Premierul Dăncilă, prima reacție după proteste: ”Am văzut un asalt împotriva instituțiilor statului!”

Ultimul update: Joi 23 August 2018 14:03
Data publicarii: Joi 23 August 2018 07:03
Categorie: Politic

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a făcut joi, la începutul ședinței de Guvern, un apel către toţi miniştrii, să evite "spirala conflictului" creată de cei care vor să dobândească puterea "prin mijloace nedemocratice".

Șeful Executivului a declarat la începutul ședinței că a văzutun asalt împotriva unor instituții ale statului”

Prima țintă este jandarmeria, dar sunt și alte instituții care sunt în vizor” - a precizat premierul.

Viorica Dăncilă a spus că nu vrea să apere pe cineva sau vreo instituție, însă responsabilii pentru violențele comise la protestele din 10 august trebuie găsiți numai ”în baza unor dovezi concludente.” 

”Nu vreau să apăr sau să absolv pe cineva de o vină. Dar consider că o persoană sau o instituție poate să fie acuzată doar în baza unor probe concludente. Răspunsul nostru, al Guvernului, la toate aceste procese care au loc în spațiul public trebuie să fie unul cât se poate de echilibrat și de responsabil. 

Spre deosebire de liderii politici ai opozitiei - noi nu avem dreptul să cedăm și să intensificăm această scindare și această dezbinare la nivelul societății. 

Noi avem respnsabilitatea de a asigura o buna guvernare, o guvernare în interesul oamenilor.

Iată de ce apelul meu la toţi miniştrii, dar şi la toţi şefii instituţiilor din subordine este să evite această spirală a conflictului, în care încearcă să ne atragă cei care nu au fost capabili să câştige puterea în alegeri şi care, acum, încearcă să dobândească această putere prin alte mijloace nedemocratice". - a mai spus premierul.

Ce acte normative se discută în ședință

Guvernul discută, în şedinţa de joi, un proiect de ordonanţă privind instituirea unor măsuri pentru derularea Programului naţional de dezvoltare locală, etapa a II-a. 

Potrivit unui comunicat al Executivului, citat de Agerpres, printre proiectele de acte normative care ar putea fi incluse pe agenda şedinţei se mai numără un proiect de lege pentru completarea articolului 5 din ordonanţa 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice.

De asemenea, Guvernul va discuta joi un proiect de ordonanţă pentru instituirea unor măsuri privind însoţirea cu autovehicule ale poliţiei rutiere din cadrul Poliţiei Române a şefilor de delegaţii străine în perioada de exercitare a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene 2019, dar şi un proiect de ordonanţă pentru modificarea Legii farmaciei.

Pe agenda şedinţei se mai află un proiect de hotărâre privind aprobarea nivelului cotizaţiilor şi taxei pentru realizarea interconectării cu instituţii similare internaţionale în domeniul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice, precum şi pentru acreditarea laboratoarelor de imunogenetică şi histocompatibilitate, în anul 2018.

Totodată, Executivul ar putea discuta un proiect de hotărâre pentru modificarea HG 1217/2012 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare şi a structurii organizatorice ale Administraţiei Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării" şi un proiect de hotărâre privind reaprobarea obiectivului de investiţii ''Acumularea Mihăileni pe râul Crişul Alb, judeţul Hunedoara''.

Printre proiectele de acte normative care ar putea fi incluse pe agenda şedinţei se mai numără un proiect de hotărâre pentru modificarea Strategiei naţionale pentru competitivitate 2015-2020 şi un proiect de hotărâre pentru modificarea HG 264/2003 privind stabilirea acţiunilor şi categoriilor de cheltuieli, criteriilor, procedurilor şi limitelor pentru efectuarea de plăţi în avans din fonduri publice.

Pe agenda şedinţei se mai află un memorandum privind aprobarea Planului de acţiuni pentru implementarea Programului Naţional de Reformă 2018 şi a Recomandărilor Specifice de Ţară 2018, dar şi un Raport privind managementul funcţiilor publice şi al funcţionarilor publici pentru anul 2017.

Rectificarea bugetară, în impas

Guvernul a transmis miercuri dimineaţă că i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis solicitarea de convocare în regim de urgenţă a şedinţei Consililui Suprem de Apărare a Ţăriipentru avizarea propunerilor de rectificare a bugetelor instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, cuprinse în proiectul primei rectificări a bugetului de stat pe anul 2018.

În comunicatul Executivului se arată că este necesară adoptarea rectificării bugetare pentru asigurarea mai multor plăţi, între care cele pentru activităţile de combatere a pestei porcine africane. De alfel, anunţul privind solicitarea Executivului de convocare a CSAT a fost făcut marţi seară de către liderul PSD, Liviu Dragnea.

Bugetul Administraţiei Prezidenţiale ar urma să fie redus cu 11,1 milioane de lei, ca urmare a rectificării bugetare pe care Guvernul intenţionează să o facă. Preşedinţia a acuzat că această rectificare nu are nicio legătură cu necesitatea consolidării bugetului naţional, ci este un instrument de sancţionare a instituţiilor nesubordonate PSD, Executivul apelând la o formă de sabotaj bugetar.

În replică, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că instituţia nu are angajamente pentru tot bugetul alocat, refuzând să-şi modifice decizia.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CCR va discuta pe 12 septembrie sesizarea preşedintelui în cazul concediului luat de Viorica Dăncilă
CCR va discuta pe 12 septembrie sesizarea preşedintelui în cazul concediului luat de Viorica Dăncilă
VIDEO PROTVPLUS.RO
GOSPODAR FARA PERECHE
Scandal mare in casa lui Vasile Boar. Afost intim cu Cristina?

01:27
GOSPODAR FARA PERECHE
Tomita ajunge singur acasa: "M-am simtit nu prost, ci foarte prost!"

01:38
GOSPODAR FARA PERECHE
Interzis celor slabi de inima! Dan Dicu face o demonstratie de echitatie care se lasa cu rani

01:32
GOSPODAR FARA PERECHE
Marin ii da sfaturi lui Dorin. Ce secret ascunde fostul gospodar fara pereche?

02:13
GOSPODAR FARA PERECHE
Se incing spiritele intre Rodica si Elena! Discutii aprinse au cele doua rivale

01:42
GOSPODAR FARA PERECHE
NEXT Intrigi noi, tandreturi si discutii aprinse in urmatorul episod Gospodar fara pereche.

01:10
DIVERTISMENT
Inima nu cere voie! Cunoaște-l pe Santiago!
Isi iubeste copiii si sotia, si desi intotdeauna mai distant, nu si-a imaginat ca o va gasi pe aceasta in bratele unui alt barbat pe care-l credea prieten. Pe Santiago il cunosti din 14 octombrie, de la 19:00 in noua telenovela „Inima nu cere voie”, la PRO 2.

00:20
DIVERTISMENT
Inima nu cere voie! Cunoaște-o pe Raquel
Pentru toti, viata ei parea perfecta. Nu si-a imaginat niciodata ca se va lovi de tradare, infidelitate sau ca va fi banuita de crima. Pe Raquel o cunosti din 14 octombrie, de la 19:00 in noua telenovela „Inima nu cere voie”, la PRO 2.

00:20
DIVERTISMENT
Inima nu cere voie! Cunoaște-o pe Carolina!
Destinul ei era sa fie mama, sotie, femeie de casa, insa o pasiune de nestapanit i-a dat viata peste cap. Pe Carolina o cunosti din 14 octombrie, de la 19:00 in noua telenovela „Inima nu cere voie”, la PRO 2.

00:20
LA MARUTA
Mama Nadiei Comaneci, dezvaluiri despre fiica sa
Interviu exclusiv acordat de mama Nadiei Comaneci

05:35
Lia Olguța Vasilescu
Lia Olguţa Vasilescu susţine că are informaţii potrivit cărora va fi din nou citată la DNA
Liviu Dragnea, discuție cu Tudorel Toader despre completele de judecată de la ÎCCJ
Tensiunile se mențin în PSD. Dragnea acuză înțelegeri ascunse între opozanții săi și Iohannis
Legea offshore, adoptată de Senat. Au fost aduse mai multe modificări
Legea offshore, trimisă la reexaminare de Iohannis, a fost adoptată în Senat
Dragnea spune că nu e mulțumit de o parte din miniștri: ”Sunt nemulțumit. Vorbim după referendum”
Liviu Dragnea si Valentin Dragnea
Liviu Dragnea: Fiul meu a fost agresat de mai multe ori
De ce s-a supărat Dragnea: ”Doamne ferește. Nu mă așteptam să puneți întrebarea asta!”
Liviu Dragnea, despre Parchetul General: Intimidează Jandarmeria prin anchete
Orban anunţă că PNL demarează procedura de demitere a lui Dragnea de la șefia Camerei
Pricopie: După 3 octombrie, nevoia de schimbare din PSD va fi şi mai clară
PSD va organiza o campanie de informare a populaţiei privind referendumul din 6-7 octombrie