Prima zi de audieri a miniștrilor propuși în Guvernul Cîțu: 3 avize favorabile și 3 negative

×
Codul embed a fost copiat

Primii miniştri propuşi să facă parte din viitorul Cabinet Cîţu au fost audiaţi, marți, în comisiile reunite ale Parlamentului.

Programul și rezultatele audierilor de marți, 3 martie:

-► Nicolae Ciucă - ministrul propus al Apărării Naţionale (ora 10,00) - aviz favorabil
-► Lucian Heiuş - ministrul propus al Finanţelor Publice (ora 11,00) - aviz negativ
-► Costel Alexe - ministrul propus al Mediului, Apelor şi Pădurilor (ora 12,00) - aviz favorabil
-► Cătălin Predoiu - ministrul propus al Justiţiei (ora 13,00) -aviz negativ
-► Adrian Oros - ministrul propus al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (ora 14,00) - aviz favorabil
-► Ion Ştefan - ministrul propus al Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (ora 15,00) - aviz negativ

Avizul dat de comisiile parlamentare este consultativ.

Plenul celor două Camere ar urma să se reunească pentru a supune votului noul Cabinet la o dată care va fi stabilită la începutul săptămânii viitoare.

Citește și
Atac cu buzduganu la sediul Guvernului din Republica Moldova
Atac cu buzduganul la sediul Guvernului din Republica Moldova. „La luptă!”
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Potrivit unor surse parlamentare, ședința de învestire ar putea fi convocată pe 9 martie.

Vinerea trecută, premierul desemnat, Florin Cîţu, a depus, la Parlament, lista Cabinetului şi programul de guvernare. Singura modificare în componenţa Guvernului Cîţu faţă de cel anterior, al lui Ludovic Orban, este propunerea ca Lucian Heiuş să preia conducerea Ministerului Finanţelor.

Cronologia evenimentelor, marți, 3 martie:

 

ora 16.00 Ion Ştefan a primit aviz negativ pentru funcţia de ministru al Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei din partea comisiilor de specialitate din Parlament.

S-au înregistrat 10 voturi "pentru", 20 "împotrivă" şi 6 abţineri.

La audierile din comisiile parlamentare de specialitate, el a declarat că din 2 martie cererile de rambursare pe Programul Operaţional Regional se depun la minister doar în format electronic.

"Legat de digitalizare, data trecută la audieri am arătat cum stau cutiile cu bibliorafturi pe holuri şi cum se plimbă cu căruciorul dintr-un birou în altul documentele pentru a fi semnate. Vă anunţ că de ieri, 2 martie, cererile de rambursare POR nu se mai depun decât în format electronic. Absolut toate cererile de rambursare se depun la minister doar în format electronic. Cât de curând vom elimina şi căruciorul de transport din cadrul ministerului. Mai întâi sub formă pilot. În cadrul procedurii urmează şi contractele de finanţare să fie depuse pentru a fi semnate doar în format electronic. Pentru acest lucru, ministerul are deja un contract în implementare", a precizat Ion Ştefan.

El s-a referit şi la spitalele regionale.

"Pe 17 martie va avea loc la Bruxelles ceremonia de aprobare de către Comisia Europeană a primului spital regional de urgenţă - cel de la Iaşi - al cărui contract de finanţare l-am semnat anul trecut. Investiţia are o valoare de 500 milioane de euro. Guvernul liberal lucrează şi pentru parafarea contractelor pentru celelalte două spitale. La spitalul regional de urgenţă Cluj, proiectul este în etapa de precontractare, urmează să fie semnat contractul în această lună. La spitalul regional de urgenţă Craiova au fost solicitate clarificări la etapa de evaluare. Contractul de finanţare urmează să fie semnat în aprilie 2020", a arătat Ion Ştefan, potrivit Agerpres.

Acesta a mai spus că la Stadionul Ghencea lucrările avansează astfel încât antrenamentele pentru EURO 2020 să poată avea loc, menţionând că "scaunele au fost montate aproape în totalitate şi în aprilie se montează gazonul".

La întrebările parlamentarilor privind sesizările primite din teritoriu referitoare la neachitarea unor facturi pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) din decembrie, Ion Ştefan a menţionat că nu sunt cereri de plată pe PNDL din 2019 neachitate.

"Nu sunt cereri de plata din 2019 neachitate. Toate cererile de plată pot fi achitate cu o altă cerere. UAT-urile (Unităţile Administrativ Teritoriale - n.r.) trebuie să vina cu o nouă cerere. Sunt 100 cereri de plată din ianuarie achitate astăzi, în valoare de 41 milioane de lei. (...) Nu sunt cereri valide de plata pe PNDL din 2019 neachitate", a dat asigurări Ion Ştefan.

ora 15.10 Ministrul desemnat pentru preluarea portofoliului la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.

Membrii celor două comisii pentru agricultură din Camera Deputaţilor şi Senat au avizat noul mandat cu 18 voturi "pentru", 14 "împotrivă" şi două abţineri.

"Beneficiarii APIA sunt foarte numeroşi, iar acele cereri sunt foarte complexe şi greu de completat, de aceea ei sunt programaţi şi anunţaţi prin scrisori. Zilnic sunt programări făcute de către centrele APIA şi fermierii sunt aşteptaţi şi ajutaţi să îşi completeze acele cereri. Ieri (luni, 2 martie - n. r.), de exemplu, au fost programaţi 8.262 de fermieri şi s-au prezentat 6.582 pentru a-şi completa cererile pentru o suprafaţă de 18.000 de hectare. Cei din conducerea APIA au făcut şi o campanie de promovare pentru depunerea de cereri, care s-a terminat săptămâna trecută, deoarece din 2 martie şi până în 15 mai se desfăşoară activitatea de depunere a cererilor. Fermierii sunt ajutaţi, s-au făcut şi mobilizări de personal acolo unde s-a constatat că numărul de cereri va fi mai mare, mai ales în centrele locale ale APIA, ca să poate fi preluate toate cererile. Avem o monitorizare zilnică şi chiar din oră în oră de la conducerea APIA", a precizat Adrian Oros, în comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului, întrebat de un parlamentar ce va face pentru debirocratizarea APIA, deoarece fermierii îşi pierd mult timp completând cererile.

ora 14.20 Cătălin Predoiu a primit aviz negativ pentru funcţia de ministru al Justiţiei din partea comisiilor de specialitate din Parlament.

S-au înregistrat 26 de voturi "pentru", 38 "împotrivă" şi 12 abţineri.

ora 13.20 Comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului au avizat pozitiv renominalizarea lui Costel Alexe pentru funcţia de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor în Guvernul condus de Florin Cîţu.

Membrii Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor, respectiv cei din Comisia pentru mediu şi Comisia pentru ape, păduri, pescuit şi fond cinegetic din Senat s-au exprimat "pentru" cu 19 voturi, "împotrivă" cu 18 voturi şi nicio abţinere în ceea ce priveşte validarea lui Alexe.

Capitala se confruntă cu reale probleme de poluare, pentru că primăriile de sector şi primăria generală nu fac o salubrizare eficientă aşa cum au trecut în Planurile integrate de calitate a aerului, iar primarul Gabriela Firea nu a indicat soluţia de eliminare a deşeurilor din Bucureşti, a declarat ministrul propus al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, în timpul audierilor din comisiile parlamentare de specialitate reunite.

"În 2012, când am intrat în Parlamentul României, domnul Zamfir (senatorul PSD, Daniel Zamfir - n. r.) chiar părea un politician care promitea mult. Sper din tot sufletul să nu se priceapă domnul Zamfir şi la economie aşa cum se pricepe la mediu. În momentul, de faţă, dacă intrăm pe orice aplicaţie care monitorizează calitatea aerului din Bucureşti, vedem că avem poluare dincolo de episodul nefavorabil de duminică seară. Dacă măsurile din Planul integrat de calitate a aerului din Bucureşti şi toate celelalte oraşe din ţară ar fi implementat de către cei care vremelnic ocupă funcţiile de primari, aerul va fi mai respirabil. Pentru Capitală suntem în procedură de infringement unde mai aşteptăm doar verdictul Curţii Europene de Justiţie, unde sperăm că România nu va primi penalităţi, dar va trebui cu siguranţă să intre în normalitate cât se poate de repede.

Bucureştenii simt pe propria lor sănătate valorile ridicate din cauza traficului infernal din municipiul Bucureşti. Din cauza poluării, avem reale probleme, pentru că administraţiile publice locale de sector care au poliţişti locali în departamentele de mediu nu-şi fac treaba. Avem reale probleme, pentru că primăriile de sector şi Primăria Generală a Capitalei nu fac o salubrizare eficientă aşa cum au trecut în Planurile integrate de calitate a aerului. Idolul dvs., Gabriela Firea, nu a indicat care este soluţia de eliminare a deşeurilor din Bucureşti", a menţionat Alexe, potrivit Agerpres.

La rândul său, senatorul social-democrat, Daniel Zamfir, a susţinut că Primăria Capitalei nu poate controla nici Paza de coastă, nici pe comisarii Gărzii de Mediu care se află în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

"Tot ceea ce veţi spune dvs. aici va rămâne aşa, un proiect care nu va fi pus în aplicare. Partidul dvs. a anunţat că nu vă va vota... Aş vrea să puneţi capăt cu toţii din Guvern asaltului pe care îl faceţi de o bună bucată de vreme asupra Primăriei Capitalei. În ceasul al 12-lea confirmaţi că Primăria Capitalei nu are niciun fel de atribuţie în a gestiona acest lucru. Sunteţi mâhnit şi dezamăgit de faptul că comisarii Gărzii de Mediu nu-şi fac treaba, că prin Portul Constanţa intră deşeuri periculoase şi nu ar trebui să intre. Până la urmă, Primăria Capitalei nu poate controla nici Paza de coastă, nici comisarii Gărzii de Mediu, care sunt în subordinea dvs. Folosiţi funcţia de ministru pentru ceea ce vreţi să faceţi şi nu vă transformaţi în ultraşi.

Vreau doar să constataţi cu toţii cine se face vinovat de poluarea de duminică seara şi nu numai. Domnul ministru este foarte îngrijorat de poluarea din Bucureşti. N-aţi fost îngrijorat de poluarea din Iaşi, că sunteţi din Iaşi. Iaşiul este pe primul loc la nivel de poluare... Nu sunteţi îngrijorat, de asemenea, de poluarea din Cluj, care este al doilea oraş ca grad de poluare. Iată că astăzi, în Bucureşti, poluarea este pe verde, adică la cotele normale. Aşadar, opriţi-vă cu manipularea că din cauza gestionării primarului general avem poluare în Bucureşti! Datele arată că nu este aşa. Nu mai daţi vina pe primarul general. Vreau să vă aduc aminte că viaţa politică i-a pus pe aroganţi tot timpul la locul lor", a spus Zamfir.

ora 12.45 Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor Publice, Lucian Ovidiu Heiuş, a primit aviz negativ din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

Membrii celor două comisii au avizat negativ noul mandat cu 15 voturi pentru, 3 împotrivă şi 19 abţineri.

Heiuş a declarat că va solicita prim-ministrului constituirea unui comitet interministerial pentru a face o analiză corectă asupra influenţei care poate să o aibă epidemia de COVID-19 asupra economiei româneşti.

"În prima şedinţă de Guvern, dacă o să fim investiţi, o să solicit prim-ministrului constituirea unui comitet interministerial tocmai pentru a face o analiză corectă asupra influenţei pe care poate să o aibă această epidemie asupra economiei româneşti. În primul şi în primul rând, trebuie să gândim nişte scheme de ajutor pentru companii. La fel, nu trebuie să-i uităm pe angajaţii acestor companii care poate, Doamne fereşte, să fie influenţate prin reducerea comenzilor, prin lipsa şi imposibilitatea aprovizionării cu materii prime sau subansamble din piaţa asiatică şi este un fenomen care se întâmplă. Sper, şi de asta am spus că trebuie să identificăm cel mai pesimist scenariu şi cel mai optimist scenariu şi să fim pregătiţi de data acesta pentru orice se poate întâmpla. Îmi doresc din suflet să nu fie nicio problemă, dar sunt multe semnale în economia mondială că există o problemă şi noi trebuie să ţinem cont", a spus Lucian Heiuş.

El a menţionat că România are un buffer pregătit pentru asemenea intervenţii şi a precizat că nu crede că va fi o problemă să trecem şi peste această criză dacă ea îşi va face efectele şi în România.

ora 10.35 Nicolae Ciucă a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

Au fost înregistrate 14 voturi "pentru", şase "împotrivă" din partea membrilor Comisiilor pentru apărare de la Camera Deputaţilor şi Senat.

El a declarat că Programul F16 funcţionează, fiind achiziţionate încă 5 avioane, care urmează să completeze o escadrilă.

"Funcţionează Programul F16, au fost achiziţionate încă cinci avioane, urmează să se completeze o escadrilă, este în plan achiziţia şi celei de-a doua escadrile şi să fim în măsură să facem transferul de tehnologie către industria de Apărare, lucru care se va întâmpla la AEROSTAR şi ROMAERO - Bacău şi Bucureşti. Tot acest demers a durat pentru că aveam tot ceea ţine de pregătire, aveam nevoie de toate celelalte categorii de forţe să se alinieze în modul de lucru al avioanelor F16, e nevoie de foarte multă tehnologie în domeniu", a precizat Ciucă.

Referitor la Programul Patriot, acesta se face în funcţie de programul de achiziţii.

"Pentru Patriot şi HIMARS, personalul să meargă la pregătire. Achiziţia este o etapă în programul de înzestrare, realizarea capabilităţii durează pentru a deveni operaţională", a subliniat Ciucă.

Cât priveşte programul de camioane blindate, acesta a fost semnat la finele anului, a spus Ciucă.

"Există un termen de 90 de zile, ca între Ministerul Economiei şi producător să se vadă modul în care se concretizează în capabilităţi de producţie în România. Încă mai este timp, este nevoie de oficiul de compensare", a menţionat Ciucă.

Referitor la Pirania 5, acesta a subliniat că întârzierea programului a fost cauzată de relaţia contractuală între producător şi beneficiar.

"Ca atare, au termen o săptămână să vină să furnizeze un răspuns atât departamentul, cât şi firma producătoare. Dacă nu se va respecta hotărârea de guvern, se trece la măsuri", a mai precizat ministrul propus al Apărării.

În ceea ce priveşte situaţia din Siria, Nicolae Ciucă a precizat că o astfel de ameninţare nu există, dar Armata are datoria să fie pregătită pentru a lua toate măsurile în funcţie de evoluţia lucrurilor.

"Aţi văzut că a fost inclusiv o şedinţă a Consiliului Nord-Atlantic şi există în analiză toate elementele bazate pe realitatea acţiunilor din teren. Nivelul de ameninţare nici nu poate să fie luat în discuţie, că el nu există. Datoria noastră este să fim pregătiţi şi să ne luăm toate măsurile, astfel încât în funcţie de evoluţie să putem să avem răspuns", a arătat Ciucă.

Legat de declaraţia preşedintelui Turciei despre deschiderea frontierelor pentru migranţi, ministrul propus al Apărării a declarat că, deşi este atributul MAI", MApN are un rol complementar şi există un plan comun de coordonare a activităţilor în această direcţie.

"În ceea ce priveşte partea de migraţie, atributul este al MAI, vă pot spune că există un plan comun de coordonare a activităţilor, iar Ministerul Apărării Naţionale are un rol complementar şi suntem în măsură să sprijinim toate deciziile şi acţiunile militarilor şi poliţiştilor de la MAI", a mai arătat Ciucă.

În altă ordine de idei, ministrul propus al Apărării a menţionat că, în conformitate cu Acordul de la Doha, a început procesul de reducere a prezenţei americane în teatrul de operaţii din Afganistan, iar România trebuie să se coordoneze cu celelalte ţări aliate în acest sens.

"Acordul de la Doha s-a concretizat deja într-un ordin, începerea procesului de reducere a prezenţei americane în teatrul de operaţii din Afganistan. Vor ajunge la un efectiv de 8.600 de militari, urmând ca, în funcţie de deciziile care i-au coordonat la nivelul Alianţei Nord-Atlantice, pentru că misiunea este a NATO, să ne coordonăm cu celelalte ţări aliate şi să ne încadrăm în deciziile care se vor lua la Bruxelles", a punctat Ciucă.

 

Ce prevede Regulamentul în privința audierilor candidaților

 

Potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului, fiecare candidat pentru funcţia de ministru este audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Florin Cîțu a început negocierile pentru a-şi asigura susţinerea politică în Parlament
Florin Cîțu a început negocierile pentru a-şi asigura susţinerea politică în Parlament

Premierul desemnat Florin Cîțu a început negocierile pentru a-şi asigura susţinerea politică în parlament, iar şeful său de partid, Ludovic Orban, i-a transmis că vrea ca procedurile să se încheie rapid.

Atac cu buzduganul la sediul Guvernului din Republica Moldova. „La luptă!”
Atac cu buzduganul la sediul Guvernului din Republica Moldova. „La luptă!”

Un protestatar a reușit să spargă cu un buzdugan ușa Guvernului din Republica Moldova. Bărbatul a fost reținut de polițiștii care nu l-au oprit până atunci, deși acesta agita buzduganul strigând ”La luptă!” în timp ce se îndrepta spre sediul Executivului.

Anunţul premierului Orban. Ce măsuri privind preţurile ar putea lua din cauza Covid-19
Anunţul premierului Orban. Ce măsuri privind preţurile ar putea lua din cauza Covid-19

Prim-ministrul interimar susţine că ar putea fi plafonate preţurile unor produse, în contextul răspândirii infecţiilor cu coronavirus.

Ce şanse are Florin Cîţu să devină prim-ministru. „Nu cred că sunt antipatic
Ce şanse are Florin Cîţu să devină prim-ministru. „Nu cred că sunt antipatic

Viitorul Guvern ar putea avea un nou prim-ministru, însă miniștrii rămân cei din cabinetul Orban.

Lista Cabinetului Cîţu şi programul de guvernare au fost depuse la Parlament
Lista Cabinetului Cîţu şi programul de guvernare au fost depuse la Parlament

Florin Cîțu, premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis, şi-a prezentat echipa de miniştri şi a depus lista în Parlament.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.