De ce a schimbat-o Dăncilă pe Birchall de la Justiție. Cine este Dana Gîrbovan


Ultimul update: Vineri 23 August 2019 17:02
Data publicarii: Vineri 23 August 2019 16:05
Categorie: Stiri Politice

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, vineri, că propunerea pentru Ministerul Justiţiei este judecătorul Dana Gârbovan, care este în prezent preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR).

Anunțul a fost făcut la sfârșitul ședinței Comitetului Executiv al PSD, Dăncilă precizând că a discutat deja atât cu actualul ministru Ana Birchal, cât și cu cea care a fost propusă să o înlocuiască, Dana Gîrbovan.

Întrebată de o jurnalistă dacă are cunoștiință de faptul că - potrivit unor surse - Birchall s-ar afla în acel moment la Palatul Cotroceni, pentru o discuție cu președintele Klaus Iohannis, Dăncilă a spus că nu știe nimic despre asta, dar că, în opinia sa, ”acest lucru este foarte grav”.

Președintele PSD afirmă că i-a explicat lui Birchall faptul că o schimbă deoarece dorește ca în funcția de ministru al Justiției să fie cineva ”din rândul magistraților”.

”Nu, nu știu despre acest lucru, dar dacă doamna Birchall a făcut acest lucru este foarte grav, este membru al Partidului Social Democrat și problemele le rezolvăm în interiorul partidului. Mai mult, i-am explicat doamnei Birchall că vreau să fac această nominalizare la ministerul Justiției pentru că vreau pe cineva din rândul magistraților care nu este înregimentat politic tocmai pentru a avea certitudinea că există o bună conlucrare și că vom putea obține consens pe toate deciziile referitoare la justiție.

Înainte de ședința Comitetului Executiv Național am avut o discuție cu doamna Birchall în care i-am explicat că îi mulțumesc, i-am mulțumit pentru activitatea depusă și i-am explicat că vreau să fac această modificare din aceleași considerente pe care le-am enumerat anterior. Vreau pe cineva din sistemul de justiție.

Bineînțeles că am discutat cu doamna Gîrbovan, nu puteam să fac o propunere fără să nu discut cu domnia sa. I-am explicat, de fapt am rugat-o pe doamna Gîrbovan să vină în această funcție având în vedere experiența domniei sale și respectul de care se bucură în domeniul justiției.” - a spus Dăncilă.

Întrebată ce anume îi reproșează lui Birchall, premierul a spus că ... nimic.

Nu reproșez nimic, nu i-am reproșat absolut nimic doamnei Birchall. Vreau ca la acest minister să vină doamna Dana Gîrbovan. Dacă ne uităm la activitatea doamnei Gîrbovan vedem că este o activitate în domeniu, o activitate foarte apreciată de către toți magistrații.” - a replicat liderul PSD.

De asemenea, Dăncilă a respins ideea potrivit căreia Birchall ar fi fost schimbată din funcție din motive legate de sistemul de justiție.

”Nu legați înlocuirea Anei Birchall de anumite aspecte legate de justiție. Îmi doresc o justiție independentă, o justiție în care deciziile, actele normative adoptate să fie în consens cu magistrații, cu cei care lucrează în acest domeniu și cred că este important ca la acest minister să avem o persoană care să aibă discuții, consultări cu magistrații.” - a spus Dăncilă.

Întrebată de jurnaliști cum comentează faptul că Dana Gîrbovan a fost criticată de-a lungul timpului de o parte din magistrați pentru poziționarea ei față de modificările aduse legilor justiției - precum și pentru criticile aduse experților GRECO - Dăncilă a refuzat să dea detalii.

Nu am citit ce a declarat sau nu a declarat doamna Dana Gîrbovan. Știu că este un magistrat cu foarte multă experință și vreau la Ministerul Justiției un magistrat cu foarte multă experiență.

De ce în momentul în care se face o nominalizare încercăm să aducem o parte negativă pentru acea persoană? Haideți să gândim pozitiv și să vedem și lucrurile bune. Încercăm să facem anumite conexiuni, mergem pe anumite scenarii, cred că nu este o abordare constructivă.” - a spus Dăncilă.

La finalul declarației de presă, Dăncilă s-a arătat încrezătoare în faptul că președintele Klaus Iohannis va accepta nominalizarea Danei Gîrbovan, deoarece nu vede ce motive ”din punct de vedere prfesional să găsești ca să respingi o asemenea propunere.”

Cine este Dana Gîrbovan

 

Dana Gîrbovan este președinte al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România.

Pe 10 iulie, Dana Gîrbovan scria pe Facebook despre ”desconsiderarea GRECO pentru statul de drept și drepturile omului in Romania: problema acestui organism nu este existența protocoalelor secrete cu SRI, ci publicarea lor”.

 

Gîrbovan susținea atunci că ”experții GRECO se situează astfel în epoca post-adevăr, în care faptele și datele nu mai contează în mod real”.

De asemenea, într-un articol publicat pe România Curată, Gîrbovan afirma că ”Forumul Judecătorilor prezintă argumente eronate în susținerea desființării SIIJ”.

Dana Gîrbovan este considerată un magistrat apropiat de cercurile PSD, în condițiile în care propuneri ale Uniunii Naționale a Judecătorilor din România au fost acceptate de controversata comisie Iordache din Parlament, la discuțiile pentru modificarea legilor justiției.

De altfel, liderul USR, Dan Barna, precizează că Dana Gârbovan, propusă de Viorica Dăncilă în postul de ministru al Justiţiei, a fost unul dintre cei mai vocali susţinători ai „reformei” iniţiate de Dragnea şi Iordache în Justiţie, ”în favoarea penalilor din politică”.

Guvernul PSD-ALDE anunță modificarea legislației penale
Guvernul PSD-ALDE anunță modificarea legislației penale
Birchall, despre raportul GRECO: O să ne facem propria analiză
Birchall, despre raportul GRECO: O să ne facem propria analiză
Nume importante din Guvern, pe
Nume importante din Guvern, pe "lista neagră" a lui Dăncilă. Ce test trebuie să treacă
VIDEO PROTVPLUS.RO
Kelemen Hunor a intrat pe trotinetă, în cursa pentru prezidențiale. Lista celor înscriși
Kelemen Hunor și Mircea Diaconu și-au depus candidaturile la prezidențiale. Mesajele lor
Mircea Diaconu şi-a depus candidatura la prezidențiale. "Să refacem speranţa"
Dăncilă: „Nu suntem un guvern eşuat, suntem un guvern eficient”
Iohannis: ”PSD a realizat mii de kilometri de autostradă ... Cu creionul. În fapt, nimic”
Kelemen Hunor și-a depus candidatura la prezidențiale venind pe o trotinetă electrică
Kelemen Hunor crede că poate ajunge în turul 2 la prezidențiale. "Aţi încercat cu români"
Klaus Iohannis
Replici acide la sediul BEC. Iohannis și Barna și-au depus candidaturile pentru Cotroceni
Dăncilă, două gafe în aceeași conferință. Ce a declarat despre Kovesi
Lider ALDE, despre alianța cu Pro România: „Erau şi discuţii, dacă vreţi, dau din casă”
Dăncilă: „Las portofoliul de comisar. Sunt convinsă că-l voi câştiga pe cel de preşedinte”
Dacian Cioloș: „Dăncilă nu mai conduce un Guvern legitim”
Iohannis, după depunerea candidaturii la BEC: "Am fost un fel de pompier atomic care a prevenit prăbușirea"