Salariile din spitale si scoli, marite cu scandal in Parlament. In sala ar fi fost 153 de deputati, dar s-a votat de 185 ori

07-11-2016 14:12


Scandal de amploare in Parlamentul Romaniei, unde salariile medicilor si profesorilor au fost majorate cu 15 procente, de la 1 ianuarie 2017.

In timp ce Guvernul sustine ca nu are fonduri suficiente si ca legea este nedreapta cu alte categorii de bugetari, social-democratii acuza executivul ca are bani, dar refuza sa-i foloseasca. Liderul PSD i-a amenintat cu plangeri penale pe membrii cabinetului Ciolos. Liberalii, in schimb, s-au opus proiectului si au iesit din sala.

In aplauzele sindicalistilor instalati de cei de la PSD in balcoanele Camerei Deputatilor, Parlamentul a modificat ordonanta Guvernului Ciolos care acorda unele majorari salariale pentru toti bugetarii.

Social democratii au venit pe ultima suta de metri cu doua amendamente care prevad cresteri salariale in medie cu 15 procente pentru angajatii din sanatate si invatamant.

Dragos Pislaru, ministrul Muncii: "Guvernul sustine salarii decente pentru bugetarii din sanatate si educatie. O lege este buna doar daca este sustinuta financiar. Sa intelegeti ca modul in care s-a facut raportul va creste salariile celor care deja au salariile mari si mai putin celor care sunt la intrarea in sistem, adica exact cei pe care vrem sa-i pastram in tara: farmacisti, asistente medici sau invatatori."

Liviu Dragnea, presedintele PSD: ''Vorbim despre o mare minciuna, si anume ca nu sunt bani. Lucram cu datele Ministerului Finantelor. Ar mai ramane necheltuiti 29 miliarde de lei penhtru care vor trebui, la un moment dat, sa dea socoteala."

Contrele dintre initiatorul amendamentelor si ministrul Muncii au continuat, iar liderul PSD i-a avertizat pe reprezentantii guvernului ca ar putea sa le faca plangere penala pe motiv ca aduc in spatiul public date false despre bugetul de stat.

Liviu Dragnea, presedintele PSD: ''Pentru anul viitor, cresterea economica prognozata de comisia de prognoza genereaza venituri in plus la bugetul general de 14 miliarde de lei. Oameni buni, treziti-va! Nu mai tineti banii necheltuiti si oamenii cu salarii foarte mici. Exista suficienta anvelopa bugetara, fonduri. Nu incercati sa va mai opuneti, pentru ca aceste majorari salariale sunt necesare.''

Dragos Paslaru: ''Sunt banii oamenilor din aceasta tara. Lor le vindem aceasta iluzie inainte de alegeri si este ilegal sa putem sa o promovam. Apelez la voi la intelegerea si responsabilitatea dumneavoastra de a nu pacali oamenii din tara .'' 

In plus, ministrul Paslaru s-a plans ca a primit de la Parlament grilele de salarii majorate pentru Sanatate si Educatie abia in weekend. Iar in acestea a descoperit mari surprize. Potrivit lui Paslaru, sunt mari diferente intre bugetari. Spre exemplu, in Educatie, unii au majorari de cateva procente iar altii .....

"Nu este firesc sa am crestere de peste 50 la suta la cadre de conducere in conditiile in care problema noastra este invatatorul de la sat", spune ministrul Muncii.

La randul lor, liberalii sustin ca votul de luni va deschide cutia Pandorei, multe alte categorii de bugetari urmand sa ceara majorari salariale in perioada urmatoare.

Daca legea va fi promulgata, toti medicii, farmacistii, asistentii, functionarii din sistemul sanitar, dar si profesorii, invatatorii si personalul auxiliar din invatamant vor avea lefurile majorate cu sume intre cateva procente si pana la 60 la suta fata de cat prevedea Ordonanta nr. 20 a Guvernului.

Legea va fi trimisa la promulgare daca nu va fi contestata de guvern. Si presedintele are la dispozitie cererea de reexaminare a legii, fie atacul la Curtea Constitutionala. Guvernul sustine ca nu exista fonduri pentru aceste majorari suplimentare, care de acum vor trebui platite an de an. In plus, riscam in 2017 sa depasim deficitul sau vom fi nevoiti sa taiem din investitii.

News.ro: Doar 153 de deputati se aflau in sala de plen la votul pentru majorarile salariale

Doar 153 de parlamentari se aflau in sala de plen a Camerei Deputatilor la votul final in care a fost adoptata Legea de aprobare a OUG privind majorarile salariale, sub numarul de 177 necesar cvorumului de sedinta si sub numarul de 185, anuntat oficial odata cu votul final, potrivit inregistrarii video realizate de News.ro imediat dupa anuntarea rezultatului.

Potrivit unei inregistrari realizate de News.ro in sala de plen imediat dupa momentul votului pentru Legea de aprobare a OUG 20/2016, numarul deputatilor era de 153, sub cvorumul legal de 177 si sub numarul anuntat de la prezidiu, de 185

La randul lor, cei de la PNL publica pe Facebook fotografii cu sala de plen, tot de la balcon, facute la cateva secunde dupa vot, iar numaratoarea anuntata de acestia indica 168 de deputati prezenti.

VIDEO PROTVPLUS.RO