Serviciul Britanic Meteorologic: In aceasta iarna Europa se va confrunta cu o "mini era glaciara"

11-10-2011 10:15
Sursa: Canada Free Press


Serviciul Britanic Meteorologic a elaborat un studiu in care avertizeaza ca Europa s-ar putea confrunta anul acesta cu o iarna extrem de grea, asemanatoare cu "mica era glaciara" care a lovit Anglia in urma cu aproximativ 300 de ani.

Aceasta schimbare importanta a climatului ar putea fi provocata de intoarcerea asa-numitului fenomen La Niña - un efect meteorologic despre care specialistii spun ca este strans legat de iernile extrem de severe.

In plus, mai afirma oamenii de stiinta, si Soarele este responsabil, intr-o anumita masura de producerea acestor efecte extreme, deoarece, in ultima perioada, a emis mai putine raze ultraviolete.  Din acest motiv, in unele zone de pe Terra a fost neobisnuit de cald, in timp ce in alte regiuni s-au inregistrat valori meteorologice sub cele normale pentru aceasta perioada.

Cand se termina toamna in Romania si cat de grea va fi iarna? Prognoza METEO pana in decembrie!

Oricum, cert este faptul ca Serviciul Britanic Meteorologic a avertizat ca Europa s-ar putea confrunta cu o intoarcere a unei "mini ere glaciare", similara cu cea care a lovit Marea Britanie in urma cu 300 de ani si care a provocat, apoi, zeci de ani cu ierni foarte grele - scriu cei de la Sunday Times si The Daily Express.

Englezii se asteapta deja ca, in aceasta iarna, recordul de anul trecut - cand s-au inregistrat -20 de grade Celsius - sa fie depasit.

Prognoza meteo pana VINERI. Afla unde va ninge si cum se anunta vremea din zona ta

Mai rau decat atat, unii oameni de stiinta, citati de The Times, sustin ca Soarele se indreapta catre o criza de activitate solara, care se va intinde pe o perioada destul de mare, cunoscuta sub denumirea de Grand Solar Minimum.

In schimb, jurnalistii de la The Daily Mail au cateva intrebari: "Incalzire globala sau mini-era glaciara? De ce nu se hotarasc?"

Tot ei incearca sa ofere si cateva posibile explicatii pentru producerea acestor fenomene meto extreme:

"Ardem combustibili fosili. Acestia produc dioxid de carbon, care se transforma la randul lor in pereti termici care inconjoara planeta, cauzand incalzirea globala. Atunci, ce este cu non-sensul asta de epoca glaciara?"

"Pe scurt, este foarte complicat. Nu numai noi, dar nici oamenii de stiinta nu inteleg pe deplin dinamica meteorologica a Europei, care este atat de complexa, incat ceea ce se intampla la acceleratorul de particule CERN pare sa fie o joaca de copii." - scriu cei de la Daily Mail.

Pe de alta parte, omenii de stiinta au descoperit recent, in stratul de ozon de deasupra zonei Arctice, o gaura cu o suprafata de aproximativ 20 de kilometri.  Se pare ca principala cauza a producerii acestui fenomen este reprezentata de vremea deosebit de rece care s-a inregistrat la altitudine, pe o perioada lunga. In astfel de conditii meteo reci, chimicalele pe baza de clorura care distrug ozonul sunt mult mai active. Deocamdata, oamenii de stiinta nu pot spune daca - in viitorul apropiat - se va mai produce un astfel de fenomen.

Citeste si: Cel mai bun sfat pentru cumpararea cauciucurilor de iarna: cum sa nu dati peste 1.000 de lei degeaba

Sursa: Canada Free Press

VIDEO PROTVPLUS.RO