Noul acord al Coaliției. În ce condiții poate premierul PNL să mai demită un ministru

Dată publicare: 20-04-2021 22:30
Dată actualizare: 21-04-2021 13:27


Premierul PNL nu va mai putea demite vreun ministru fără informarea prealabilă a formațiunii din care acesta face parte și o dezbatere în coaliție- este principala modificare din Acordul de Guvernare la care au convenit liderii structurii de guvernământ.

 Astfel, înainte de a demite un ministru, primul ministru va trebui mai întâi să informeze formațiunea care l-a propus și să aibă o dezbatere în coaliție în acest sens, se arată în Actul adițional la Acordul de Guvernare din 21 decembrie 2020, aprobat în ședința de marți.

”Dat fiind că primul ministru este învestit cu încrederea membrilor acestei coaliții, prerogativa constituțională a primului ministru privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către președinte se exercită după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție”, scrie în noul acord.

În plus, performanţa ministerială va fi evaluată periodic.

”Performanța ministerială este evaluată periodic având ca reper programul de guvernare votat de Parlament și a deciziilor de parcurs ale Coaliției de guvernare, iar performanța guvernului va fi evaluată periodic în cadrul Coaliției de guvernare”, se mai precizează în actul adițional.

 

Vaccinarea, prioritatea coaliției

 

De asemenea, ședinţele coaliţiei se vor desfăşura în fiecare luni, o dată la Cameră, o dată la Senat, indică documentul, care conţine mai multe prevederi legate de şedinţe, de stabilirea temelor, dar şi de modul de stabilire a agenderi şedinţei de Guvern, potrivit News.ro.

Există şi prevederi referitoare la colaborarea în plan parlamentar şi la procedura de lucru în absenţa consensului în coaliţie, la nivel parlamentar.

De asemenea, sunt stabilite şi priorităţi ale coaliţiei: vaccinarea, raportarea datelor privind vaccinarea, transparenţa, reforme în domeniul sănătăţii, reforma pensiilor speciale, legile justiţiei şi operaţionalizarea Comisiei de cod electoral.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO