Ministrul Baconschi: Romania va intra in Schengen anul acesta!
Ministrul de externe, Teodor Baconschi, a declarat, la Oradea, ca el crede ca Romania va adera la Spatiul Schengen in acest an. Motivul? Evaluarile arata ca tara este pregatita.
"Infrastructura e functionala, ne asteptam deci la recunoasterea acestei capacitati de a securiza frontiera Uniunii Europene, de a opri toate formele de trafic si de migratie ilegala si de a ne respecta o obligatie asumata prin tratatul de aderare", a afirmat Teodor Baconschi.
Vineri va fi publicat raportul final de evaluare pe infrastructura in grupul Cheval. "Asteptam avizul Parlamentului European, care este un aviz consultativ, dar care are o greutate politica incontestabila. In februarie va avea loc Consiliul Sectorial Justitie si Afaceri Externe la Bruxelles si, evident, acolo e nevoie de consens. Daca vor exista retineri, avem sprijinul presedintiei ungare a Uniunii Europene pentru ca o decizie politica legata de un calendar de aderare cat mai scurt sa fie luata pe durata celor sase luni in care Budapesta se afla la presedintia rotativa a Uniunii", a spus ministrul.
Romania si Bulgaria sperau sa adere la spatiul Schengen in martie 2011, insa Franta si Germania s-au opus.
Ce este spatiul Schengen
Acordul Schengen a fost semnat la 14 iunie 1985 de Belgia, Germania, Franta, Luxemburg si Tarile de Jos si permite libera circulatie a persoanelor in spatiul Schengen, eliminand controalele sistematice la frontierele interne.
Cu alte cuvinte, cei din interiorul sau pot sa calatoreasca in orice stat membru fara a fi controlati si implicit pot munci fara probleme, in intreaga zona.
In cate tari se poate circula liber, in Schengen
In prezent, spatiul cuprinde 25 de state, si anume tari membre ale UE: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Tarile de Jos, Ungaria.
Schengen cuprinde si trei tari asociate, care nu fac parte din UE: Norvegia, Islanda si Elvetia.
In acest moment, Bulgaria, Romania si Cipru aplica doar partial legislatia Schengen si sunt sub supravegherea Comisiei Europene pentru punerea la punct a tuturor mecanismelor specifice.
Cine si cand decide daca suntem primiti in Schengen
Decizia oficiala se va afla pe 27 martie 2011. Atunci, Consiliul Europei se va intruni si va vota ce se intampla cu Romania, Bulgaria si Cipru - daca aceste trei state sunt pregatite sa adere la spatiul de libera circulatie.
Decizia aderarii unei tari la Schengen este luata in unanimitate in Consiliu. Daca un singur stat membru crede ca nu sunt indeplinite conditiile cerute, teoretic, el poate bloca hotararea.
Problema romilor
Anul 2010 a fost anul expulzarilor "voluntare" care au declansat un imens scandal dupa ce Franta i-a platit pe tiganii romani si bulgari ca sa accepte sa revina in tarile de origine.
Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a declarat in repetate randuri ca trebuie ca problema romilor sa fie o conditie pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen.
Dupa o campanie vehementa de expulzare a romilor, situatia s-a calmat abia in toamna, cand presedintele Sarkozy a fost chemat in fata Consiliului Europei ca sa-si explice actiunile si a fost criticat de mai multe state, printre care si Vaticanul, pentru politicile sale care frizau extremismul si discriminarea.
Integrarea minoritatilor nu face parte, insa, din aquis-ul Schengen.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: vize, romania, aderare, spatiul schengen, politica externa,
Dată publicare:
13-01-2011 00:00