Corlatean: Informatia despre ultimul roman, pe patru canale care il depaseau pe ambasadorul Algeriei

22-01-2013 08:27

Titus Corlatean

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, luni seara, ca informatia potrivit careia un roman a fost internat intr-un spital din Algeria a venit pe 4 canale diferite, care il depaseau pe ambasadorul algerian de la Bucuresti.

"Acea informatie ne-a venit cu privire la salvarea si, in sfarsit, fara sa avem totusi datele exacte cu privire la situatia reala de sanatate, situatia medicala reala, a venit pe patru canale ca sa fie foarte clar. Canale care, unul il depaseste pe ambasadorul algerian la Bucuresti, un altul este separat de institutia MAE si o spun foarte clar: servicii de informatii, informatie alte state, toate clare, oficiale si alte doua canale, separate, occidentale, care mi-au confirmat prin doi ambasadori occidentali de la Alger, faptul ca intr-o seara ni s-a spus de catre un ambasador, avem informatia ca exista un roman, era ultimul roman, in spital, iar a doua zi, foarte de dimineata, un alt ambasador occidental, care a avut o sursa in spital", a declarat Corlatean, luni seara, conform Mediafax, care citeaza TVR.

El a aratat ca sursele ambasadorilor occidentali respectivi erau medici din spital, care au relatat ca este un roman acolo, fiind transmis de catre acestea inclusiv numele cetateanului roman.

"Au fost surse diverse, care l-au depasit pe ambasadorul algerian", a spus Corlatean.

El a subliniat ca autoritatile romane au facut eforturi pentru a afla informatii despre situatia romanului. "Este inutil cat de mult am incercat si a incercat personalul ambasadei noastre de la Alger, dar si o alta persoana: «Vreau sa vorbesc, gasiti o modalitate in spital pentru a putea vorbi cu cetateanul roman», despre care noi stiam in acel moment ca este inca in viata. (...) Noi am solicitat in permanenta: «Transmiteti-ne date despre situatia cetateanului roman»", a spus ministrul de Externe.

De asemenea, Corlatean a aratat ca toate aceste evolutii au avut loc in conditiile in care In Amenas se afla in desert, intr-o zona inaccesibila, in care autoritatile algeriene oricum nu au permis consulilor romani sa ajunga "probabil din ratiuni explicabile legate de securitate si de operatiunea militara".

Ministrul de Externe a evidentiat ca, in acest context in care nu s-a permis accesul nici altor oficiali din tari occidentale, Guvernul algerian era singura sursa autorizata, oficiala, de confimare a informatiilor. Corlatean a aratat ca va expune aceste lucruri si in discutia de marti dimineata cu Comisiile parlamentare de specialitate.

El a tinut sa sublinieze ca nu a fost chemat la aceste comisii sa dea "explicatii sau socoteala", precizand ca si-a aratat toata disponibilitatea si interesul pentru aceste intalniri.

Ambasadorul Algeriei la Bucuresti, Habib Chawki Hamraoui, a declarat, luni, ca nu a fost nicio eroare de comunicare din partea autoritatilor din tara sa privindu-i pe ostaticii romani de la In Amenas, aratand ca au fost transmise informatii clare despre starea acestora.

"Noi am spus clar autoritatilor romane ca avem un decedat, trei eliberati si unul despre care nu aveam informatii si, cand am aflat de decesul celui de-al cincilea, le-am transmis la momentul oportun", a declarat ambasadorul algerian, dupa intalnirea de la Palatul Cotroceni a presedintelui Traian Basescu cu reprezentantii corpului diplomatic.

De asemenea, el a subliniat ca "nu a fost o eroare de comunicare din partea Algeriei" si, intrebat despre declaratiile Ministerului roman de Externe in acest sens, a aratat ca aceste intrebari trebuie adresate autoritatilor romane.

intrebat de ce nu s-a comunicat in prima faza ca al cincilea roman ostatic eliberat era ranit grav, ambasadorul algerian a subliniat ca nu a avut aceasta informatie. "Nu avem ce sa ne reprosam", a adaugat el, aratand ca autoritatile din tara sa au intervenit pentru salvarea tuturor ostaticilor, fara discriminari sau preferinte.

Duminica, secretarul General al MAE, Robert Cazanciuc, a declarat ca ministerul ii exprima profunda dezamagire pentru faptul ca autoritatile alegeriene nu informat corect, concret si la timp despre situatia celui de-al doilea roman mort in urma atacului din Algeria.
 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
I like IT
I like IT - Soluția inteligentă și sustenabilă pentru afacerile agricole

05:13
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Ce se intampla, doctore?
Ce se întâmplă, Doctore? - Medicația analgezică la pacienții cu gastrită sau ulcer. Cum se protejează mucoasa gastrică

03:41
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26