Scut american in Romania. Rusii, intre indiferenta si amenintari cu rachete
Reactii contradictorii in Rusia, la o zi dupa ce Romania a aprobat amplasarea sistemului antiracheta american pe teritoriul sau.
Daca presa internationala vede extinderea scutului antiracheta spre sudul Europei drept o concesie facuta Rusiei, de catre Administratia Obama, la Moscova, cercurile militare fierb in suc propriu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De departe, cel mai bataios este redactorul sef al publicatiei Ria Novosti - in rusa, Apararea Nationala, care publica o fotografie in care apar rachete rusesti suprapuse pe drapelul Romaniei.
Potrivit lui Igor Korocenko, "Rusia trebuie sa avertizeze Romania ca, in cazul in care componentele sistemului american antiracheta sunt amplasate in aceasta tara, ele vor deveni tinte prioritare ale rachetelor rusesti".
De unde atata nervozitate? Explicatia o dau chiar titlurile din audio vizualul rusesc.
Anuntul Romaniei privind primirea unor elemente ale scutului american antiracheta nu reprezinta o surpriza totala pentru liderii rusi, aceasta fiind "una dintre optiunile avute in vedere", a declarat Dmitri Trenin, dir. Centrului Carnegie din Moscova.
El a subliniat ca aceste elemente vor fi amplasate la o distanta mare de granita cu Rusia si, spre deosebire de locatia propusa in Polonia, ele nu vor permite interceptorilor sa opreasca o racheta ruseasca indreptata spre Statele Unite, pe deasupra Oceanului Arctic, posibilitate care provocase ingrijorarea Moscovei.
"Desigur, persoanele care ar fi interesate sa descrie orice fel de sistem balistic drept o potentiala amenintare vor putea sa se foloseasca de asta, dar nu cred ca Guvernul este atat de interesat sa exagereze" (amenintarea), a spus Trenin.
Liderii rusi afirma in continuare ca sistemul antiracheta ar putea dauna balantei de putere create dupa Razboiul Rece. Premierul rus Vladimir Putin declarase in decembrie ca proiectul american era principalul obstacol in calea negocierilor privind inlocuirea tratatului de neproliferare nucleara, START.
Totodata, majoritatea expertilor citati de presa internationala considera ca rachetele de interceptare care ar urma sa fie amplasate in Romania in cadrul noului scut antiracheta american sunt mai putin ingrijoratoare pentru Rusia decat cele prevazute de planul anterior, al lui George W. Bush, pentru Polonia.
Intr-o analiza intitulata "Sabia si scutul: Inconjurarea Rusiei si Chinei cu sisteme mobile de «aparare antiracheta»", Centrul pentru Cercetare privind Globalizarea subliniaza ca scopul Statelor Unite este anihilarea capacitatilor de raspuns ale Rusiei si Chinei.
Agentia germana DPA prezinta declaratia lui Basescu, potrivit careia scutul antiracheta "nu este indreptat impotriva Rusiei", in timp ce Radio Netherlands subliniaza ca niciunul dintre planurile de scut antiracheta ale Statelor Unite nu a fost bine primit de Rusia, desi Kremlinul a fost mult mai vehement fata de planul lui George W. Bush.
Agentia United Press International (UPI) se concentreaza pe surpriza creata de acest anunt, referindu-se, de asemenea, la o posibila nemultumire a Rusiei.
Daily Telegraph subliniaza ca amplasarea unor rachete cu raza de actiune mai scurta in Romania ar putea sa nu genereze o reactie foarte vehementa din partea Rusiei, dar noul plan antiracheta va fi folosit in continuare ca subiect de disputa intre Moscova si Washington.
Desi este un stat din fostul bloc estic, Romania nu se invecineaza direct cu Rusia si are avantajul de a fi mai apropiata de Iran decat Polonia, subliniaza cotidianul britanic. In prezent membru al Uniunii Europene, romanii sunt printre cei mai entuziasti sustinatori ai politicii externe americane, trimitand militari in Irak si Afganistan si cooperand in cadrul fostului sistem de inchisori secrete al CIA.
Acceptarea in Romania a unor elemente ale scutului antiracheta ar prejudicia relatiile ruso-americane si negocierile privind tratatul START, considera Giulietto Chiesa, politician italian si membru al Parlamentului European, relateaza Russia Today.
"Presedintele (Dmitri) Medvedev si premierul (Vladimir) Putin au declarat deja in numeroase randuri ca aceasta va influenta grav echilibrul de forte din Europa, ceea ce inseamna ca va avea un impact negativ asupra relatiilor dintre Statele Unite si Rusia", a explicat el.
Potrivit postului de radio Vocea Rusiei, expertii cred ca elementele scutului antiracheta din Romania nu reprezinta un pericol pentru Rusia. "Cand Rusia a obiectat fata de amplasarea ABM (scutul antiracheta) in Polonia, a declarat ca daca Statele Unite vor sa controleze Iranul ar trebui sa-l amplaseze mai in sud. Acum, ca Romania vrea sa gazduiasca ABM, nu ar trebui sa obiectam. O racheta din Romania nu poate atinge baza noastra de lansare. In plus, acestea nu sunt de acelasi tip cu cele ce urmau a fi amplasate in Polonia. Acestea sunt rachete din clasa Standard, mai putin puternice", a declarat directorul Centrului pentru securitate internationala al Academiei ruse de Stiinte, Aleksei Arbatov pentru Vocea Rusiei.