"Ionel", documentarul facut de rusi despre studentia lui Ion Iliescu. Povesti despre fete, betii si cum a invatat rusa

Ultima actualizare: 10-12-2014 06:59

Ion Iliescu este subiectul unui film difuzat la un post de televiziune din Rusia. Un tip glumet, care stia bancuri si imprumuta haine cand baietii ieseau la intalniri, asa il descriu colegii de studentie pe fostul sef de stat.

"Primele trei luni au fost groaznice. Mi se parea ca e imposibil sa invat rusa", spune presedintele de onoare al PSD, care apare in acest documentar.

Colegii de studentie ai lui Ion Iliescu vorbesc despre un personaj mai mai putin cunoscut noua. "La fiecare pauza Ion mergea la cantina. Ii placeau franzelele noastre, de tipul celor franceze. Lua una intreaga si o manca. Se vedea ca omul nu mancase acasa, in tara lui", spune Stalii Soloviov, coleg cu Iliescu.

"Bursa noastra era mai mare decat una obisnuita. Daca tin minte bine, primeam 750 de ruble. Studentii obisnuiti din Uniunea Sovietica primeau 200. Nu le era usor", isi aminteste fostul presedinte.

Cinci tineri erau in camera de camin in care a locuit timp de patru ani, intre 1950 si 1954, fostul presedinte. Unii dintre ei sunt inca amuzati cand isi amintesc cum imprumutau haine de la "strainul" venit din Romania.

"Strainii se deosebeau de noi prin hainele lor din import, din materiale straine. Toti cei care aveau aceeasi inaltime cu el incercau sa imprumute la intalnirile cu fetele paltonul, palaria lui. Se intampla ca Iliescu sa nu mai aiba haine ca sa se imbrace cand voia sa plece. Nu mai avea paltonul. Dar nu putea sa le ia paltoanele lor. Asa ca nu mai putea pleca", spune Vladimir Semenkov.

"Uneori mai ieseam la intalniri, cu fetele. Modul in care ne imbracam era o problema a intregii camere, inclusiv a lui Ion Iliescu. Si el se implica", spune Victor Nechaev.

In decorul palatului Cotroceni, fostul presedinte vorbeste si el despre perioada in care a invatat la Institutul energetic.

"Primele trei luni au fost groaznice. Mi se parea ca este imposibil sa invat limba rusa. Era foarte greu. Dar dupa 3 luni am inceput sa vorbesc si dupa asta a decurs totul normal. M-a ajutat mult ca locuiam doar cu rusi, eram in laboratoare, la cursuri, la seminarii", mai spune Ion Iliescu.

In urma cu cativa ani, Iliescu a dezvaluit ca in anul intai a trait pentru prima si ultima data in viata si senzatiile unei betii din care, pentru a-si reveni, s-a tratat cu muraturi.

"Ca rusii, trei stacane de vodca si unul de lichior de trandafir care m-a facut praf. Si eram si la etajul cinci. Ei, dupa ce am terminat masa, ei au coborat sa se aeriseasca. Mi-a fost greu sa ajung pana la capatul culoarului, unde erau chiuvetele. A fost singura data cand am vazut si eu ce inseamna sa fi beat, sa iti pierzi uzul ratiunii", spune atunci Iliescu.

Pe site-ul televiziunii publice Rusia 1 povestea dedicata lui Ion Iliescu se numeste "Ionel", iar fostul student al Institutului de Inginerie Energetica din Moscova este prezentat drept "presedintele Romaniei".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO