Cabinetul Cîțu, ultima zi de audieri. Toți miniștrii propuși, avize favorabile

×
Codul embed a fost copiat

Ultimele audieri ale miniştrilor propuşi în Guvernul Cîţu au avut loc joi în comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului.

Programul audierilor, joi, 5 martie:

-► Bogdan Aurescu - ministrul propus al Afacerilor Externe (ora 10,00) - aviz favorabil
-► Marcel Boloş - ministrul propus al Fondurilor Europene (ora 11,00) - aviz favorabil
-► Virgil Popescu - ministrul propus al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (ora 12,00) - aviz favorabil
-► Marcel Vela - ministrul propus al Afacerilor Interne (ora 13,00) - aviz favorabil

Avizele emise de aceste comisii parlamentare sunt consultative.

Plenul celor două Camere se va reuni pentru a vota noul Cabinet la o dată care va fi stabilită la începutul săptămânii viitoare. Surse parlamentare au avansat ca dată a plenului reunit 9 martie.

Citește și
PSD
PSD ar putea susține anticipatele dacă se vor organiza simultan cu localele

Cronologia evenimentelor, joi, 5 martie:

ora 14.10 Marcel Vela - ministrul propus al Afacerilor Interne - a primit aviz favorabil, cu 17 voturi ”pentru”, 5 ”împotrivă” și 2 ”abțineri”.

ora 13.15 Virgil Popescu - ministrul propus al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri - a primit aviz favorabil, cu 24 voturi ”pentru”, 4 voturi ”împotrivă” și 3 abțineri.

ora 12.10 Marcel Boloş - ministrul propus al Fondurilor Europene - a primit aviz favorabil, cu 12 voturi ”pentru”, 5 voturi ”împotrivă” și 5 abțineri.

ora 11.05 Bogdan Aurescu a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru de Externe din partea comisiilor reunite de politică externă şi pentru comunităţile de români din afara ţării din Camera Deputaţilor şi Senat.

Decizia a fost luată cu 23 de voturi "pentru", şapte "împotrivă" şi trei abţineri.

Aurescu a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate şi în guvernele Orban I şi II.

La audieri, el a declarat, cu privire la criza migraţiei, că România analizează sporirea prezenţei sale în cadrul FRONTEX.

"Turcia a ameninţat UE cu deschiderea frontierelor faţă de UE, în primul rând faţă de Grecia, pentru a permite migranţilor şi refugiaţilor din Turcia să intre în UE. Această situaţie a creat o stare de tensiune deosebită la frontiera dintre Grecia şi Turcia. Grecia a luat măsuri pentru a împiedica intrarea migranţilor pe teritoriul grec, deci în teritoriul UE. Am discutat personal cu ministrul grec de Externe în cursul zilei de duminică imediat ce situaţia începuse să se tensioneze destul de puternic, care m-a asigurat că Grecia va lua toate măsurile pe care le poate lua pentru a gestiona această situaţie în mod responsabil. De asemenea, a fost convocat şi a avut loc deja ieri un Consiliu Justiţie şi Afaceri Interne la Bruxelles, la care şi România a participat şi care s-a sfârşit prin adoptarea unei declaraţii politice în care se exprimă solidaritatea cu Grecia, dar şi cu alte state potenţial afectate şi se face apel la Turcia să nu utilizeze refugiaţii sau migranţii în scopuri politice. De asemenea, se face un apel pentru respectarea acordului din 2016 dintre UE şi Turcia cu privire la gestionarea situaţiei migraţiei", a declarat  Aurescu, potrivit Agerpres.

El a mai afirmat că au fost realizate contacte şi cu autorităţile turce prin intermediul Ambasadei Turciei la Bucureşti.

"Ne-am exprimat surprinderea faţă de apariţia acelei hărţi care indică şi România pe ruta migratorie, care a fost prezentată la televiziunea de stat din Turcia. De asemenea, ne-am exprimat în cadrul diverselor reuniuni în cadrul UE solidaritatea cu Grecia şi vom examina, fără îndoială, o sporire a prezenţei noastre în cadrul FRONTEX, pentru că aceasta este una dintre măsurile pe care le avem în vedere", a spus Aurescu.

El a arătat că, prin mecanismul de protecţie civilă al UE, ministrul Afacerilor Interne a anunţat că o serie de echipamente în valoare de 1 milion de lei vor fi donate Greciei.

De asemenea, Aurescu a indicat că vineri va participa la Zagreb la o reuniune extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, unde se va discuta despre situaţia din Siria şi componenta de migraţie.

"Voi sublinia importanţa unităţii la nivelul UE de acţiune în primul rând, precum şi importanţa tratării cauzelor care au dus la această criză migratorie şi anume conflictul din Siria, unde este nevoie de o dezescaladare, este nevoie de o soluţie politică, este nevoie de identificarea celor mai importante mijloace pentru ca graniţele UE să fie protejate şi ca acest acord din 2016 între UE şi Turcia să fie respectat", a spus Aurescu, la audierile din comisiile de specialitate.

Ce avize au primit până acum miniștrii propuși în Cabinetul Cîțu

 

Miercuri, în cea de-a doua zi de audieri, şase miniştri propuşi în Cabinetul Cîţu au răspuns întrebărilor parlamentarilor. Au fost avizaţi pozitiv Lucian Bode - ministrul propus al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor şi Ionuţ Stroe - ministrul propus al Tineretului şi Sportului.

Avize negative au primit Bogdan Gheorghiu - ministrul propus al Culturii, Victor Costache - ministrul propus al Sănătăţii, Monica Anisie - ministrul propus al Educaţiei şi Cercetării şi Violeta Alexandru - ministrul propus al Muncii şi Protecţiei Sociale.

Audierile miniştrilor propuşi au început marţi în comisiile de specialitate, fiind avizaţi pozitiv: Nicolae Ciucă - propus ministru al Apărării, Costel Alexe - propus ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Adrian Oros - propus ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

În schimb, au primit avize negative Lucian Heiuş - propus ministru al Finanţelor Publice, Cătălin Predoiu - propus ministru al Justiţiei şi Ion Ştefan - propus ministru al Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.

Citește și...
Încă un episod de ceartă în Parlament, la audierea Violetei Alexandru: E bine să nu fii rea
Încă un episod de ceartă în Parlament, la audierea Violetei Alexandru: E bine să nu fii rea

Un nou episod de ceartă și scandal a avut loc miercuri la audierea ministrului propus al Muncii, Violeta Alexandru.

PSD ar putea susține anticipatele dacă se vor organiza simultan cu localele
PSD ar putea susține anticipatele dacă se vor organiza simultan cu localele

Schimbare radicală la PSD. Social-democraţii nu se mai pronunţă atât de categoric împotriva anticipatelor, ba chiar le-ar putea susţine dacă se vor organiza simultan cu alegerile locale. Aşa că vor pune umărul la căderea guvernului Cîțu.

Gafă amuzantă. A spus ”condamnat”, în loc de ”comandant”, de față cu un lider PSD condamnat
Gafă amuzantă. A spus ”condamnat”, în loc de ”comandant”, de față cu un lider PSD condamnat

Un incident relativ amuzant a avut loc anul acesta, la festivitățile organizate în comuna Gorgota din județul Prahova, cu ocazia Zilei Unirii.

Liderul PSD Mircea Cosma susține că nu este ”baron de Prahova”: ”Eu sunt conte!”
Liderul PSD Mircea Cosma susține că nu este ”baron de Prahova”: ”Eu sunt conte!”

Fostul președinte al Consiliului Județean Prahova timp de mai multe mandate și fost președinte al organizației PSD Prahova, Mircea Cosma, susține că nu este ”baron local” - așa cum este numit în presă - ci .. ”conte”.

PSD a început să urce în sondaje, iar PNL înregistrează o scădere la intențiile de vot
PSD a început să urce în sondaje, iar PNL înregistrează o scădere la intențiile de vot

PNL înregistrează o scădere în Barometrul Europa FM, realizat de IMAS, referitor la intenţiile de vot la alegerile parlamentare, pentru prima dată din vara anului trecut.

Recomandări
Turcia: Salvatorii români au scos doi soți și pe copilul acestora de sub dărâmăturile unui bloc de 9 etaje. Micuțul era mort
Turcia: Salvatorii români au scos doi soți și pe copilul acestora de sub dărâmăturile unui bloc de 9 etaje. Micuțul era mort

Echipa de căutare-salvare RO-USAR prezentă în Turcia a încheiat prima misiune. Salvatorii români au reușit să identifice și să recupereze de sub dărâmăturile orașului Antakya o familie compusă din doi adulți și un copil.

Harta riscului seismic în București. Scenariul unui dezastru: Ce s-ar întâmpla dacă ar avea loc un cutremur major în Capitală
Harta riscului seismic în București. Scenariul unui dezastru: Ce s-ar întâmpla dacă ar avea loc un cutremur major în Capitală

După catastrofa din Turcia, mulți se întreabă ce s-ar întâmpla cu Bucureștiul, de pildă, în cazul unui cutremur similar.  

Când ar putea porni Rusia o ofensivă majoră în Ucraina. Experții din Occident, sceptici în privința forței armatei lui Putin
Când ar putea porni Rusia o ofensivă majoră în Ucraina. Experții din Occident, sceptici în privința forței armatei lui Putin

Rusia trimite soldați în estul Ucrainei și ar putea porni o ofensivă în zilele ori săptămânile următoare. Dar obiectivul, ocuparea întregii regiuni Donbas, este „nerealist", susțin atât oficialii de la Kiev, cât și responsabilii și experții occidentali.