"Aderarea Romaniei la Schengen, periculoasa pentru securitatea Europei"

Dată publicare: 20-01-2011 00:00
Dată actualizare: 22-06-2012 23:39


Harta tarilor din Schengen

Este afirmatia ministrului francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, care a mentionat ca aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen de libera circulatie a persoanelor in cadrul UE ameninta securitatea restului Europei.

"Daca baza de date a spatiului Schengen cade in mainile crimei organizate internationale, se duce toata securitatea interna europeana", a declarat el in cursul unei conferinte de presa la Helsinki, referindu-se la un fisier european folosit de politia de frontiera. Wauquiez a reiterat pozitia comuna franco-germana, potrivit careia aderarea Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen este "prematura".

"Suntem intr-un sector in jurul Romaniei, Bulgariei si Greciei", unde se concentreaza "trei sferturi dintre problemele" legate de intrarea persoanelor si bunurilor in UE: imigratia ilegala, traficul de arme, problematica drogurilor, traficul de copii", a afirmat ministrul francez.

In urma cu o luna, ministrii de interne ai Frantei si Germaniei au transmis Comisiei Europene o scrisoare prin care se solicita amanarea aderarii Romaniei, dar si a Bulgariei, la spatiul Schengen. Vezi aici care au fost motivele, precum si reactia politicienilor romani.

Pozitia Finalandei:

Ministrul finlandez al Afacerilor Europene si Imigratiei, Astrid Thors, a declarat la randul sau ca Bulgaria si Romania au progresat, dar ca cele doua tari trebuie sa mai lucreze la capitolul lupta impotriva criminalitatii si coruptiei.

Pozitia Ungariei:

Ungaria care detine presedintia semestriala a UE este favorabila aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen.

Ministru ungar: Romania, mai pregatita ca Bulgaria pentru Schengen

Pozitia Spaniei:

Aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen este o chestiune de ordin tehnic. Asa a apreciat ambasadorul spaniol la Sofia, Rafael Peydro. Peydro a facut aceste declaratii miercuri, cu ocazia unei reuniuni in care au fost prezentate prioritatile presedintiei ungare a UE. Peydro a exprimat speranta ca Romania si Bulgaria vor adera cat mai curand la Spatiul Schengen.

Pozitia Portugaliei:

Antonio Chambers de Antas de Campos, care si-a prezentat scrisorile de acreditare ca ambasador al Portugaliei la Bucuresti, a reiterat sprijinul fara conditionalitati al Portugaliei pentru aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.

Romania

Ministrul de externe Teodor Baconschi a avertizat, intr-un interviu publicat de Financial Times, ca insasi credibilitatea Uniunii Europene poate fi afectata daca statele membre nu se supun toate acelorasi reguli, in loc ca acestea sa fie utilizate. Baconschi a cerut o decizie privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen in urmatoarele sase luni.

Basescu: Nu vom accepta o discriminare din partea nimanui!

 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO