Ministru ungar: Romania, mai pregatita ca Bulgaria pentru Schengen
Romania este mai aproape decat Bulgaria de indeplinirea conditiilor de aderare la spatiul Schengen, a declarat miercuri seara ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, a carui tara detine presedintia semestriala a UE.
"In urma unei reuniuni a expertilor la Bruxelles, care a avut loc la 14 ianuarie, cu privire la nivelul de pregatire a Romaniei si Bulgariei", cele doua tari candidate la UE, "se pare ca Romania este mai pregatita decat Bulgaria", a declarat Sandor Pinter in fata jurnalistilor, adaugand ca o viitoare reuniune ar putea avea loc la Bruxelles la 28 ianuarie.
"De partea bulgara, inca mai avem probleme tehnice", a adaugat ministrul, care a exclus posibilitatea unei aderari separate a celor doua tari, care au intrat in UE in 2007, la trei ani dupa marea extindere a UE cu zece tari.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In privinta obiectiilor franco-germane fata de viitoarea aderare a celor doua tari, Berlinul si Parisul invocand amploarea coruptiei si neadaptarea sistemelor judiciare, Sandor Pinter a declarat ca va trebui sa se "analizeze daca au mai existat conditii prealabile similare" in cazul aderarii altor tari.
Ce este spatiul Schengen
Acordul Schengen a fost semnat la 14 iunie 1985 de Belgia, Germania, Franta, Luxemburg si Tarile de Jos si permite libera circulatie a persoanelor in spatiul Schengen, eliminand controalele sistematice la frontierele interne.
Cu alte cuvinte, cei din interiorul sau pot sa calatoreasca in orice stat membru fara a fi controlati si implicit pot munci fara probleme, in intreaga zona.
In cate tari se poate circula liber, in Schengen
In prezent, spatiul cuprinde 25 de state, si anume tari membre ale UE: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Tarile de Jos, Ungaria.
Schengen cuprinde si trei tari asociate, care nu fac parte din UE: Norvegia, Islanda si Elvetia.
In acest moment, Bulgaria, Romania si Cipru aplica doar partial legislatia Schengen si sunt sub supravegherea Comisiei Europene pentru punerea la punct a tuturor mecanismelor specifice.
Cine si cand decide daca suntem primiti in Schengen
Decizia oficiala se va afla pe 27 martie 2011. Atunci, Consiliul Europei se va intruni si va vota ce se intampla cu Romania, Bulgaria si Cipru - daca aceste trei state sunt pregatite sa adere la spatiul de libera circulatie.
Decizia aderarii unei tari la Schengen este luata in unanimitate in Consiliu. Daca un singur stat membru crede ca nu sunt indeplinite conditiile cerute, teoretic, el poate bloca hotararea.
Portugalia reitereaza sprijinul pentru aderarea Romaniei la Schengen
Ministrul Baconschi: Romania va intra in Schengen anul acesta!