Guvernul Ponta iarta de pacate si de datorii mamele si pensionarii. 12.000 de femei sunt pe lista ministerului Muncii

Dată publicare: 01-08-2014 14:32
Dată actualizare: 04-08-2014 07:12


mama, bani, shutterstock

Mamele vor putea obtine, pe langa indemnizatia de crestere a copilului, venituri de pana la 1.500 de lei anual, muncind de acasa.

In plus, peste 12.000 de femei care au facut acest lucru si ar trebui sa restituie indemnizatia vor fi aministiate fiscal, a anuntat ministrul Muncii, Rovana Plumb.

Ministrul Muncii a declarat ca, in urma unei decizii a Curtii de Conturi de verificare a dosarelor pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului, s-a stabilit ca 12.460 de mame, in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2014, au incasat venituri suplimentare, pe langa indemnizatia de crestere a copilului. Astfel, Curtea de Conturi a stabilit ca mamele respective trebuie sa returneze indemnizatiile incasate, respectiv 15 milioane de lei pentru care s-a constituit debit.

Cele 12.460 de persoane care ar trebui sa returneze indemnizatiile vor fi amnistiate fiscal, potrivit unei propuneri de act normativ, initiata de Ministerul Muncii, ce va fi supusa aprobarii in sedinta de Guvern din 20 august.

Plumb a mai spus ca aceasta masura nu afecteaza bugetul de stat aprobat pentru 2014.

Ministrul Muncii a mai anuntat ca Guvernul va modifica Ordonanta de urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, astfel incat orice parinte care va beneficia de indemnizatie sa poata sa obtina si alte venituri, muncind de acasa. Plafonul propus pentru aceste venituri este de aproximativ 1.500 de lei pe an, respectiv trei indicatori sociali de referinta.

Amnistie si pentru pensionari

Guvernul va aproba un act normativ pentru amnistia pensionarilor care trebuie sa returneze statului o parte din banii incasati anterior, premierul Victor Ponta cerand ministrului Muncii sa elaboreze un astfel de act pentru a nu se mai ajunge in situatia in care acestia sa se sinucida si spunand ca acesti pensionari "probabil au gresit", dar nu au facut-o "pentru a se imbogati".

In ultimele zile au fost relatate cazuri de pensionari care s-au sinucis de teama ca vor fi obligati sa dea inapoi banii pe care ii primisera ilegal timp de cativa ani.

Solicitarea de redactare a unui astfel de act normativ a fost formulata in sedinta de joi a Guvernului.

"Vreau pana la urmatoarea sedinta de guvern, pana incepe Parlamentul sa lucreze, sa veniti cu un proiect de act normativ prin care sa gasim o solutie de amnistie pentru pensionarii care, din diverse motive, trebuie sa dea acum niste bani inapoi. Mi se pare cumplit faptul ca se sinucid oameni pentru lucruri care s-au intamplat in trecut, sunt chemati acum sa isi vanda casele, sa...cred ca asa cum am putut sa facem pentru functionari publici sau pentru alte categorii, cred ca avem obligatia sa facem pentru pensionari si faptul ca au trebuit sa se intample niste nenorociri, oameni care au fost citati pe la diverse institutii cred ca e un lucru regretabil si vreau sa veniti cu un proiect de lege", a spus Ponta ministrului Muncii, Rovana Plumb, precizand ca vrea sa transmita acest mesaj in mod public, in fata presei.

El a precizat ca va sustine acest proiect de lege in Parlament si ca spera ca toti parlamentarii sa inteleaga ca este vorba de un "efort mic" si de un ajutor pentru cineva care "probabil a gresit, dar nu a facut-o ca sa se imbogateasca".

Presa a relatat ca, in ultima luna, cinci batrani s-au sinucis, speriati ca vor ajunge dupa gratii, din cauza anchetei Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in dosarul pensiilor falsificate.
In acelasi timp, mai multi medici, acuzati ca au eliberat ilegal decizii de pensionare, au fost trimisi in judecata pentru luare de mita.

 

Sursa: Mediafax

Tags: amnistie, bani, mame, guvern,


VIDEO PROTVPLUS.RO