Klaus Iohannis, intalnire cu presedintele Germaniei. Gauck a laudat DNA, dar spune ca n-a inteles votul de pe 5 iunie

Ultima actualizare: 23-06-2016 01:01
Joachim Gauck - agerpres

Presedintele Germaniei, Joachim Gauck va incepe, luni, o vizita de stat in Romania la invitatia presedintelui Klaus Iohannis.

Joachim Gauk a lauda DNA, dar spune ca ii este greu sa ii inteleaga pe romanii care au vot la alegeri primari certati cu legea.

Presedintele Klaus Iohannis si sotia sa, Carmen Iohannis, i-au primit pe omologul sau german si pe partenera sa Daniela Schadt. Ceremonia primirii a avut loc pe platoul oficial de la Palatul Cotroceni, unde, dupa intonarea imnurilor celor doua state, presedintele Germaniei a dat onorul Regimentului de Garda si Protocol.

Din delegatia presedintelui Klaus Iohannis fac parte ministrul de Externe, Lazar Comanescu, seful Statului Major General, general Nicolae Ciuca, si consilierii prezidentiali - Ion Oprisor, Bogdan Aurescu, Andrei Muraru, Leonard Orban, Cosmin Marinescu, Sergiu Nistor, deputatul Ovidiu Gant, ambasadorul Romaniei in Republica Federala Germania, Emil Hurezeanu, Victor Micula, secretar de stat in MAE, si Daniela Barsan, consilier de stat.

Iohannis: Relatia cu Germania este privilegiata si de importanta strategica

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, in declaratia comuna sustinuta cu presedintele german Joachim Gauck, ca Romania considera relatia cu Germania ca una de importanta strategica, bazata atat pe colaborarea in interiorul NATO si al Uniunii Europene, cat si pe nivelul schimburilor economice dintre cele doua state.

"Pentru Romania, relatia cu Germania este una privilegiata si de importanta strategica. Ea se bazeaza pe o istorie indelungata, ambele state fiind partenere si aliate in cadrul Uniunii Europene si in cadrul NATO. L-am asigurat pe presedintele Gauck ca Romania ramane dedicata proiectului european si acorda o importanta deosebita cooperarii bilaterale pentru promovarea intereselor comune la nivel Uniunii Europene. Provocarile actuale cu care ne confruntam necesita identificarea unui raspuns solidar si responsabil", a declarat Klaus Iohannis dupa convorbirile avute cu presedintele Joachim Gauck, conform news.ro.

In plan economic, Iohannis a invocat faptul ca Germania este principalul partener comercial al Romaniei si al treilea investitor in tara noastra. ”Am aratat in discutii ca plasarea Romaniei in topul statelor membre cu cel mai ridicat nivel de crestere economica si consolidarea constanta a nivelului de incredere a mediului investitional in oportunitatile oferite de piata romaneasca sunt elemente care fac ca Romania sa prezinte un nivel sporit de atractivitate pentru investitorii germani”, a mai spus presedintele roman.

Alte teme abordate au fost evolutiile din vecinatatea estica a Uniunii Europene, migratia si functionarea spatiului Schengen. ”L-am asigurat pe domnul presedinte de valoarea adaugata pe care aderarea Romaniei la spatiul Schengen ar aduce-o, aceasta ramanand un obiectiv prioritar al tarii noastre. Am abordat, de asemenea, situatia din Republica Moldova. Mentinerea stabilitatii si a parcursului sau european, pe baza reformelor consecvente, este prioritatea noastra si credem ca acest obiectiv trebuie sa fie unul al intregii Uniuni”, a spus Iohannis.

In ce priveste apropiatul summit NATO de la Varsovia, presedintele roman crede ca acesta trebuie sa transmite un mesaj de solidaritate si coeziune a Aliantei Nord-Atlantice. ”Am reiterat in acest context pozitia cunoscuta a Romaniei privind intarirea echilibrata si proportionala a flancului estic al NATO, inclusiv a dimensiunii sale sudice, avand in vedere evolutiile de securitate din Zona Marii Negre”, a conchis presedintele roman.

Presedintele Germaniei, Joachim Gauck se afla intr-o vizit oficiala in Romania ce a inceput-o luni prin intalnirea cu omologul sau roman. Tot luni, la ora 16.45, premierul Dacian Ciolos se va intalni cu presedintele Joachim Gauck care, ulterior, va avea discutii, la Palatul Parlamentului, cu presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu si cu Florin Iordache, presedintele interimar al Camerei Deputatilor.

Marti, in cea de-a doua zi a vizitei oficiale in Romania, presedintele Germaniei, Joachim Gauck, va rosti alocutiunea ”Europa: pasiune pentru ratiune“. Manifestarea are loc la invitatia ”New Europe College“ si a Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucuresti. Discutia finala va fi moderata de Andrei Plesu, presedinte al ”New Europe Foundation“ si al Forumului Romano-German.

Tot marti, presedintele federal Gauck se va afla la Sibiu, impreuna cu presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, alaturi de care va merge apoi la Cisnadie, unde va vizita biserica fortificata din aceasta localitate. Aceasta vizita se afla sub semnul patronajului pe care cei doi sefi de stat ai Romaniei si Republicii Federale Germania il exercita impreuna, din luna aprilie 2014, asupra Fundatiei "Bisericile fortificate“.

La Sibiu, presedintele federal Gauck va avea discutii si cu reprezentanti ai Forumului Democrat al Germanilor din Romania si va vizita primaria orasului, Liceul Brukenthal si Biserica Evanghelica.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO