Iohannis l-a decorat pe Mircea Ionescu-Quintus: "Probabil ca disputele politice de azi despre dictatura va fac sa zambiti"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Klaus Iohannis l-a decorat, vineri, pe seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus, cu o zi inainte sa implineasca varsta de 100 de ani. 

 Iohannis a afirmat ca el a supravietuit razboaielor si perioadei comuniste astfel incat disputele politice de azi, cand se vorbeste despre "dictatura in plina democratie", probabil il faca sa zambeasca.

Seniorul liberal a fost decorat de presedintele Iohannis cu Ordinul "Steaua Romaniei" in grad de ofiter, fiind al treilea presedinte care sa ii ofere o distinctie, dupa Ion Iliescu si Traian Basescu. La ceremonie au participat si liderii PNL Raluca Turcan, Catalin Predoiu, Ludovic Orban, Gheorghe Flutur si Teodor Atanasiu, precum si mai multi consilieri prezidentiali.

La sosirea in sala, Mircea Ionescu-Quintus a fost invitat sa ia loc pe un scaun, scuzandu-se in fata presei: "Sunt impresionat de atati prieteni prezenti".

Citește și
Quintus
Mircea Ionescu Quintus, "mai batran ca Unirea". Liberalul a sarbatorit implinirea varstei de 98 de ani
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Oferirea distinctiei a fost primita cu aplauze din sala.

"Sunt bucuros, domnule Quintus, ca ma aflu alaturi de cineva care reprezinta personificarea unui secol de istorie si a opt decenii de identificare cu valorile liberalismului si ale democratiei. Va doresc «La multi ani!» si sper sa continuati sa inspirati, prin puterea exemplului, generatiile de astazi. Am admirat intotdeauna seninatatea de pe chipul dumneavoastra, in ciuda faptului ca ati avut in viata ani grei, despre care junii politicii nici nu isi imagineaza ca pot exista", a spus presedintele.

El a mentionat ca liberalul a luptat in al Doilea Razboi Mondial, a infruntat abuzurile unui regim totalitar si a trait si prabusirea comunismului, si integrarea Romaniei in structurile euro-atlantice. "De aceea, probabil ca disputele politice de astazi, cand unii vorbesc despre dictatura in plina democratie, va fac deseori sa zambiti", a spus seful statului.

Iohannis a laudat si consecventa liderului PNL, care a ramas fidel valorilor liberale si democratice, "incapatanandu-se sa le raspunda prin forta exemplului personal" celor care sustin ca "poti face politica din mai multe partide".

"Format in scoala interbelica si intr-o familie cu vechi traditii liberale, statornicia dumneavoastra se datoreaza, inainte de toate, spiritului moderat care va caracterizeaza, dar si faptului ca v-ati dedicat in permanenta promovarii valorilor democratice", a spus el.

Iohannis a citat si o epigrama scrisa de seniorul liberal, despre care a spus ca sintetizeaza "perenitatea valorilor autentice": "Pentru cine lucra bine, / Vreme trece, vreme vine; / Pentru cine doar petrece, / Vreme vine, vreme trece".

Presedintele a notat si faptul ca lui Quintus i se datoreaza revigorarea unei doctrine democratice in anii ‘90 si ca a contribuit la dezvoltarea unei culturi a dialogului "intr-o perioada cand societatea civila abia incepuse timid sa pulseze".

"Ati inspirat si continuati sa inspirati prin vigoarea de care ati dat dovada pe tot parcursul carierei dumneavoastra. intreaga viata vi s-a identificat cu liberalismul si cred ca suntem cu totii de acord ca, in buna parte, liberalismul dupa 1990 se identifica cu dumneavoastra", a spus el.

Si Mircea Ionescu Quintus a sustinut un discurs in fata presedintelui, ridicandu-se de pe scaun cu greutate: "Vedeti ce grei sunt acesti 100 de ani? Altadata zburdam", a spus liberalul, zambind.

El a spus ca viata sa i-a oferit de toate, si bune, si rele, dar a concluzionat ca "sfarsitul de viata il traim cu cele bune", referindu-se si la mandatul prezidential al lui Iohannis, pe care l-a laudat.

"Spunea un critic literar, cred, ca un roman daca nu are 700 de pagini tiparite e nuvela. Eu vreau sa va spun ca viata mea a fost un roman, pentru ca am trait peste 100 de pagini tiparite, cate 10 zile o pagina", a spus Quintus.

Liberalul a rememorat cateva aspecte ale vietii sale, precum adolescenta, in timpul careia tatal sau a murit sarac, si spunand ca el a reusit sa se descurce in viata, dar fara a face compromisuri. Quintus a dat ca exemplu o intamplare de la inceputul anilor 90, cand i s-a oferit sa fie avocat consultant pentru un salariu de un milion de lei, in timp ce el castiga, ca vicepresedinte al Camerei Deputatilor, doar 10.000 de lei, insa a refuzat.

"M-am ferit de-a lungul vietii mele de compromisuri, de lucruri care mi s-au parut necorecte", a spus el.

Quintus a afirmat si ca si-a facut datoria fata de tara, atat ca soldat, pe fronturile tuturor campaniilor din 1938 pana in 1945 la care a participat Romania, dar si ca avocat si apoi ca politician.

"Am incercat si poate am mai facut ceva (...) pentru partidul familiei mele. (...) Bunicul meu ploiestean a fost unul dintre fondatorii, in 1875, sa nu gresesc, partidului, apoi tatal meu a fost fruntas liberal si am venit eu. De 100 de ani familia Ionescu-Quintus traieste odata cu PNL. De aici inainte va doresc dumneavoastra multa sanatate", a mai spus el.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
"Singura mea varsta e boala". Excelenta epigrama pe care Mircea Ionescu Quintus a spus-o in ziua in care a implinit 99 de ani

"Spre o suta anii mi se-aduna", spune cu umor Mircea Ionescu Quintus, presedintele de onoare al PNL.

Mircea Ionescu Quintus,
Mircea Ionescu Quintus, "mai batran ca Unirea". Liberalul a sarbatorit implinirea varstei de 98 de ani

Mai batran ca Unirea - asa cum s-a descris - Mircea Ionescu Quintus si-a aniversat ziua de nastere la Parlament, alaturi de colegii din PNL.

PNL: Dinu Patriciu a fost unul dintre putinii care au rostit cuvantul ”capitalist” cand multora le era rusine
PNL: Dinu Patriciu a fost unul dintre putinii care au rostit cuvantul ”capitalist” cand multora le era rusine

Dinu Patriciu a fost unul dintre putinii oameni care au afirmat fara complexe aderenta la ideile de dreapta, care a rostit raspicat cuvantul ”capitalist” cand multora le era rusine sa il pronunte, arata PNL intr-un mesaj dat publicitatii la moartea sa.

Quintus: Plecarea lui Chiliman din PNL ar fi
Quintus: Plecarea lui Chiliman din PNL ar fi "o greseala si pentru partid si pentru cariera lui"

Presedintele de onoare al PNL Mircea Ionescu Quintus este de parere ca o eventuala demisie din partid a primarului sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, ar fi "o greseala si pentru partid si pentru cariera lui".

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.