Olguța Vasilescu: "Nu există date că salariile au scăzut pentru două milioane de români". Opoziția i-a cerut demisia

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Sursa: news.ro/ Stirile ProTv
Data publicarii: Luni 19 Februarie 2018 07:20
Categorie: Politic

Opoziția a cerut luni în Parlament demisia ministrului Muncii. Liberalii au citit în plenul reunit al celor două camere moţiunea la adresa Olgutei Vasilescu, pe care o acuză de incompetență în exercitarea mandatului de ministru.

PNL susţine că peste două milioane de români au lefuri mai mici, în urma modificărilor la legea salarizării, deşi li s-a promis că veniturile nu vor scădea. Ministrul Muncii le-a răspuns liberalilor.

Dan Valceanu, deputat PNL: "Dragi romani, când o vedeţi pe Olguța, fugiţi, că vă taie salariile".

Cristian Gabriel Seidler,  deputat USR: "Atunci când cineva îţi arată cartonaşul roşu e bine să demisionezi".

Olguţa Vasilescu a susţinut, de la tribună, că, dacă elimină invectivele şi cifrele nereale din text, nu mai rămâne nimic din moţiune.

Ministrul Muncii a enumerat toate categoriile profesionale care au primit bani mai mulţi la salarii şi a încercat să demonteze acuzaţiile opoziţiei.

Olguța Vasilescu: "Nu există date ca salariile au scăzut pentru 2 milioane de romani. E o cifră aberantă. Şi da! Au scăzut salariile tuturor miniştrilor, inclusiv al meu cu aproape 3.000 de lei".

Mara Calista, deputat PNL: Realitatea e cruntă. Toţi romanii cărora le-au scăzut scalariile vă cer demisia/Meritaţi brevetul pt că aţi inventat salariul negativ

Roxana Minzatu, deputat PSD: "Perfecţiune nu există şi nici nu va exista".

Ministrul Muncii a anunţat de la tribună Parlamentului că mamele şi bolnavii de cancer care au primit mai puţini bani ca urmare a revoluţiei fiscale îşi vor putea recupera sumele pierdute.

Olguța Vasilescu: "Pentru bolnavii cu cancer şi mame care au pierdut bani vom da o ordonanţă. Plafonam la nivelul din 2017 şi cei care vor să recupereze să facă cereri".

Potrivit News.ro, ea a spus că multe critici vizează de fapt Ministerul Finanţelor, adăugând: ”Aţi cam greşit adrisantul!”

Dezbaterea a început cu citirea textului moţiunii, potrivit căruia românii au salarii mai mici sau, mai mult decât atât, trebuie să aducă bani de acasă la sfârşitul unei luni de muncă.

”Luni de zile aţi minţit că salariile nu vor scădea, ci vor creşte, iar de aici înainte nimeni nu mai are încredere în dumneavoastră şi în Guvernul din care faceţi parte! Aţi fost demascată de propria incompetenţă şi aţi continuat cu sfidarea populaţiei”, i-au spus liberalii Olguţei Vasilescu.

De asemenea, liberalii afirmă că sunt şi români cărora salariile le-au crescut, dar aceia sunt parlamentarii şi miniştrii.

"Aţi anunţat creşteri, însă nu aţi spus că va creşte numărul românilor cu salarii mai mici! Sunt şi salarii care au crescut! Cele ale parlamentarilor şi ale miniştrilor! Explicaţi, doamnă ministru, cum v-a scăzut salariul, pentru că aşa aţi afirmat, în condiţiile în care luaţi cu 1.000 de lei mai mult? Avem speranţa, stimaţi colegi, că nu veţi vota astăzi gândindu-vă la propriul buzunar, ci la cetăţenii din circumscripţia electorală din care proveniţi dumneavoastră. Trebuie să votaţi luând în calcul efectele mandatului doamnei Olguţa Vasilescu asupra oamenilor de rând”, se mai arată în textul moţiunii.

PNL îi cere ministrului Muncii să renunţe să enumere cifre şi procente fără "noimă”.

"Doamnă ministru, o să vină şi rândul dumneavoastră să vă spuneţi punctul de vedere la tribuna Parlamentului. Un sfat: renunţaţi să enumeraţi cifre şi procente fără noimă, dând impresia unui ministru eficient. Explicaţi-le celor peste două milioane de români, care au primit mai puţini bani pe luna ianuarie, cum se face că iniţiativele dumneavoastră au efecte bune pe hârtie, dar nu se simt în buzunarul lor”, se mai arată în text.

Olguţa Vasilescu le-a răspuns liberalilor de la tribuna Camerei Deputaţilor, afirmând că, din textul moţiunii, înţelege că unul dintre lucrurile care i se reproşează este că foloseşte în exprimarea publică cifre şi procente.

”Dacă dau la o parte din această moţiune invectivele şi ciferele nereale, nu mai rămâne nimic”, a spus ministrul Muncii, precizând că s-ar fi aşteptat ca PNL să vină cu soluţii.

Vasilescu a spus însă că va răspunde criticilor din moţiune, inclusiv celor care privesc Ministerul Finanţelor, adăugând: ”Ați cam greşit adrisantul!”.

Ea a catalogat drept ”aberantă” cifra privind salariile care ar fi scăzut cuprinsă în textul moţiunii.

Nu există nicio statistică din care să reiasă că au scăzut salariile a 2 milioane de români. Este o cifră aberantă”, a afirmat ministrul.

Olguţa Vasilescu a declarat că legea salarizării unitare nu este perfectă, dar are rolul de a stabili principii corecte, respectiv un raport de 1 la 12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu, precum şi salarii egale pentru muncă egală.

Ea a susţinut că doar 3% dintre bugetari au salarii reduse şi că, în schimb, mai ales în partea de jos a piramidei, salariile se vor dubla până în anul 2022.

Moţiunea simplă va fi votată miercuri.

Schimbări majore în Legea pensiilor. Cei care nu au cotizat 10 ani devin ”asistați social”
Schimbări majore în Legea pensiilor. Cei care nu au cotizat 10 ani devin ”asistați social”
VIDEO PROTVPLUS.RO
Viorica Dăncilă
Dăncilă: Legat de mutarea Ambasadei României la Ierusalim îmi menţin punctul de vedere
Dăncilă: Au fost întâlniri bune aici, la Washington, au repus România pe harta mondială
Decizia luată de Biserica Catolică în cazul preotului care candidează la europarlamentare
Anunțul făcut de Victor Ponta după infarctul suferit de Mihai Tudose
PMP: Traian Băsescu deschide lista candidaţilor la europarlamentare
Iohannis avertizat de analiști. Riscul referendumului pe justiție
casiera care numara bani
Românii cu credite în lei ar putea avea rate mai mici. Anunțul ministrului Teodorovici
PSD a depus listele pentru europarlamentare: ”Vom fi prezenţi printre oameni non-stop”
Iohannis, despre fumatul în România: ”Guvernarea PSD a eșuat și în ce privește prevenția”
Europarlamentar, despre Maria Grapini: ”Agramata trişează. Ar trebui descalificată”
Dăncilă a discutat cu premierul Netanyahu despre o şedinţă a guvernelor român şi israelian
Viorica Dăncilă s-a cazat la hotelul lui Donald Trump din Washington