Finlanda s-a raliat Germaniei si Frantei: nu vrea Romania in Schengen
Finlanda s-a raliat Germaniei si Frantei si a refuzat, la randul sau, intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, a declarat joi un purtator de cuvant al guvernului finlandez.
"Aceasta pozitie oficiala a fost decisa saptamana trecuta de comitetul pentru afaceri europene", care reuneste ministrii finlandezi din domeniul respectiv, a declarat pentru AFP Mikko Norros, purtatorul de cuvant al cabinetului premierului.
Norros a precizat ca se prevazuse ca decizia sa fie anuntata in cursul vizitei pe care ministrul francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, a efectuat-o joi la Helsinki.
Intr-o conferinta de presa comuna cu ministrul finlandez pentru Afaceri Europene si Imigratie, Astrid Thors, Wauquiez a subliniat ca aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen va avea efecte asupra securitatii Europei.
Thors a declarat, la randul sau, ca cele doua tari au inregistrat progrese, dar ca mai trebuie luate "masuri concrete pentru consolidarea luptei impotriva criminalitatii si coruptiei".
Salutand decizia finlandeza, Wauquiez a declarat: "Este foarte important pentru noi ca astazi, pentru prima data, guvernul finlandez si-a exprimat oficial indoielile privind posibilitatea Romaniei si Bulgariei de a adera la Schengen".
Pozitia Frantei si Germaniei:
In urma cu o luna, ministrii de interne ai Frantei si Germaniei au transmis Comisiei Europene o scrisoare prin care se solicita amanarea aderarii Romaniei, dar si a Bulgariei, la spatiul Schengen. Vezi aici care au fost motivele, precum si reactia politicienilor romani.
Pozitia Ungariei:
Ungaria care detine presedintia semestriala a UE este favorabila aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen.
Ministru ungar: Romania, mai pregatita ca Bulgaria pentru Schengen
Pozitia Spaniei:
Aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen este o chestiune de ordin tehnic. Asa a apreciat ambasadorul spaniol la Sofia, Rafael Peydro. Peydro a facut aceste declaratii miercuri, cu ocazia unei reuniuni in care au fost prezentate prioritatile presedintiei ungare a UE. Peydro a exprimat speranta ca Romania si Bulgaria vor adera cat mai curand la Spatiul Schengen.
Pozitia Portugaliei:
Antonio Chambers de Antas de Campos, care si-a prezentat scrisorile de acreditare ca ambasador al Portugaliei la Bucuresti, a reiterat sprijinul fara conditionalitati al Portugaliei pentru aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.
Ministrul Baconschi: Romania va intra in Schengen anul acesta!
Basescu: Nu vom accepta o discriminare din partea nimanui!
Ce este spatiul Schengen
Acordul Schengen a fost semnat la 14 iunie 1985 de Belgia, Germania, Franta, Luxemburg si Tarile de Jos si permite libera circulatie a persoanelor in spatiul Schengen, eliminand controalele sistematice la frontierele interne.
Cu alte cuvinte, cei din interiorul sau pot sa calatoreasca in orice stat membru fara a fi controlati si implicit pot munci fara probleme, in intreaga zona.
In cate tari se poate circula liber, in Schengen
In prezent, spatiul cuprinde 25 de state, si anume tari membre ale UE: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Tarile de Jos, Ungaria.
Schengen cuprinde si trei tari asociate, care nu fac parte din UE: Norvegia, Islanda si Elvetia.
In acest moment, Bulgaria, Romania si Cipru aplica doar partial legislatia Schengen si sunt sub supravegherea Comisiei Europene pentru punerea la punct a tuturor mecanismelor specifice.