Iohannis: Este inadmisibil ca în anul 2020 să avem încă discuţii aprinse despre fraudarea votului

30-09-2020 13:32


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că este inadmisibil ca în 2020 să existe încă discuţii aprinse despre fraudarea votului.

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, miercuri, într-o confrinţă de presă, despre tentativele de fraudare a alegerilor despre care se vorbeşte în ultimele zile.

"Este inadmisibil ca în anul 2020 să avem încă discuţii aprinse despre fraudarea votului. Este inadmisibil ca practici toxice folosite în trecut continuă să fie îmbrăţişate de politicieni retrograzi", a spus şeful statului într-o conferinţă la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că alegerile parlamentare sunt cele care "pot trimite în istorie acest mod nociv de a face politică".

Iohannis a mai declarat că "O justiţie corectă şi egalitatea în faţa legii sunt pilonii esenţiali ai unei democraţii autentice" şi a vorbit de repere ale sistemului judiciar românesc.

"O justiţie corectă şi egalitatea în faţa legii sunt pilonii esenţiali ai unei democraţii autentice. Românii au dovedit că sunt în mod autentic ataşaţi de valorile democratice şi ale statului de drept, care trebuie să se reflecte şi în viaţa statului, a fiecărui sistem public din România", a afirmat Klaus Iohannis.

Şeful statului a apreciat că în ultimii ani a existat o "contrareformă" care a "bulversat" sistemul de justiţie.

Iohannis a menţionat câteva valori ale sistemului judiciar care ar trebui promovate: independenţa, profesionalismul, imparţialitatea şi meritocraţia.

A vorbit, de asemenea, de reintroducerea concursului pentru promovarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, asigurarea independenţei procurorului, instituirea unei proceduri transparente de numire a procurorilor în funcţii de rang înalt, reinstituirea unui echilibru instituţional în numirea şi revocarea în aceste funcţii, reducerea influenţei factorului politic, "desfiinţarea mult-discutatei Secţii pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie".

De asemenea, Iohannis le-a transmis românilor să respecte cu rigoare regulile, să evite aglomeraţiile şi deplasările inutile, în condițiile în care în România au fost diagnosticate peste 2.100 de îmbolnăviri cu Covid-19 în ultimele 24 de ore. Președintele a declarat că , potrivit specialiştilor, în Europa este iminent un al doilea val al pandemiei, context în care .

"Opinia aproape unanimă a specialiştilor este că în Europa un al doilea val al pandemiei este iminent. Deja cele mai multe ţări de pe continent înregistrează zilnic cifre mai mult decât îngrijorătoare. Nici la noi situaţia nu este bună, din păcate chiar astăzi am înregistrat un nou record negativ de infectări. Este imperativ să facem toate eforturile pentru a inversa acest trend ascendent şi a menţine epidemia sub control. De responsabilitatea fiecăruia dintre noi depind viaţa şi sănătatea celorlalţi. În mod evident, acest virus nu va dispărea prea curând şi, în aceste condiţii, până când va fi disponibil vaccinul sau un tratament eficient, trebuie să găsim soluţii care să ne permită să avem o societate şi o economie funcţionale", a spus şeful statului, într-o conferinţă la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că, în acest moment, prioritar este ca sistemul sanitar să nu fie copleşit de un număr semnificativ de bolnavi de COVID-19.

"Dragi români, respectaţi cu rigoare regulile, fiţi prudenţi, evitaţi aglomeraţiile şi deplasările inutile pentru a nu vă expune riscului de infectare", a transmis Iohannis.

Întrebat de jurnaliștii prezenți la conferința de presă de câte ori s-a testat pentru coronavirus de la începutul pandemiei, Klaus Iohannis a răspuns că nu s-a testat niciodat[, deoarece nu a intrat în contact cu nicio persoană infectată cu coronavirus.

"Nu m-am testat pentru că nu am fost în contact cu nicio persoană bolnavă. Testările se fac atunci când există o bănuială că ar fi o posibilă contaminare. Port masca la toate întâlnirile, după cum vedeţi, păstrez distanţa şi nu numai în cadrul conferinţelor de presă, ci şi la oricare alte întâlniri şi evit participarea la evenimente aglomerate, evit total participarea la evenimente aglomerate", a precizat şeful statului.

Şeful statului a avut miercuri o întrevedere cu premierul Ludovic Orban şi cu ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, iar tema principală este corectarea legilor justiţiei.

Pe 26 august, preşedintele Iohannis afirma că Legile Justiţiei au fost „ciuntite” de PSD şi că social-democraţii au încercat să pună mână pe justiţie şi să o controleze politic, însă nu au reuşit, pentru că românii s-au exprimat la referendumul pe Justiţie.

 

 

VIDEO PROTVPLUS.RO