Criza din Guvern a luat sfârșit. Coaliția are un nou acord, ministrul Sănătăţii va fi anunţat miercuri

×
Codul embed a fost copiat

Liderii coaliţiei de guvernare au ajuns marți seara la un acord, rezolvând astfel criza politică apărută după revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii.

UPDATE 22.10 Discuțiile din cadrul Coaliției de guvernare s-au încheiat marți seara cu o nouă formulă a Acordului de Guvernare din decembrie 2020, practic un act adiţional care care prevede că deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formaţiunilor din coaliţie, că responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliţiei şi a premierului şi că membrii Executivului îşi asumă să nu adopte poziţii publice prin care să submineze activitatea şi agenda guvernamentală.

Liderii formațiunilor au ieșit cu declarații convergente, vorbind despre succesul negocierilor și mersul mai departe al Coaliției.

 

Cine va fi noul ministru al Sănătăţii

 

Citește și
Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu nu exclude ca USR-PLUS să îl nominalizeze din nou ca ministru al Sănătății

Dragoş Tudorache, preşedintele executiv al PLUS, a anunţat că, urmare a acordului, miercuri dimineaţă formaţiunea sa va anunţa o propunere pentru funcţia de ministru al Sănătăţii. Cel mai probabil va fi vorba despre medicul Ioana Mihăilă.

Numele Ioanei Mihăilă a apărut în discuţie încă de vineri, când era anunţată de surse politice drept nominalizarea plus pentru ministerul Sănătăţii. 

 

Ce se va întâmpla cu Vlad Voiculescu

 

Surse politice afirmă că fostul ministru nu va fi nici consilier onorific al succesorului său, aşa cum se vehicula luni. Decizia celor de la USR PLUS vine după ce Voiculescu s-ar fi autopropus în discuțiile din coaliție pentru funcția din care a fost demis, dar a fost ignorat de colegi, conform surse din partid.

Voiculescu nu a negat ulterior această informație: “Cei care v-au dat informaţia încearcă să mă picteze într-un anumit fel. Cei care mă cunosc ştiu că nu m-am agăţat şi nu mă voi agăţa niciodată de o funcţie. Da, vreau ca munca mea sa fie cu rost, dar asta e altceva”, a spus el.

După demiterea sa, Vlad Voiculescu a lansat mai multe atacuri la adresa liberalilor şi în special a premierului Florin Cîţu, pe care l-a descris drept "un premier care își bate joc de munca unei echipe, pe care și-a permis să o “ievalueze” exact ca Tudorel Toader acum câțiva ani”

 

Declaraţiile liderilor coaliţiei după încheierea noului acord

 

Florin Cîțu: ”Așa cum am spus, Coaliția merge mai departe. De mâine vom avea un nou ministru al Sănătății”.

Ludovic Orban: ”Avem o completare a acordului de guvernare care să o ducă la o creștere a încrederii între parteneri care să crească performanța de guvernare. Cei care au pariat pe faptul că nu ne vom înțelege și-au făcut iluzii”.

Dan Barna: ”Coaliția a depășit azi o situație delicată și funcționarea acestei coaliții ține de încredere, respect și reguli. După 2 zile am reușit să avem o completare a Acordului și avem toată încrederea că prin ceea ce am agreat astăzi împreună vom putea duce România mai departe în această luptă cu Covid, să scoatem România din pandemie”.

Dragoș Tudorache: ”Ca urmare a discuțiilor din cadrul Coaliției, mâine vom face o propunere pentru un nou ministru al Sănătății, propunere pe care o veți afla mâine dimineață”.

Kelemen Hunor: ”În acest act adițional nu există lucruri extravagante, extraordinare, vreau să cred că nu va fi cazul s mai semnăm astfel de acorduri”.

 

UPDATE 19.40  Întâlnirea s-a suspendat pentru că s-au blocat discuțiile pe reforma electorală. Astfel, UDMR nu dorește alegerea primarilor în două tururi, așa cum vor cei de la USR PLUS.

În plus, se pare că nu are susținere nici dorința lor de a impune parlament cu 300 de aleși. Cei de la USR-PLUS spun însă că s-au înțeles asupra protocolului, dar că mai există aceste tensiuni. Discuțiile urmau să se reiau de 19.30.

 

 

Coaliția de guvernare caută pentru a doua zi la rând ieșirea din criza politică. Liderii USR PLUS au renunțat la pretenția ca Florin Cîțu să plece din fruntea Guvernului, însă vor ca premierul să nu mai revoce miniștri fără a se consulta cu liderii politici.

”Suntem de acord, dar decizia finală o ia tot prim-ministrul”, le-au răspuns liberalii. Deși suntem în pandemie, până acum cei de la USR PLUS nu au avansat oficial niciun nume pentru viitorul ministru al Sănătății.

După discuții pe care chiar participanții le-au catalogat drept "terapeutice" și în timpul cărora cei de la USR PLUS au invocat nerealizările celor 5 luni de guvernare, Dan Barna și Dragoș Tudorache au renunțat la solicitarea ca Florin Citu să nu mai fie premier.

Liderii celor trei formațiuni au fost de acord că protocolul de colaborare semnat în decembrie nu este destul de clar.
USR PLUS a cerut și PNL a acceptat să revizuiască documentul care reglementează funcționarea celor trei formațiuni care susțin guvenul.

 

Care sunt pretențiile USR- PLUS

 

Sunt trei direcții pe care vor să le impună cei de la USR PLUS – un calendar clar al reformelor și aici au cerut alegerea primarilor în două tururi și parlament cu maximum 300 de aleși, consultare săptămânală între premierul Florin Cîțu și vicepremierul Dan Barna și cea de a treia condiție prevede ca premierul să nu mai poată remania miniștri decât cu acordul șefilor de partid. Aici PNL are obiecții.

Ludovic Orban, președinte PNL: ”Suntem de acord cu orice evaluarea până la punctul când nu putem accepta să fie afectate prerogativele constituționale, nu putem schimba Constituția, decizia aparține prim-ministrului și la decizie participă prim-ministrul".

Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR PLUS: ”Nu vrem să mai auzim atribuții constituționale, premierul poate revoca orice ministru cum vrea dânsul, când se ajunge la atribuții constituționale coaliția se destramă. Nu vrem acest lucru, știm Constituția, suntem în această barcă și trebuie să vâslim împreună".

De asemenea, USR PLUS a cerut ca premierul să fie supus la rândul său unor evaluări periodice în interiorul coaliției.

Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR PLUS: ”Evident că noi judecăm o performanță a guvernului, premierul este primul răspunzător de îndeplinirea planului de guvernare, trebuie să arate că este un lider, nu un profesor care scoate când și când miniștri la tablă".

În ceea ce privește motivul întregului scandal, respectiv funcția de ministru al Sănătății, Dan Barna și Dragoș Tudorache nu au venit cu nicio propunere.

Surse apropiate de Dan Barna îl avansau ca posibil titular pe deputatul Adrian Wiener, doar că postul aparține partenerilor de la PLUS, iar aceștia ar vrea să o propună pe Ioana Mihăilă, în prezent secretar de stat.

În acest context, în discuțiile interne din partid se avansează scenariul potrivit căruia fostul ministru Vlad Voiculescu și-ar dori să revină la Sănătate pe post de consilier onorific al ministrului. Negocierile continuă și miercuri.

 

USR- PLUS, despre Cîțu: ”El e CEO, noi suntem acționari”

 

Retorica USR-PLUS prin care era condiționat sprijinul acordat Guvernului de înlocuirea premierului Florin Cîțu s-a nuanțat după întâlnirea de luni seara.

Liderii uniunii au avansat ideea semnării unui act adițional prin care premierul sa se oblige să-i consulte pe președinții de partide înainte de a demite un ministru.

Surse politice au declarat pentru Știrile Pro TV că liderii USR-PLUS vor veni cu un document prin care să fie întărit acordul de coaliție dintre PNL-USR-PLUS și UDMR.

Prin acest document, USR-PLUS vrea ca demiterea unui ministru sa rămână atributul constituțional al premierului, dar să fie introduse și câteva reguli.

”Să stabilim cum funcționează coaliția în continuare și să nu mai mergem pe “common sense”, că nu a funcționat” - susțin surse din USR-PLUS pentru Știrile PRO TV.

O altă propunere a celor de la USR-PLUS ar putea fi ca atunci când se realizează evaluarea miniștrilor, o dată la 6 luni, să fie evaluată și activitatea premierului.

“El e CEO, noi suntem acționarii”, susțin aceleași surse.

 

Prima zi de negocieri, fără rezultat

 

Luni a fost prima zi de negocieri între liderii celor 3 partide, negocieri care, după patru ore de discuţii, s-au încheiat fără niciun rezultat.

În aceste condiții, este greu de prevăzut un termen pentru găsirea unei soluții, mai ales că USR PLUS insista asupra faptului că nu îl mai susține pe premierul Cîţu în Parlament, şi refuză să numească un titular la Sănătate în actualele condiţii.

În schimb, premierul Florin Cîţu şi UDMR afirmă că actuala coaliţie este cea mai bună soluţie pentru România şi că nu există alternativă.

Liderul USR Dan Barna a afirmat, după o primă rundă de discuţii, că s-au prezentat argumente, au fost analizate ipotezele şi scenariile de lucru în baza cărora se va putea ajunge la o decizie.

”Au fost câteva ore de discuţii în care fiecare dintre parteneri şi-a prezentat poziţiile şi punctele de vedere, argumentele pentru care cei de la Partidul Naţional Liberal îl susţin pe Florin Cîţu, argumentele pentru care noi nu îi mai acordăm încredere premierului. Vom continua mâine la ora 16:00 discuţia. Am analizat, practic, pe parcursul acestor ore. Ceea ce s-a întâmplat a fost să analizăm ipotezele şi scenariile de lucru în baza cărora vom putea, sper eu, să ajungem într-un termen cât mai scurt la o decizie de un fel sau celălalt”, a declarat vicepremierul Dan Barna, lider USR, potrivit News.ro.

Liderul UDMR Kelemen Hunor consideră că această coaliţie trebuie să continue. ”Suntem oameni responsabili”, a afirmat el, adăugând că a fost o întâlnire constructivă.

„În ceea ce ne priveşte, am spus că nu există o alternativă la această coaliţie. Suntem oameni responsabili, oameni maturi, oameni cu experienţă politică şi vom susţine în continuare această coaliţie şi vom merge mai departe în această coaliţie. Sunt convins că mâine vom găsi soluţia bună pentru fiecare parte din această coaliţie. După 4 luni nu putem să ne permitem o tensiune mai mare, un conflict mai mare, o criză politică şi nici nu se va întâmpla acest lucru, sunt convins. A fost o discuţie extrem de constructivă şi extrem de cooerentă.”, a subliniat Kelemen Hunor.

 

Cîțu: În orice coaliție există un astfel de moment și vedem cum îl depășim

 

Simultan cu declaraţiile lui Dan Barna şi Kelemen Hunor, premierul Florin Cîţu, care a plecat mai devreme de la şedinţa coaliţiei, a reiterat la Digi 24 că aşteaptă ca USR-PLUS să facă o nominalizare pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, el afirmând că acest minister este "în vârful" luptei cu pandemia.

"La acest moment cea mai bună opţiune pentru România este această coaliţie", afirmă el. Cîţu susţine că "este vital" să avem un ministru al Sănătăţii. "Are tot sprijinul meu, aşa cum a avut şi predecesorul", a adăugat Cîţu.

"Discutăm. Toate partidele şi-au pus cererile pe masă, discutăm în continuare, este o coaliţie care prin discuţii a funcţionat şi până acum, discutăm şi acum. Vă spun ce am spus şi azi dimineaţă, România trebuie să fie guvernată, la acest moment cea mai bună opţiune pentru România este această coaliţie. În continuare, aştept nominalizarea ministrului Sănătăţii, portofoliul este al USR-PLUS", a declarat prim-ministrul luni seară, la Digi 24.

El a menţionat că speră ca USR-PLUS că facă această nominalizare "cât mai repede" pentru că Ministerul Sănătăţii "este în vârful luptei cu pandemia şi avem nevoie de cineva care să se ocupe cât mai repede de aşa ceva".

"Cred că avem un moment... ca orice coaliţie există un astfel de moment şi vedem cum îl depăşim. Cred că e important să vedem şi ce ne-a adus aici, şi acele valori şi acele principii care ne-au adus aici”, a adăugat Cîţu.

Premierul a răspuns şi acuzaţiilor aduse la adresa sa de unii miniştri, reiterând că doreşte să îi evalueze pe miniştrii din cabinetul său în funcţie de fapte, nu de declaraţii.

 

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali, la cel mai profitabil sezon din ultimii ani: a prezentat toate sumele încasate
Gigi Becali, la cel mai profitabil sezon din ultimii ani: a prezentat toate sumele încasate
Citește și...
Florin Cîţu: Declaraţiile referitoare la subraportarea cazurilor Covid-19 pot să creeze panică
Florin Cîţu: Declaraţiile referitoare la subraportarea cazurilor Covid-19 pot să creeze panică

Premierul Florin Cîţu a declarat, luni, că declaraţiile de tipul celor făcute de fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu referitoare la subraportarea numărului cazurilor şi al morţilor de COVID-19 pot să creeze panică în rândul populaţiei.

Vlad Voiculescu nu exclude ca USR-PLUS să îl nominalizeze din nou ca ministru al Sănătății
Vlad Voiculescu nu exclude ca USR-PLUS să îl nominalizeze din nou ca ministru al Sănătății

Vlad Voiculescu a lăsat să se înțeleagă faptul că ar putea fi nominalizat de USR PLUS, din nou, pentru funcția de ministru al Sănătății.

Vlad Voiculescu: La Spitalul Colentina apare o diferență de ”peste 500” de decese Covid-19
Vlad Voiculescu: La Spitalul Colentina apare o diferență de ”peste 500” de decese Covid-19

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat luni, într-un interviu la Europa FM, difuzat pe PRO TV PLUS, că a descoperit că la Spitalul Colentina diferențele de raportare ar fi de ordinul "sutelor" de morți.

Recomandări
Ce (re)promit partidele pro-europene: impozitare progresivă a marilor averi, sute de mii de case, școli și spitale | DOCUMENT
Ce (re)promit partidele pro-europene: impozitare progresivă a marilor averi, sute de mii de case, școli și spitale | DOCUMENT

Partidele pro-europene care negociază componența viitorului Guvern au prezentat marți o listă a măsurilor pe care intenționează să le pună în aplicare. USR nu a semnat documentul asumat de alianța PSD-PNL-UDMR-minorități.  

Explicațiile TikTok privind alegerile din România nu au convins Comisia Europeană. Platforma riscă amendă și chiar închiderea
Explicațiile TikTok privind alegerile din România nu au convins Comisia Europeană. Platforma riscă amendă și chiar închiderea

Comisia Europeană a deschis o anchetă oficială împotriva TikTok după ce alegerile prezidențiale din România au fost anulate în urma manipulărilor de pe această platformă.

Reacția Washingtonului după ce Moscova a acuzat occidentul de complicitate în asasinarea generalului Igor Kirillov
Reacția Washingtonului după ce Moscova a acuzat occidentul de complicitate în asasinarea generalului Igor Kirillov

Statele Unite au afirmat marţi că nu sunt implicate în atacul în care a fost ucis un înalt responsabil militar rus la Moscova, operaţiune revendicată de Ucraina, Washingtonul denunţând implicarea acestui general în "atrocităţi".