Expertele contabile din cazul lui Marian Oprisan au fost arestate. Convorbirile care dovedesc ca au incercat sa-l salveze

11-01-2015 18:42


Stenograme Oprisan

Cele doua experte acuzate ca ar fi incercat sa il salveze pe seful Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, acuzat de coruptie, au fost arestate preventiv.

Procurorii anticoruptie sustin ca cele doua specialiste erau intelese cu politicianul ca sa faca o expertiza financiar - contabila favorabila si sa nege orice prejudiciu in dosar, in schimbul promisiunii care vor fi rasplatite regeste.

Experta desemnata de Judecatoria Cluj Napoca in dosarul de abuz in serviciu al presedintelui Consiliului Judetean Vrancea - afirma procurorii DNA - nu a redactat documentul care urma sa stabileasca daca statul a fost pagubit. Ar fi preferat sa o lase pe experta angajata de Marian Oprisan sa se ocupe de intreaga procedura, ea punand doar semnatura pe documentele cerute de instanta.

Discutiile lor telefonice, purtate inclusiv cu un al treilea expert, sunt dovezi ale acuzarii.

MUSUROIU ELENA VALENTINA (expertul parte al lui Oprisan): Asa... Rezulta ca in raport de documentele... aaa... nu se constata existenta vreunui prejudiciu ca urmare a ... bla, bla, bla, bla, bla, bla. Deci, aici asta o sa fie raspunsul.

MACOVEI LIVIU (expert): Bun. Si atunci...

MUSUROIU ELENA VALENTINA: Ca nu am prejudiciu.

MACOVEI LIVIU: Perfect.

MUSUROIU ELENA VALENTINA: Numai ca imi trebuie o for... o formularistica mai... un picut mai... asa, mai cu vorbe mai elevate, sa mi le găsesc un pic!

Atunci cand a fost trimis in judecata, in 2006, lui Marian Oprisan i s-ar fi reprosat ca a incheiat contracte paguboase si ar fi facut plati ilegale pentru lucrari fictive sau de proasta calitate de reparatii ale drumurilor. Prejudiciul stabilit de DNA se ridica la peste 55 de miliarde de lei vechi.

Oprisan - sustin procurorii anticoruptie - se informa îndeaproape de modul în care decurge realizarea expertizei, fiind direct interesat in diminuarea sau excluderea prejudiciului retinut in sarcina sa si manifestandu-se deranjat de exprimarea in documentul oficial a vreunei pozitii apte sa-i pericliteze obtinerea unei solutii favorabile.

Daca cele doua experte au fost arestate preventiv pentru fovarizarea faptuitorului si abuz in serviciu, dar si fals intelectual, al treilea specialist implicat in scandalul de coruptie va fi anchetat in stare de libertate.

Surse apropiate de ancheta sustin ca este foarte posibil ca si Marian Oprisan sa fie pus din nou sub acuzare, mai ales ca au aparut indicii ca urma sa le recompenseze financiar pe cele experte, daca el scapa de condamnare.

Presedintele Consiliului Judetean nu a putut fi contactat pentru a isi putea exprima o pozitie fata de acuzatiile DNA.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO