Cele 2 tabere care se luptă pentru conducerea PSD. Carmen Dan și Vâlcov, dați la o parte

Ultima actualizare: 28-05-2019 21:05

În timp ce Liviu Dragnea a primit marți, la mic dejun, marmeladă şi ceai, în PSD, partidul pe care l-a condus cu o mână de fier, se formează taberele pentru preluarea puterii.

Câtă vreme vor să păstreze guvernarea, social-democraţii o vor menţine pe Viorica Dăncilă în funcţia de premier, dar şi de preşedinte al formaţiunii.

În jurul acesteia, s-au coalizat deja foştii contestatari ai vechiului regim, care vorbesc despre un PSD "mai frumos".

Şi vechea gardă a lui Dragnea încearcă să-şi impună oamenii, iar aceştia fac front comun pe lângă Olguța Vasilescu. Şi după o jumătate de an în care a lipsit din decor, a reapărut şi Gabriela Firea.

Reuniunea liderilor PSD de marți a fost ca o şedinţă de terapie la psiholog. Au vorbit cinci ore despre fostul lor şef, iar nemulţumiţii s-au arătat mult mai vocali în lipsa lui Liviu Dragnea.

La masa discuţiilor s-au aşezat şi lideri excluşi, dizidenţii din partid care semnaseră în urmă cu câteva luni scrisoarea împotriva fostului şef. De sprijinul lor se bucură mai nou Viorica Dăncilă, care îşi doreşte să păstreze atât funcţia de premier, cât şi pe cea de şefă a partidului.

Viorica Dăncilă: "Nu am avut nicio discuţie legată de nicio persoană, nicio funcţie pe care să o ocupe cineva. Nu este ușor.

Dăncilă are susţinerea fostului premier Paul Stănescu, care a sfătuit-o şi după ce a fost îndepărtat din Guvern, a ministrului Finanţelor Eugen Teodorovici, până de curând exclus de la discuţii, dar şi a liderului de la Giurgiu, Niculae Bădălău.

Ajutată de Stănescu, Dăncilă a început să-i îndepărteze pe oamenii impuşi de Dragnea. Primii care vor pleca sunt consilierul economic Darius Vâlcov, cel care a contestat-o în multe rânduri, dar şi ministrul Internelor Carmen Dan.

Pe de altă parte, în partid se regrupează şi tabăra fostului preşedinte, cei care au rămas până în ultimele zile alături de acesta. Ei s-au coalizat şi o susţin pe Olguța Vasilescu pentru a prelua patidul. De altfel, înainte de a fi încarcerat, Dragnea ar fi trimis SMS-uri mai multor lideri de organizaţii, prin care le cerea să o susţină pe Olguța. În faţa camerelor, aceasta susţine că nu îşi doreşte niciun post.

La reuniunea partidului a apărut şi Gabriela Firea. Primarul general şi-a pierdut toate funcţiile în noiembrie, când l-a criticat vehement pe Dragnea. Şi Gabriela Firea pretinde că nu îşi doreşte nicio funcţie.

Gabriela Firea: "O să analizez dacă revin asupra acelor demisii. Nu candidez la preşedinţia PSD şi nu candidez la preşedinţia ţării. Trebuie să facem dreptate şi puţină curăţenie în conducerea partidului. Le fac o invitaţie celor care au plecat din partid să vină înapoi. Dacă nu, să se stabilească o alianţă între PSD şi Pro România."

Marcel Ciolacu - propunerea PSD pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor

 

"Nu am avut nicio discuţie legată de o anumită persoană, legată de o anumită funcţie pe care să o ocupe cineva. La momentul actual, pentru noi este important să vedem cum ne poziţionăm în perioada următoare, cum trecem peste această perioadă dificilă şi cel mai importantă este unitatea partidului, pentru că aşa cum ştiţi trebuie să avem un preşedinte al Camerei Deputaţilor din partea PSD. S-a discuta cu parlamentarii PSD de la Cameră, am ascultat propunerile venite din partea membrilor PSD, pentru că am considerat că propunerea nu trebuie să mai vină de la preşedintele partidului, de la membrii BPN, propunerea trebuie să vină din rândul membrilor PSD din Camera Deputaţilor. Marcel Ciolacu a fost singura propunere, a fost susţinută în unanimitate şi această propunere va fi votată în CExN din această după-amiază", a spus Dăncilă, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD şi după ce a avut întâlnire cu parlamentarii partidului.

Ea a adăugat că are încredere că PSD va găsi o soluţie pentru a întruni majoritatea, astfel încât Marcel Ciolacu să devină preşedinte al Camerei Deputaţilor, iar pentru asta vor fi discuţii şi cu UDMR.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO