Victoria lui Trump ar putea accelera incalzirea globala si drumul omenirii spre "dezastru". Cine face acest avertisment

18-11-2016 08:39

Avertismentul vine de la cunoscutul filozof Noam Chomsky, care si-a exprimat temerile pornind de la declaratiile lui Trump din timpul campaniei si de la recentele lui numiri in echipa de tranzitie la Casa Alba.

Oficiali din 197 de tari, adunati la conferinta pentru mediu din Maroc, au semnat o proclamatie prin care cer luarea de masuri urgente pentru oprirea incalzirii globale.

Numele lui Donald Trump si-a facut inevitabil loc in discutiile de la Marrakech despre implementarea acordului istoric privind clima, semnat anul trecut, la Paris.

Trump a starnit indignare in campanie cand a spus ca incalzirea globala este o inventie a chinezilor care vor pe aceasta cale sa se asigure ca Statele Unite produc costuri mai mari decat China.

Secretarul general al ONU, prezent la discutii, a incercat sa isi pastreze optimismul.

Ban Ki-moon, secretarul general al ONU: "Sper ca va privi dovezile si va intelege urgenta si importanta de a lua masuri".

Donald Trump a dat de inteles ca ar putea anula intelegerea ce prevede masuri pentru scaderea emisiilor de gaze cu efect de sera. Cu scopul de a limita cresterea mediei temperaturilor globale la cel mult 2 grade Celsius fata de perioada preindustriala.

Isa Soares, corespondent CNN: "In termeni legali, Donald Trump nu poate retrage Statele Unite din acordul de la Paris. Ca sa poata face asta ar trebui sa activeze Articolul 28, insa intregul proces dureaza patru ani, iar la final el deja nu ar mai fi presedinte. Exista insa alte modalitati mai simple de a obtine ce vrea."

Si anume sa ignore prevederile acordului semnat deja de 200 de tari, ratificat de SUA, China, dar nu si de Rusia, de pilda. Este un scenariu pe care secretarul american de stat John Kerry ar dori sa il evite cu orice pret.

John Kerry, secretarul de stat american: "Intr-un anumit punct, chiar si cel mai vehement sceptic trebuie sa recunoasca faptul ca se intampla ceva tulburator. Nimeni nu are dreptul sa ia decizii care afecteaza miliarde de oameni, bazandu-se doar pe ideologie, fara alte dovezi."

Donald Trump a dat un prim semnal ingrijorator. L-a numit sef al echipei de tranzitie in domeniul protectiei mediului pe un republican cunoscut pentru faptul ca nu recunoaste derularea procesului de incalzire climatica.


VIDEO PROTVPLUS.RO