Premierul Dăncilă, prima reacție după proteste: ”Am văzut un asalt împotriva instituțiilor statului!”

×
Codul embed a fost copiat

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a făcut joi, la începutul ședinței de Guvern, un apel către toţi miniştrii, să evite "spirala conflictului" creată de cei care vor să dobândească puterea "prin mijloace nedemocratice".

Șeful Executivului a declarat la începutul ședinței că a văzutun asalt împotriva unor instituții ale statului”

Prima țintă este jandarmeria, dar sunt și alte instituții care sunt în vizor” - a precizat premierul.

Viorica Dăncilă a spus că nu vrea să apere pe cineva sau vreo instituție, însă responsabilii pentru violențele comise la protestele din 10 august trebuie găsiți numai ”în baza unor dovezi concludente.” 

”Nu vreau să apăr sau să absolv pe cineva de o vină. Dar consider că o persoană sau o instituție poate să fie acuzată doar în baza unor probe concludente. Răspunsul nostru, al Guvernului, la toate aceste procese care au loc în spațiul public trebuie să fie unul cât se poate de echilibrat și de responsabil. 

Citește și
Viorica Dăncilă, Liviu Dragnea
Viorica Dăncilă s-a întors cu o zi mai devreme din concediu
„Decizia a fost deja luată”. Care e planul lui Putin de a ataca NATO, potrivit oficialilor militari și experți europeni din domeniul apărării

Spre deosebire de liderii politici ai opozitiei - noi nu avem dreptul să cedăm și să intensificăm această scindare și această dezbinare la nivelul societății. 

Noi avem respnsabilitatea de a asigura o buna guvernare, o guvernare în interesul oamenilor.

Iată de ce apelul meu la toţi miniştrii, dar şi la toţi şefii instituţiilor din subordine este să evite această spirală a conflictului, în care încearcă să ne atragă cei care nu au fost capabili să câştige puterea în alegeri şi care, acum, încearcă să dobândească această putere prin alte mijloace nedemocratice". - a mai spus premierul.

Ce acte normative se discută în ședință

Guvernul discută, în şedinţa de joi, un proiect de ordonanţă privind instituirea unor măsuri pentru derularea Programului naţional de dezvoltare locală, etapa a II-a. 

Potrivit unui comunicat al Executivului, citat de Agerpres, printre proiectele de acte normative care ar putea fi incluse pe agenda şedinţei se mai numără un proiect de lege pentru completarea articolului 5 din ordonanţa 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice.

De asemenea, Guvernul va discuta joi un proiect de ordonanţă pentru instituirea unor măsuri privind însoţirea cu autovehicule ale poliţiei rutiere din cadrul Poliţiei Române a şefilor de delegaţii străine în perioada de exercitare a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene 2019, dar şi un proiect de ordonanţă pentru modificarea Legii farmaciei.

Pe agenda şedinţei se mai află un proiect de hotărâre privind aprobarea nivelului cotizaţiilor şi taxei pentru realizarea interconectării cu instituţii similare internaţionale în domeniul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice, precum şi pentru acreditarea laboratoarelor de imunogenetică şi histocompatibilitate, în anul 2018.

Totodată, Executivul ar putea discuta un proiect de hotărâre pentru modificarea HG 1217/2012 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare şi a structurii organizatorice ale Administraţiei Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării" şi un proiect de hotărâre privind reaprobarea obiectivului de investiţii ''Acumularea Mihăileni pe râul Crişul Alb, judeţul Hunedoara''.

Printre proiectele de acte normative care ar putea fi incluse pe agenda şedinţei se mai numără un proiect de hotărâre pentru modificarea Strategiei naţionale pentru competitivitate 2015-2020 şi un proiect de hotărâre pentru modificarea HG 264/2003 privind stabilirea acţiunilor şi categoriilor de cheltuieli, criteriilor, procedurilor şi limitelor pentru efectuarea de plăţi în avans din fonduri publice.

Pe agenda şedinţei se mai află un memorandum privind aprobarea Planului de acţiuni pentru implementarea Programului Naţional de Reformă 2018 şi a Recomandărilor Specifice de Ţară 2018, dar şi un Raport privind managementul funcţiilor publice şi al funcţionarilor publici pentru anul 2017.

Rectificarea bugetară, în impas

Guvernul a transmis miercuri dimineaţă că i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis solicitarea de convocare în regim de urgenţă a şedinţei Consililui Suprem de Apărare a Ţăriipentru avizarea propunerilor de rectificare a bugetelor instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, cuprinse în proiectul primei rectificări a bugetului de stat pe anul 2018.

În comunicatul Executivului se arată că este necesară adoptarea rectificării bugetare pentru asigurarea mai multor plăţi, între care cele pentru activităţile de combatere a pestei porcine africane. De alfel, anunţul privind solicitarea Executivului de convocare a CSAT a fost făcut marţi seară de către liderul PSD, Liviu Dragnea.

Bugetul Administraţiei Prezidenţiale ar urma să fie redus cu 11,1 milioane de lei, ca urmare a rectificării bugetare pe care Guvernul intenţionează să o facă. Preşedinţia a acuzat că această rectificare nu are nicio legătură cu necesitatea consolidării bugetului naţional, ci este un instrument de sancţionare a instituţiilor nesubordonate PSD, Executivul apelând la o formă de sabotaj bugetar.

În replică, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că instituţia nu are angajamente pentru tot bugetul alocat, refuzând să-şi modifice decizia.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Caz de Dosarele X. Superba italiancă a dispărut și nimeni nu mai știe de ea
Caz de Dosarele X. Superba italiancă a dispărut și nimeni nu mai știe de ea
Citește și...
CCR va discuta pe 12 septembrie sesizarea preşedintelui în cazul concediului luat de Viorica Dăncilă
CCR va discuta pe 12 septembrie sesizarea preşedintelui în cazul concediului luat de Viorica Dăncilă

CCR va dezbate pe 12 septembrie sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind un conflict juridic de natură constituţională în relaţia cu prim-ministrul în legătură cu concediul luat de Viorica Dăncilă au declarat surse pentru Agerpres.

Viorica Dăncilă s-a întors cu o zi mai devreme din concediu
Viorica Dăncilă s-a întors cu o zi mai devreme din concediu

Prim-ministrul Viorica Dăncilă s-a întors din concediu luni dimineaţă, cu o zi mai devreme, şi şi-a reluat activitatea la Palatul Victoria, au declarat surse guvernamentale.

Dăncilă a plecat luni în concediu o săptămână. Și-a delegat atribuţiile vicepremierului Stănescu
Dăncilă a plecat luni în concediu o săptămână. Și-a delegat atribuţiile vicepremierului Stănescu

Viorica Dăncilă pleacă astăzi în concediu pentru o săptămână şi şi-a delegat atribuţiile vicepremierului Paul Stănescu. În urma acestei decizii, preşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională.

Klaus Iohannis atacă dur PSD: ”Discuția cu premierul m-a făcut să cred că avem un Guvern ireal”
Klaus Iohannis atacă dur PSD: ”Discuția cu premierul m-a făcut să cred că avem un Guvern ireal”

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, sâmbătă, la Consiliul Naţional al PNL, actualul Guvern, despre care a spus că este "iraţional" şi "ireal". Șeful statului a povestit și discuția telefonică avută cu premierul Viorica Dăncilă.

Recomandări
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice

În România există un deficit uriaș privind serviciile de recuperare. Astfel de unități sunt închise din cauza incompetenței autorităților, iar în unele județe nu există.

A început, oficial, campania electorală. Politicienii au voie să se promoveze doar prin afișe și pliante
A început, oficial, campania electorală. Politicienii au voie să se promoveze doar prin afișe și pliante

De vineri, timp de 30 de zile politicienii sunt în campanie electorală. Autoritatea care supraveghează desfășurarea alegerilor le-a interzis să mai organizeze spectacole, bâlciuri, focuri de artificii ori să le ofere alegătorilor orice fel de cadouri.

Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete. Au fost cumpărate de la americani
Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete. Au fost cumpărate de la americani

Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete cumparate de la americani.