Zelenski spune că Ucraina este pregătită să adere la UE, dar Ungaria i-a reamintit marea hibă a țării sale: „Este o glumă!”

volodimir zelenski
AFP

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că ţara a îndeplinit toate cerinţele pentru ca UE să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina, dar a anticipat că nu va fi uşor din cauza opoziţiei premierului ungar Viktor Orban.

"Este un fapt că Ungaria blochează. În ce ne priveşte, noi am fost foarte constructivi. Am făcut absolut totul, am urmat toate recomandările Comisiei Europene, toate recomandările partenerilor noştri", a spus Zelenski la o conferinţă de presă comună cu premierul norvegian Jonas Gahr Store, potrivit agenţiei EFE, citată de Agerpres.

Preşedintele ucrainean consideră de asemenea că Viktor Orban "nu are niciun motiv" să blocheze lansarea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE. "I-am cerut să-mi dea un motiv, nu trei, cinci sau zece, ci unul singur. Încă aştept un răspuns", a continuat Zelenski, potrivit France Presse.

Ce acuzații a făcut Ungaria

Ungaria a acuzat în mod repetat Ucraina că încalcă drepturile minorităţii maghiare din regiunea Transcarpatia, mai ales în ce priveşte educaţia. O eurodeputată din partidul Fidesz al lui Orban, Kinga Gal, a declarat tot miercuri, potrivit agenţiei MTI, că Ucraina nu îndeplineşte criteriile pentru deschiderea negocierilor de aderare, întrucât nu a soluţionat chestiunea drepturilor minorităţilor şi "nici măcar nu îndeplineşte cele şapte condiţii stabilite de UE pentru începerea negocierilor".

Kinga Gal a acuzat de asemenea Comisia Europeană că susţine deschiderea acestor negocieri printr-un dublu standard favorabil Ucrainei, luând o decizie sub presiune politică fără a lua în considerare implicaţiile unei viitoare aderări a acestei ţări la blocul comunitar.

Citește și
Marcel Ciolacu, Volodimir Zelenski
Marcel Ciolacu: „Relațiile dintre România și Ucraina vor ajunge la nivelul unui parteneriat strategic”
Judecătoarea, către mama Robertei, tânăra moartă la 2 Mai: „Ați fost la înmormântarea acesteia?”

Dar Ucraina are un singur plan, acela de a adera la UE, pentru că "este alegerea noastră, alegerea poporului nostru", a mai spus preşedintele Zelenski, sosit într-o vizită neanunţată în Norvegia după cea a fost în SUA, pentru a obţine mai mult sprijin occidental în războiul cu Rusia.

Într-o scrisoare deschisă publicată în Financial Times, cinci lideri ai statelor nordice cu care Zelenski se întâlneşte la Oslo (Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda, Islanda) au subliniat că "Ucraina nu se poate apăra în faţa Rusiei doar cu vorbe". "Războiul nu se câştigă fără arme", amintesc cei cinci lideri, insistând că "nu este momentul de a slăbi" ajutorul pentru Ucraina.

Corupția din Ucraina, denunțată

După o primă etapă în Argentina, unde a asistat la învestirea preşedintelui ultraliberal Javier Milei, preşedintele ucrainean s-a deplasat la Washington pentru a încerca să obţină noi fonduri, dar a plecat de acolo fără a reuşi să convingă Congresul divizat în această chestiune să aprobe un nou ajutor de 61,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, afirmând doar că a primit semnale "pozitive".

Ucraina aşteaptă şi din partea UE aprobarea unui ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru următorii patru ani, plus începerea negocierilor de aderare la UE, teme aflate pe agenda summitului european de joi şi vineri, dar premierul ungar Viktor Orban a ameninţat că în ambele chestiuni ar putea bloca prin veto o decizie favorabilă Ucrainei.

"Ucraina este cunoscută drept una dintre cele mai corupte ţări din lume. Este o glumă! Nu putem lua decizia de a începe un proces de negocieri de aderare", a afirmat Orban într-un interviu publicat vineri de săptămânalul francez Le Point. Premierul ungar a mai estimat că, dacă Ucraina aderă la UE, atunci Franţa, de exemplu, va trebui să plătească în fiecare an "peste 3,5 miliarde de euro în plus la bugetul comun al Uniunii".

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
Citește și...
„Războiul se câştigă cu arme.” Ucraina nu poate învinge Rusia fără ajutor, pledează Zelenski la Oslo.
„Războiul se câştigă cu arme.” Ucraina nu poate învinge Rusia fără ajutor, pledează Zelenski la Oslo.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îşi îndeamnă miercuri, la Oslo, aliaţii europeni şi americani să continue să ajute Ucraina, în contextul în care noi fonduri sunt blocate de disensiuni atât la Bruxelles, cât şi la Washington.

 

Marcel Ciolacu: „Relațiile dintre România și Ucraina vor ajunge la nivelul unui parteneriat strategic”
Marcel Ciolacu: „Relațiile dintre România și Ucraina vor ajunge la nivelul unui parteneriat strategic”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, miercuri, că relaţiile dintre România şi Ucraina urmează să ajungă, în scurt timp, la nivelul unui parteneriat strategic.

Zeci de persoane, rănite la Kiev, în al doilea atac cu rachete al Rusiei de săptămâna aceasta, susţine Ucraina
Zeci de persoane, rănite la Kiev, în al doilea atac cu rachete al Rusiei de săptămâna aceasta, susţine Ucraina

Cel puţin 34 de persoane au fost rănite, iar locuinţe şi un spital pentru copii au fost avariate în al doilea atac cu rachete al Rusiei asupra Kievului de săptămâna aceasta.

 

Recomandări
În prag de campanie electorală, premierul cere măsuri împotriva comercianților care practică „shrinkflation”: „O înșelăciune”
În prag de campanie electorală, premierul cere măsuri împotriva comercianților care practică „shrinkflation”: „O înșelăciune”

Premierul Marcel Ciolacu promite sancționarea comercianților care practică ”shrinkflation”, respectiv reducerea gramajului produsului, fără a i se scădea prețul.

Bunica Robertei, fata ucisă de Vlad Pascu, declarație zguduitoare:
Bunica Robertei, fata ucisă de Vlad Pascu, declarație zguduitoare: "Viața mea s-a terminat!". E așteptat verdictul instanței

Cea mai lungă zi din procesul lul Vlad Pascu, tânărul care a provocat teribilul accident din 2 Mai, a început, joi dimineață, la Mangalia.

Putin, mesaj războinic pentru Occident de
Putin, mesaj războinic pentru Occident de "Ziua Victoriei": "Forțele strategice sunt mereu gata de luptă" | VIDEO

Rusia sărbătorește, joi, victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, într-un moment în care relațiile cu Occidentul se deteriorează tot mai mult, iar trupele rusești avansează pe frontul din Ucraina.