundamentate pe canoanele Bisericii Ortodoxe Universale, potrivit carora clerului ortodox ii este interzis sa faca politica partizana si sa se implice in campanii electorale, vor fi cercetate de instantele de judecata bisericeasca eparhiale, potrivit regulamentelor de disciplina bisericeasca", a spus Stoica.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei s-a referit, in acest context, la trei cazuri concrete. Referitor la o inregistrare dintr-o biserica din Paris unde doi lideri PSD fac camapnieelectorala,, parintele Constantin Stoica spune ca, cel mai probabil, preotul bisericii respective "a fost luat prin surprindere, iar mesajul adresat ulterior comunitatii de credinciosi a fost unul prin care a exprimat neutralitatea politica a Bisericii, situatie care reiese din inregistrarea video".

Al doilea caz comentat de purtatorul de cuvant al Patriarhiei este cel al episcopui vicar al Maramuresului si Satmarului. Aceasta situatie "trebuie analizata de Mitropolia Clujului, in a carui jurisdictie canonica se afla aceasta eparhie din nordul tarii", a spus parintele Stoica.

In fine, referitor la al treilea caz, cel al parintelui duhovnic de la Manastirea Teghea (judetul Satu Mare), purtatorul de cuvant al Patriarhiei a precizat ca "asa cum, de altfel, Episcopia Maramuresului si Satmarului a anuntat public, parintele Sebastian de la Manastirea Teghea a fost chemat la Centrul eparhial de la Baia Mare, pentru analizarea celor semnalate de presa".

Pe de alta parte, in ceea ce priveste proiectul de hotarare inclus pe agenda sedintei de marti a Guvernului prin care Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului ar urma sa primeasca gratuit de la Guvern, in proprietate, o serie de imobile ale statului pe care in prezent le are in administrare, parintele Constantin Stoica a subliniat ca nu Patriarhia, ci Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatilor este initiatorul proiectului. Proiectul de act normativ a fost inregistrat la Guvern luni, 10 noiembrie.

Pana acum, reprezentantii Mitropoliei Clujului nu au putut fi contactati pentru o reactie. 

Episcopia va primi o serie de imobile in proprietate

Proiectul de act normativ a fost inregistrat la Guvern luni, 10 noiembrie, dupa ce la slujba de sambata, conform imaginilor furnizate de presa locala, PS Iustin Sigheteanu, episcop vicar al Maramuresului si Satmarului, i-a indemnat pe credinciosii din judetele Satu Mare si Maramures, in fata unor politicieni din coalitia de guvernare, sa se prezinte duminica la urne si sa voteze in al doilea tur al alegerilor prezidentiale pe cel pe care l-a definit ca fiind "al nostru, un crestin ortodox, care isi face semnul Sfintei Cruci".

In Maramures si Satu Mare au fost inregistrate, in primul tur al alegerilor prezidentiale, cele mai mici diferente de vot in favoarea lui Klaus Iohannis (ACL) fata de premierul Victor Ponta (PSD), de 36,55% la 36,46% in Maramures si de 32,37% la 31,63% in Satu Mare.

Proiectul stabileste "transmiterea, fara plata, in proprietatea unitatilor de cult detinatoare a unor imobile aflate in domeniul privat al statului si in administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte, respectiv a Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului" si este initiat de Cancelaria premierului, Secretariatul General al Guvernului, Autoritatea pentru Restituirea Proprietatilor si Secretariatul de Stat pentru Culte.

Aceeasi procedura va fi aplicata de Guvern si pentru Arhiepiscopia Targovistei, pe agenda Guvernului fiind introdus si un proiect prin care un imobil folosit in prezent de catre Arhiepiscopie este cedat gratuit in proprietatea acesteia. Si acest act normativ este initiat de Cancelaria premierului, Secretariatul General al Guvernului si Secretariatul de Stat pentru Culte.

La finalul sedintei de marti, purtatorul de cuvant al Guvernului, Corneliu Calota, a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, ca cele doua proiecte au fost amanate pentru o data ulterioara, deoarece sunt necesare "anumite evaluari".

"S-au amanat, mai trebuie facute niste evaluari. S-a amanat pentru o data ulterioara", a spus Calota.

"Votati-l pe-al nostru, sa fie ortodox"

Conform imaginilor furnizate de presa locala, PS Iustin Sigheteanu, episcop vicar al Maramuresului si Satmarului, le-a spus credinciosilor din judetele Satu Mare si Maramures, la slujba de simbata, ca trebuie sa fie "responsabili" si sa mearga mai multi la vot, pentru ca au fost codasi si nu e frumos.

"De aceea, duminica viitoare - nu asta, de maine, ci cealalta - sa dati dovada de iubire de neam si tara si de purtare de grija. Nu sunt demnitarii voievozi, nu mai avem capete incoronate, nici regi, dar sunt de-ai nostri si e bine sa le dam credit pentru ca fiecare a facut cat a putut. Mai mult poate nu a putut, important, daca nu pot face bine, sa nu faca rau. Siguri ca demnitarii sunt doua tabere si unii vor spune «Votati-l pe al nostru» si ceilalti, »Votati-l pe al nostru», iar noi va spunem «Votati-l pe al nostru! Trebuie sa fie crestin, sa fie ortodox, sa se inchine, sa faca Sfanta Cruce", a spus episcopul
credinciosilor, printre care sunt indicati si deputatul de Satu Mare Ovidiu Silaghi si presedintele CJ Satu Mare, ambii Partidul Liberal-Reformator condus de Tariceanu, care il sustine pe Ponta in alegerile prezidentiale.

Potrivit acelorasi imagini, episcopul vicar a cerut preotilor sa se aseze in frunte si sa ii conduca pe credinciosi la urna de vot, dupa slujba de duminica.

"Parintii, va puneti in fruntea credinciosilor, asa v-am spus, da ? De la biserica nu ii lasati, nu doar ca ii indemnati. Va puneti in fruntea credinciosilor si de la biserica, direct la vot in haina preoteasca", a cerut episcopul.

Tot presa locala a prezentat imagini cu un alt preot, si anume parintele duhovnic Sebastian de la Manastirea Teghea din judetul Satu Mare, care, avandu-l alaturi pe liderul organizatiei judetene a PSD, Mircea Govor, le spune credinciosilor din biserica: "Este in jurul nostru si Mircea Govor, care si el este ortodox, este impreuna cu noi si ne indeamna si el sa fim uniti si sa votam cu cei care sunt ortodocsi, cu Victor Ponta, caci el poate sa ne uneasca !".

Gandul a prezentat, luni, inregistrari in care presedintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, tipa la colegii sai de partid si ii ameninta pe directorii de scoli, pe sefii de deconcentrate, dar si pe preotii din judet ca vor avea de suferit daca Victor Ponta nu va castiga prezidentialele.

Imaginile survin unor alte inregistrari in care, de exemplu, intr-o biserica din Paris, secretarul general al PSD pentru diaspora si un deputat PSD le spune credinciosilor: "Indraznesc sa merg mai departe si sa va spun ca Guvernul Ponta a fost primul guvern care a venit cu masuri si le-a implementat pentru dumneavoastra. Va rog frumos sa va ganditi foarte bine si sa mergeti corespunzator, dupa cum simtiti. Va multumesc frumos", discurs intrerupt, in unele momente, de huiduieli.

In 2008, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane sustinea ca isi reinnoieste solicitarea catre membrii bisericii de a evita implicarea celrului in politica, aratand ca propriile hotarari si canoane bisericesti le interzic acestora sa faca politica partinica si sa participe la campanii electorale, iar cei vor incalca aceste reguli si legamantul depus la hirotonie ar raspunde in fata instantelor disciplinare si de judecata ale BOR, avand de ales intre cariera politica si misiunea preoteasca, pentru totdeauna, fara drept de revenire in cler.

In ultimele saptamani, Guvernul a alocat din Fondul de rezerva mai multe milioane de lei pentru manastiri, catedrale si centre eparhiale.

La sfarsitul lunii octombrie, presedintele Traian Basescu a declarat ca Biserica Ortodoxa Romana s-a implicat, evident, in campania pentru prezidentiale in sprijinul PSD, explicatia tinand de interesele financiare sustinute de Guvern, mentionand si ca "Victor Ponta nu a lasat vreo icoana nepupata in Romania".

Biserica s-a aflat constant in topul increderii romanilor reflectata in sondajele de opinie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO