Oamenii de stiinta sunt ingrijorati. In stratul de ozon de deasupra Arcticii este o gaura enorma

Dată publicare: 03-10-2011 14:01
Dată actualizare: 29-10-2012 07:56


Ozon

O gaura cu o suprafata de aproximativ 20 de kilometri s-a deschis in stratul de ozon de deasupra zonei Arcticii.

Pierderea produsa in stratul de ozon de deasupra zonei Arcticii in acest an este atat de mare incat, pentru prima data, oamenii de stiinta s-au referit la acest fenomen ca la o "gaura", comparabila cu cea de deasupra Antarcticii. Aceasta se intinde pe o suprafata de aproximativ 20 de kilometri deasupra pamantului, cu o pierdere a ozonului de 80% - au anuntat cercetatorii, citati de BBC News.

Se pare ca principala cauza a producerii acestui fenomen este reprezentata de vremea deosebit de rece care s-a inregistrat la altitudine, pe o perioada lunga. In astfel de conditii meteo reci, chimicalele pe baza de clorura care distrug ozonul sunt mult mai active. Deocamdata, oamenii de stiinta nu pot spune daca - in viitorul apropiat - se va mai produce un astfel de fenomen.

"Iarnile in zona arctica sunt variabile. Unele sunt reci, altele sunt calde. Insa, in ultimii zece ani, iernile reci au devenit mult mai friguroase. Avand in vedere aceste date, noi suntem de parere ca vom avea parte de ierni si mai reci. Daca acest lucru se va intampla, iar nivelul clorului va fi ridicat, anticipam ca vom avea cateva pierderi de ozon foarte severe." - a declarat Michelle Santee, de la Jet Propulsion Laboratory din cadrul NASA.

Chimicalele distrugatoare de ozon isi au originile in substante precum cele pe baza de clorofluorocarburi, care au inceput sa fie folosite in ultimul secol in tehnologii precum cele folosite la frigidere si singatoare.

Efectele lor distructive au fost pentru prima data descoperite in zona Antarcticii, care se confrunta in prezent cu o pierdere masiva de ozon in fiecare iarna. Folosirea acestor substante a fost mai intai restrictionata, iar apoi interzisa, prin Protocolul de la Montreal din 1987.

Straturile de ozon blocheaza razele ultraviolete ale Soarelui, care pot provoca atat cancerul de piele, cat si alte afectiuni medicale.

Sursa: BBC NEWS

Tags: ozon, artic, antarctica,


VIDEO PROTVPLUS.RO