Viktor Ianukovici vs Iulia Timosenko! In asteptarea viitorului presedinte

Ultima actualizare: 07-10-2012 08:46

Mai sunt doar cateva ore pana la la deschiderea urnelor in Ucraina. Aceasta tara strategica, care inca ezita intre Rusia si Uniunea Europena, isi va alege maine primul presedinte de dupa Revolutia Portocalie.

Lupta se va da intre doi candidati controversati, care promit prin discursuri diametral opuse sa readuca stabilitatea. Campaniile electorale s-au incheiat, pe tonuri cat se poate de diferite.

Pe de o parte, ritmuri antrenante, entuziasm colectiv: pasi de dans si discursuri rostite in mod ostentativ in limba rusa.

La cateva sute de metri distanta, in tabara Iuliei Timoshenko, atmosfera era cu totul alta. Mitingul s-a transformat intr-o rugaciune colectiva, impanata cu semne largi ale crucii si mesaje inaltatoare in limba ucraineana.

In pofida avansului de 10 puncte obtinut de Ianukovici in primul tur, nimic nu este sigur. In ochii criticilor, el este prea slugarnic fata de Rusia, putin educat si banuit ca a facut trei ani de inchisoare in tinerete. In schimb, Iulia Timoshenko este considerata imprevizibila si populista.

Amandoi au incercat sa-i atraga pe indecisi cu promisiuni, privitoare inclusiv la relatiile cu Romania. Astfel, Iulia Timoshenko s-a angajat sa obtina revizuirea deciziei Curtii Internationale de Justitie dupa impartirea platoului continental din Marea Neagra. In februarie 2009, Instanta de la Haga a delimitat platoul intr-o hotarare socotita o victorie a noastra.

Unii analisti afirma insa ca hotararea, inca neratificata, a Romaniei de a gazdui elemente ale scutului american antiracheta, i-ar putea aduce voturi lui Viktor Ianukovici.

Statul vrea sa ia potul cel mare din platoul continental castigat la Haga

Scut american in Romania. Rusii, intre indiferenta si amenintari cu rachete

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO