Cererile de retragere a decoratiei lui Tokes discutate in 26 septembrie de Consiliul de onoare

Laszlo Tokes

Senatorul PSD Gabriela Firea a declarat, joi seara, ca subiectul retragerii Ordinului National "Steaua Romaniei" europarlamentarului Laszlo Tokes va fi discutat in 26 septembrie, la Academia Romana.

Firea a declarat ca prima sedinta a Consiliului de Onoare al Ordinului National "Steaua Romaniei" va avea loc in 26 septembrie, de ora 16.00, la Academia Romana, cand vor fi luate in discutie setul de scrisori prin care se solicita retragerea ordinului lui Laszlo Tokes.

Gabriela Firea a precizat ca va exista o adresa oficiala de convocare a europarlamentarului Laszlo Tokes, care va fi transmisa de seful Cancelariei ordinelor, pentru ca acesta sa-si pledeze cauza.

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a anuntat oficial componenta Consiliului de Onoare al Ordinului National "Steaua Romaniei" rezultata din alegeri: Ionel Haiduc, Constantin Degeratu, Serban Bradisteanu, Costin Georgescu, Mircea Geoana, Gabriela Firea si Ecaterina Andronescu.

Gabriela Firea a precizat ca presedintele Consiliului este decanul de varsta, academicianul Ionel Haiduc.

Citește și
Victor Ponta
Ponta: "Sunt dezamagit de reactia Presedintiei pentru Tokes. Motivul invocat e un subterfugiu"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Conform unui comunicat al Cancelariei ordinelor, Consiliul de onoare al Ordinului a fost ales pentru un mandat de cinci ani.

Surse oficiale declarau anterior pentru MEDIAFAX ca Ionel Haiduc, Constantin Degeratu, Serban Bradisteanu, Costin Georgescu, Mircea Geoana, Gabriela Firea si Ecaterina Andronescu au fost alesi in Consiliul de onoare al Ordinului National "Steaua Romaniei". Conform surselor citate, presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, urma sa fie presedintele acestui Consiliu de onoare.

Cei sapte membri ai Consiliului de onoare al Ordinului National "Steaua Romaniei" au fost alesi in Adunarea generala a ordinului, intrunita joi seara la Palatul Cotroceni.

Radu Beligan, Dan Grigore, Irinel Popescu, Ionel Sinescu, Ioan Hollender, Dumitru Prunariu, Elisabeta Lipa, Razvan Ungureanu, Petre Roman s-au aflat, de asemenea, intre candidatii la Consiliul de onoare al Ordinului "Steaua Romaniei", care urmeaza sa decida asupra solicitarilor de retragere a decoratiei lui Laszlo Tokes.

Printre cei care au mai candidat s-au numarat scriitorul Nicolae Manolescu, fostul presedinte al Curtii Constitutionale Lucian Mihai, academicianul Eugen Simion, fostul procuror general Mircea Criste, generalul Marin Dragnea, medicul Mihai Lucan, graficianul Ion Barbu, istoricul Dan Berindei, Peter Eckstein Kovacs, generalul MApN Teodor Frunzeti, seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus, diplomatul Simona Miculescu, politologul Cristian Preda, Stere Gulea, Mircea Malita, Ion Tiriac, Stefan Danila, Acsinte Gaspar si Gheorghe Fulga.

Consiliul de onoare urmeaza sa ia in discutie solicitarile de retragere a decoratiei conferite lui Laszlo Tokes, una dintre aceste cereri apartinand Corinei Cretu, care a facut-o publica.

In 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

In replica, presedintele Traian Basescu a declarat, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita), in urma cu o saptamana, ca "nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat".

Participantii la seminariile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului au cerut atunci retragerea distinctiilor acordate de statul roman "extremistilor maghiari" din Romania, facand referire la europarlamentarul Tokes Laszlo, decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei".

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat atunci ca il va informa in scris pe presedintele Traian Basescu ca va contrasemna un eventual decret de retragere a distinctiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, Ordinul National "Steaua Romaniei".

Intr-un comunicat transmis MEDIAFAX la acea vreme, europarlamentarul Lazslo Tokes a apreciat drept "grave" si "neadevarate" acuzatiile ca ar fi cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, iar, ulterior, ca ar vrea dictat asupra Tansilvaniei, el sustinand ca afirmatiile sale au fost "denaturate intr-o maniera inimaginabila".

El a sustinut ca in data de 27 iulie, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", s-a referit la o autonomie functionala si apreciata, cea a Tirolului de Sud din Italia. Potrivit afirmatiilor sale, in acest caz, in urma dialogul constructiv dintre Italia si Austria, Austria a recunoscut frontierele impuse de catre puterile iesite invingatoare din cele doua razboaie mondiale, iar Italia a recunoscut dreptul Austriei de a supraveghea discret tot ceea ce se intampla in Tirolul de Sud.

"Avandu-l langa mine pe Orbán Viktor, premierul Ungariei, (...) mi s-a parut firesc sa-i sugerez, sa-l rog (nu pentru prima data de altfel), sa incerce construirea unui mecanism similar sau asemanator cu cel al Tirolulului de Sud – evident impreuna cu Romania, in interesul ambelor țari, inclusiv al maghiarilor din Romania", a explicat Tokes.

Presedintele Traian Basescu l-a decorat, in decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revolutie.

Conferirea decoratiei a fost motivata, potrivit decretului semnat de seful statului, de implinirea a 20 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989, "in semn de mare apreciere a curajului si demnitatii de care a dat dovada, declansand, prin exemplu personal, revolta istorica a poporului roman impotriva dictaturii comuniste".

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Europarlamentarul Corina Cretu cere retragerea Ordinului
Europarlamentarul Corina Cretu cere retragerea Ordinului "Steaua Romaniei" acordat lui Tokes

Europarlamentarul PSD Corina Cretu, membra a Ordinului National "Steaua Romaniei", solicita public retragerea Ordinului "Steaua Romaniei" acordat lui Laszlo Tokes in decembrie 2009.

Ponta:
Ponta: "Sunt dezamagit de reactia Presedintiei pentru Tokes. Motivul invocat e un subterfugiu"

Premierul a declarat pentru Mediafax ca este dezamagit de reactia Administratiei Prezidentiale in ceea ce priveste propunerea sa de retragere a Ordinului "Steaua Romaniei" lui Laszlo Tokes.

Laszlo Tokes: Romania prezinta
Laszlo Tokes: Romania prezinta "unele semne ale unui regim dictatorial"

Eurodeputatul roman Laszlo Tokes a exprimat nemultumire in legatura cu propunerea de retragere a distinctiei "Steaua Romaniei", denuntand actiuni de "instigare" si afirmand ca Romania prezinta "unele semne ale unui regim dictatorial".

Tokes: Noi, ardelenii, ne-am saturat ca Bucurestiul sa administreze Ardealul ca pe un soi de colonie
Tokes: Noi, ardelenii, ne-am saturat ca Bucurestiul sa administreze Ardealul ca pe un soi de colonie

Europarlamentarul Laszlo Tokes, care i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, "protectorat pentru Transilvania", i-a transmis un mesaj premierului Victor Ponta.

Ponta: Declaratiile lui Tokes despre Transilvania sunt penale, ar trebui sanctionate de presedinte
Ponta: Declaratiile lui Tokes despre Transilvania sunt penale, ar trebui sanctionate de presedinte

Declaratiile europarlamentarului Laszlo Tokes nu sunt doar insultatoare, ci chiar penale si ar fi trebuit sanctionate si de presedintele Traian Basescu daca Romania ar fi avut un presedinte, a afirmat premierul Victor Ponta.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.