Franța vorbește despre ”Notre Drame”: ”Vor trece decenii până când urmările vor fi şterse"


Ultimul update: Marti 16 Aprilie 2019 20:42
Data publicarii: Marti 16 Aprilie 2019 18:07
Categorie: Stiri actuale

„Catedrala Notre Dame va fi reconstruită”, este legământul președintelui Emmanuel Macron, care a lansat o strângere internațională de fonduri pentru începerea lucrărilor.

Reacțiile după catastrofalul incendiu au apărut rapid, atât în Franța, cât și în străinătate.

Printre primii care au promis bani se numără miliardarul filantrop François-Henri Pinault, care a anunţat o donaţie de 100 de milioane de euro, dar şi magnatul Bernard Arnault, care plusează cu 200 de milioane de euro.

Publicaţia „Liberation'' a rezumat cel mai bine, în titlul ediţiei de marți, drama trăită pe viu de francezi - „Notre Drame”. De la izbucnirea incendiului şi până în zori, parizienii şi turiştii au urmărit lupta pompierilor gata să moară pentru a una dintre marile comori ale Franţei.

Chiar înainte să fie cunoscut finalul, autorităţile franceze şi-au îndreptat gândurile către reconstrucţie. Preşedintele a anunţat deschiderea unei colecte naţionale: „Lansăm o campanie de strângere de fonduri, în ţară şi în afara graniţelor.”

Emmanuel Macron a promis să o reconstruiască. Cei de la UNESCO s-au angajat să o reconstruiască. Catedrala a fost salvată de la incendiu în mai multe momente din trecut, în 1871 în timpul uneia dintre comune, când oamenii au ameninţat să îi dea foc şi a fost salvată de artişti şi asistente. Şi, bineînţeles, în 1944, când naziştii au ameninţat să o ardă din temelii, o tragedie care a fost şi ea prevenită.

Printre primii şi cei mai generoşi donatori se numără miliardarul Francois Henri Pinault. Omul de afaceri, care a promis 100 de milioane de euro, este soţul actriţei Salma Hayek şi conduce o companie din industria luxului, care deţine mărcile de modă Gucci, Yves Saint Lauren şi Balenciaga.

Cu 200 de milioane de euro va contribui şi francezul Bernard Arnault, aflat în top cinci al celor mai bogaţi oameni din lume.

Şi europenii sunt gata să ajute

 

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: De la Strasbourg, capitala franceză a Uniunii Europene, lansez un apel către toate cele 28 de state membre să pună umărul la misiune. Ştiu că Franţa se poate descurca şi singură, dar nu e vorba doar de sprijin material. Incendiul de la catedrala Notre Dame ne-a făcut să fim conştienţi că suntem legaţi de ceva mai important şi mai profund decât tratatele."

Papa Francisc a transmis că se roagă pentru catolicii din Franţa şi pentru locuitorii Parisului, iar Vaticanul s-a arătat dispus să acorde asistenţa tehnică.

Dintre cei care şi-au exprimat regretul se număra regina Elisabeta şi prinţul Charles, dar şi fostul preşedinte Barack Obam.

Actualul lider al Statele Unite a stârnit însă critici, după ce a sugerat pe Twitter ca o posibilă metodă de stingere a focului ar fi trimiterea avioanelor cu apă. Pompierii francezi i-au transmis, într-un mesaj postat în engleză, ca această metodă risca să distrugă definitiv edificiul.

Reţelele de socializare au fost invadate de ilustraţii şi imagini simbolice. Una dintre cele mai reuşite este cea care îl înfăţişează pe Quasimodo strângând în braţe iubita catedrală.

Pe de altă parte, autorităţile franceze spun că în prima fază a reconstrucţiei va fi readusă la viaţa turla, la un cost estimat de 150 milioane de euro.

Peter Fuessenich, arhitect: „Vor trece ani, poate decenii, până când urmările acestui incendiu devastator vor fi şterse."

Între timp, speriate de ce s-a întâmplat în Franţa, alte ţări au anunţat măsuri suplimentare pentru protejarea monumentelor. Spania a cerut o revizuire a tuturor instalaţiilor electrice din edificiile istorice.

Cum a început incendiul de la Notre Dame și de ce a fost stins greu - REALITATE AUGMENTATĂ
Incendiul de la Notre Dame. Martor român: „Jumătate de catedrală era roșie”
Incendiul de la Notre Dame. Emmanuel Macron promite reconstruirea catedralei în 5 ani
VIDEO PROTVPLUS.RO