Zelenski: Trupele Kievului au recâștigat controlul asupra unui teritoriu de peste 6.000 de kilometri pătrați

×
Codul embed a fost copiat

Armata rusă a suferit în regiunea Harkov cea mai mare înfrângere de la începutul invaziei în Ucraina. În ultimele ore, trupele Kievului au recucerit satele din nord și au ajuns până la granița cu Rusia.

Iar președintele Zelenski mizează pe alte progrese până la iarnă.

Aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei rămâne însă în continuare sub ocupație rusă.

Sunt imagini date publicității de forțele ucrainene. În timpul unei misiuni de patrulare, soldații au reperat un vehicul militar rusesc. O ambuscadă "a fost organizată rapid și cu succes", au precizat trupele Kievului. Doi soldați ruși, care se aflau în interiorul vehiculului, au fost uciși și ucrainenii au părăsit locul faptei cu arme, radiouri și alte echipamente ale inamicilor. 

Imaginile filmate în zonele eliberate sugerează o plecare precipitată a forțelor invadatoare. Rușii lasă în urmă cantități impresionante de muniții, echipamente, tancuri și blindate.

Citește și
Ucraina, Izium
Ucraina a eliberat orașul strategic Izium. Locuitorii, șocați și fericiți: ”E cineva în viață?”
Judecătoarea, către mama Robertei, tânăra moartă la 2 Mai: „Ați fost la înmormântarea acesteia?”

Armata ucraineană susține că a recucerit 20 de localități în ultimele 24 de ore, după ce i-a pus pe fugă pe ruși pe frontul din nord-est.

În total, preşedintele Zelenski spune că forţele sale au recâștigat controlul asupra unui teritoriu de peste 6.000 de kilometri pătrați.

La nivel declarativ însă, responsabilii de la Moscova raman pe poziții.

Apar, în schimb, fisuri serioase în propaganda rusă. Susținătorii cei mai înflăcărați ai Kremlinului dau din colț în colț și trec de la îndoieli, la apeluri disperate ori recunoașteri amare ale adevărului.

Cei care l-au convins pe Putin că această operațiune militară specială va fi rapidă și reuăită ne-au întins o capcană. Cineva trebuie să-i fi spus lui Putin că ucrainenii se vor preda fără luptă. Ucraina are o armată serioasă și în plus arme și echipamente redutabile”, a reacționat unul dintre propagandiștii Kremlinului.

Elanul răzbunator al propagandiștilor este însă spulberat ca un castel din nisip de un corespondent militar de pe front, care spune lucrurilor pe nume.

Alexandr Sladkov:Soldații se tem că vor fi abandonați (în sud), cum s-a întamplat deja în regiunea Harkov și a capitalei Kiev. Dacă e vorba de retrageri tactice, atunci unde vor fi următoarele? Aș putea să vă înșir acum vreo 20 de greșeli ale armatei noastre”.

Mircea Mîndrescu, general în retragere: „Ucrainenii nu aveau decât două direcţii de ofensivă, în est şi în sud. Şi din aceste două au reuşit, extrem de interesant, să-i păcălească pe ruşi, să-i facă să ia forţe din Est, din Donbasul istoric să-i ducă în sud la Herson astfel încât au putut să treacă la ofensivă. Ucrainenii au reuşit să facă ce - pe de o parte să realizeze concentrarea de forţe în zona unde au vrut să facă ofensiva adevărată, pe de altă parte să ascundă intenţia. Asta e o chestie formidabilă”.

Moscova susține că trupele sale se regrupează

Kremlinul spune că trupele sale se regrupează, dar imaginile filmate în unele zone eliberate din regiunea Harkov sugerează o plecare precipitată a forțelor invadatoare, cu vehicule militare, muniție și echipamente lăsate în urmă.

Cu toate astea, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin nu se lasă descurajat.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului:Operațiunea militară va continua până când obiectivele stabilite inițial vor fi atinse”.

În plus, liderul rus este informat în mod constant cu ultimele evoluții de pe front, a mai precizat Peskov.

Potrivit CNN, în ultimele ore, soldații ucraineni au traversat râul Siverskiy Donets pentru a prelua controlul asupra orașului Svyatohirsk, din regiunea Donetsk.

Un oficial instalat de Rusia în regiunea Harkov, din estul Ucrainei, a declarat că forţele ucrainene au fost de 8 ori mai numeroase decât trupele ruse şi pro-ruse în timpul contraofensivei-fulger.

Dacă ministerul apărării de la Moscova invocat în mod ridicol o regrupare bine gândită a forţelor, naţionaliştii ruşi, plini de furie, îi cer apăsat preşedintelui Putin să facă schimbări imediate pentru a schimba soarta razboiului.

Serghei Lavraov, ministrul rus de Externe: „El (n.r. - Vladimir Putin) a spus că noi nu suntem împotriva negocierilor, când vorbim despre situația din Ucraina, a spus că nu refuzăm negocierile cu Ucraina, dar, cu cât trece mai mult timp, cu atât va fi mai dificil să ajungem la un acord”.

Între timp, continuă negocierile pentru încetarea operațiunilor militare în jurul centralei nucleare de la Zaporojie.

Rafael Grossi, Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică: „Siguranța centralei nucleare de la Zaporojie atârnă de un fir de ață. Momentan, suntem încă în partea opusă unui accident (nuclear). Să nu depășim această limită”.

Agenţia Internaţională a Energiei Atomice a cerut atât oprirea bombardamentelor, cât şi stabilirea unei zone de securitate şi siguranţă nucleară, în jurul centralei.

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 202. Trupele Kievului recuperează mai mult teritoriu, în timp ce Rusia contraatacă

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
Citește și...
Președintele Ucrainei, către Vladimir Putin: ”Tu încă mai crezi că ne poți speria?”
Președintele Ucrainei, către Vladimir Putin: ”Tu încă mai crezi că ne poți speria?”

”Încă mai crezi că ne poți speria?” i-a transmis Zelenski lui Putin, într-un mesaj transmis noaptea pe Telegram, ca răspuns la atacurile Rusiei asupra regiunii Harkov.

Ucraina a eliberat orașul strategic Izium. Locuitorii, șocați și fericiți: ”E cineva în viață?”
Ucraina a eliberat orașul strategic Izium. Locuitorii, șocați și fericiți: ”E cineva în viață?”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat duminică seara că armata sa a preluat controlul în oraşul de importanță strategică Izium, aflat în estul Ucrainei.

Întreruperi de curent în estul Ucrainei: Zelenski acuză Moscova
Întreruperi de curent în estul Ucrainei: Zelenski acuză Moscova

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia este responsabilă pentru întreruperile de curent care au afectat zone mari din estul Ucrainei şi a acuzat Moscova că atacă în mod deliberat infrastructura civilă.

Recomandări
Cele mai ciudate partide de la alegerile europarlamentare: „Partidul câinelui cu două cozi” ori al „găinii malefice”
Cele mai ciudate partide de la alegerile europarlamentare: „Partidul câinelui cu două cozi” ori al „găinii malefice”

Cele mai ciudate partide candidează, prin reprezentanții lor la alegerile Europarlamentare. Fie că se numesc „Partidul câinelui cu două cozi” ori al „găinii malefice” vor să atragă atenția prin umor asupra unor mesaje cât se poate de serioase.

Israelul face prăpăd în Rafah și nu ține cont de amenințarea lui Biden: „Dacă trebuie, vom lupta cu unghiile”
Israelul face prăpăd în Rafah și nu ține cont de amenințarea lui Biden: „Dacă trebuie, vom lupta cu unghiile”

Forţele israeliene au bombardat zone din Rafah, joi, afirmă locuitorii palestinieni, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu a respins ameninţarea preşedintelui SUA, Joe Biden, de a opri livrările de arme către Israel dacă atacă oraşul din sudul Gaza.

Cum pot fi integrate în muncă persoanele vulnerabile. „Suntem într-un paradox, avem două milioane de oameni inactivi”
Cum pot fi integrate în muncă persoanele vulnerabile. „Suntem într-un paradox, avem două milioane de oameni inactivi”

România trăiește un paradox al forței de muncă, în care sunt două milioane de persoane inactive, deși cererea, din partea angajatorilor, este foarte mare.