Filmul marii înfrângeri a PSD din 26 mai. Dragnea consideră că "a fost o furtună a urii"

Ultima actualizare: 27-05-2019 08:08

"A fost o furtună a urii". Acesta este explicația cu care Liviu Dragnea a justificat înfrângerea dureroasă pe care partidul sau a înregistrat-o în alegeri.

 

Rezultatele arată că PSD a pierdut aproape jumătate din electorat, față 2016. Fără să mai aștepte închiderea urnelor, președintele PSD de la Vrancea, Marian Oprișan, i-a cerut lui Dragnea să-și asume înfrângerea și să-și dea demisia.

Însoțit de câțiva apropiați, Dragnea a răspuns că va da socoteală doar în față Comitetului Executiv al partidului.

Pe 26 mai, șeful PSD a venit la sediul de partid spre seară, după vot. L-au așteptat câțiva apropiați - purtătorul de cuvânt și secretarul general, cărora li s-a alăturat doar primul candidat care a deschis lista la europarlamentare, Carmen Avram. Odată cu liderul formațiunii, la partid au venit câțiva susținători... și bodyguarzii care i-au asigurat protecția lui Dragnea în ultimele săptămâni, iar duminică seara au supravegheat intrarea în sediu.

Marian Oprișan, vicepreședinte PSD: "În decembrie 2016 am obținut 50%. Dacă acum obținem sub 30%, Liviu Dragnea trebuie plece acasă. Dacă PSD pierde, Dragnea să-și asume responsabilitatea prin plecarea acasă. Nu să și-o asume pur și simplu”.

Jurnalist: "Ar trebui să-și dea demisia Liviu Dragnea?”
Ecaterina Andronescu, ministrul Educației: ”Eu cred că va face lucrul asta".

Vehement, Oprișan s-a grăbit să ceară demisia șefului sau de partid. Liderul de la Vrancea nu a mai așteptat închiderea urnelor ca să propună organizarea congresului și îndepărtarea lui Dragnea. Deși în discuțiile din interior colegii au încercat să-i forțeze mâna, președintele social-democraților nu ar fi pomenit despre vreo intenție de a pleca de la șefia partidului.

Mai mult, Dragnea a făcut o mișcare de forță și a anunțat, de la sine putere, candidatul la șefia țării, precizând că nu s-a consultat cu partidul.

Liviu Dragnea, președinte PSD: "Pe unii o să-i dezamăgesc, pe alții nu. Eu nu am spus niciodată că vreau să candidez la funcția de președinte al României. Nu am vorbit cu persoană respectivă, dar cred că analiză trebuie făcută între Gabi Firea și Călin Popescu Tăriceanu. Nu știu dacă Gabi mai vrea".

În jurul primarului Capitalei s-au coalizat și în trecut nemulțumiții din interiorul PSD, iar opozanții lui Dragnea susțin că și aceasta este o mișcare menită să o pună pe Firea în dificultate. Această i-a transmis de pe pagină de Facebook că "cei care pierd pleacă atunci când există onoare".

Sunt și lideri PSD care ar vrea ca Viorica Dăncilă să preia partidul. În orice caz, premierul este numărul 2 în partid și i-ar reveni conducerea formațiunii în cazul în care Liviu Dragnea și-ar pierde mandatul.

Viorica Dăncila, președinte executiv PSD: "Nu am de ce, am în spatele meu atâţia români care şi-au pus încrederea în acest Guvern. Categoric, au încredere în Guvern, s-a votat pentru europarlamentare, nu pentru parlamentare. Dacă într-adevăr se vrea demiterea Guvernului, se depune moţiune de cenzură"

Înalta Curte de casație și justiție ar trebui să pronunțe luni, 27 mai, sentința definitivă în ”dosarul Bombonica”. Liderii PSD din toată țara au programat ședința marți, când ar trebui să știe decizia judecătorilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO