Negocierile de luni din Coaliţie nu au avut niciun rezultat. Discuţiile se reiau marţi, la 4

Dată publicare: 19-04-2021 20:50
Dată actualizare: 19-04-2021 22:51


Început de săptămână tensionat, la cel mai înalt nivel. Coaliția de la guvernare s-a blocat în scandalul numirii unui nou ministru al Sănătății.

UPDATE 20:50: Negocierile de luni s-au încheiat fără niciun rezultat. La ieşire, premierul Cîţu a spus doar că "fiecare parte și-a expus punctul de vedere". Dat fiind că nu s-a ajuns la nicio concluzie, negocierile vor fi reluate marţi, la ora 16:00.

 Liderul UDMR, Kelemen Hunor, s-a arătat de partea continuării colaborării în coaliţie, în vreme ce Dan Barna a precizat că la negocierile de luni nu a fost nicio nominalizare de ministru şi că toate scenariile de lucru au fost discutate.

 

Criză în coaliţie. Evenimentele de luni

 

Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR s-au reunit într-o ședință în care pretențiile sunt mari, iar șansele de a se înțelege mici.

Supărați că l-a îndepărtat pe Vlad Voiculescu, Dan Barna și Dacian Ciolos cer în continuare plecarea premierului Florin Cîțu.

La rândul său, Cîțu a ieșit cu un mesaj de forță și, alături de președintele PNL, a transmis că miniștrii care vor mai critica Guvernul vor pleca acasă.

În ședința cu colegii din partid, Florin Cîțu a avut o poziție fermă, adresată nu atât lor, cât partenerilor de alianță.

Premierul le-a spus liberalilor că miniștrii care îl vor mai critica pe el sau pe ceilalți din Guvern, vor fi demiși. În fața camerelor, Florin Cîțu a făcut schimb de roluri cu președintele PNL, Ludovic Orban.

Florin Cîțu, prim-ministru: "Îi asigur pe toţi membrii Cabinetului că evaluarea se va face pe baza performanţei, pe baza activităţii, pe ceea ce fac şi nu pe ceea ce spun că fac".

Ludovic Orban, președinte PNL: "Nu există ca un ministru să atace premierul sau un coleg de coaliție. În momentul în care un ministru atacă premierul, înseamnă că nu mai vrea să facă parte din Guvern, lucrurile sunt simple".

 

Orban: ”Criză în coaliție este prea mult spus”

 

Mesajul lui Florin Cîțu a fost îndreptat spre ministrul Transporturilor. Comentând modul în care Florin Cîțu l-a demis pe ministrul Sănătății, Cătălin Drulă l-a numit într-un interviu pe premier "zombie politic".

Florin Cîțu, prim-ministru: "Aștept un plan de reformă, aștept un plan de reformă pentru companiile de stat, aștept un plan de reformă în propriul minister. Cel mai simplu mod de a face reformă e să te uiți la propriul minister. Nu te lupți cu sindicatele, nu te lupți cu nimeni".

Ludovic Orban, președinte PNL: ”Criză în coaliție este prea mult spus, este o reacție emoțională, care a ținut mai mult de lipsa de experiență în exercitarea guvernării, pentru o decizie necesară a premierului, care a luat decizia să îmbunătățească activitatea într-un domeniu fundamental, cum este domeniul sănătății".

Aceste declarații au fost percepute de cei de la USR și PLUS drept amenințări. Pe motiv că miniștrii care deranjează ar putea fi scoși de la masa Guvernului după bunul plac al premierului, Dan Barna și Dragoș Tudorache au intrat la discuții cu PNL cerând plecarea premierului.

Cei de la USR PLUS nu au agreat deocamdată un nume pe care să îl propună la șefia ministerului Sănătății.

Liberalii au avut luni un mesaj de forță în care nu întâmplător premierul și președintele partidului au ținut să-l transmită împreună. PNL a anunțat că premierul are în continuare susținerea partidului în condițiile în care partenerii de coaliție cer ca acesta să fie îndepărtat din funcție.

 

USR PLUS oscilează între Wiener și Mihăilă

 

Cel puțin acesta este mandatul cu care au intrat la discuții liderii USR PLUS, poziție de pe care negociază Dan Barna și Dacian Ciolos. Nici cei doi nu au ajuns la un acord.

Cei doi trebuie să desemneze un ministru la Sănătate și nu au reușit de o săptămână. Cei care provin din USR l-a avansat pe surse pe parlamentarul medic Adrian Wiener, doar că postul este al colegilor care vin de la PLUS.

Aceștia ar dori să o propună pe Ioana Mihăilă, medic endocrinolog în prezent secretar de stat. Dacă ar fi agreat în această formulă ar putea reveni pe post de consilier al ministrului și Vlad Voiculescu.

Sunt scenarii vehiculate și discutate în coaliție, dar sunt șanse mici să se ajungă la un acord luni seara.

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO