Veteran ucrainean din cel de-al Doilea Război Mondial, care a luptat în Armata Roșie: ”Pe atunci nu intimidam civilii”

×
Codul embed a fost copiat

Rușii nu avansează în estul Ucrainei. Ofensiva care ar fi trebuit să taie retragerea unităților ucrainene din Donbas s-a împotmolit, iar rușii pierd mai mult teren decât câștigă.  

În Mariupol continuă evacuarea civililor din Azovstal. Vineri au părăsit complexul siderurgic aproximativ 50 de persoane. Alte 200 rămân blocate în tunelurile subterane.

Ucraina acuză forțele ruse că au tras în timpul evacuării civililor din orașul-port și că o mașină ar fi fost lovită. Cel puțin o persoană a murit și mai multe au fost rănite.

În estul Ucrainei se duc lupte grele între unitățile ruse și cele ucrainene, care încearcă să le blocheze avansul. În ciuda eforturilor și a bombardamentelor masive declanșate de-a lungul frontului din Donbas, ofensiva Kremlinului a stagnat.

- Astea sunt mortiere?
- Da. (Ucrainenii) au observat mișcări și au început să ne bombardeze
”.

Citește și
Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu: Nu trebuie să ne temem de amenințările propagandei ruse. E parte din războiul hibrid
„Să nu credem că NATO, în cazul în care România va fi atacată, ne va ajuta cu muniție de 152...” Șeful armatei române, avertisment

În nordul orașului Harkov, localitatea Zolociv e bombardată de ruși în fiecare zi. Printre localnici se numără și Ivan, un veteran care a luptat în Armata Roșie în al Doilea Război Mondial.

Omul a rămas fără acoperiș deasupra capului după ce casa lui a fost distrusă de un proiectil.

Ivan Lisun, locuitor din Zolochiv și veteran al celui de-al Doilea Război Mondial: ”Înfricoșător. Nu m-aș fi gândit, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, că aș putea să ajung în situația asta. Pe atunci nu intimidam civilii. Am eliberat Belarusul, începând din Gomel până la Osipovici, Baranovici și până la frontieră. Am eliberat și sate în Polonia”.

Spitalele nu mai au tratamente pentru cancer sau diabet din cauza atacurilor rusești

În total, în bombardamente au fost distruse în jur de 600 de clădiri, între care se numără și spitalul din regiune.

Victor Kovalenko, liderul comunității Zolochiv: ”Aici era secția de terapie și secția pediatrică. Proiectilele de artilerie au lovit în plin și le-au distrus. Pacienții au fost transferați în clădirea principală a spitalului nostru, care era și ea afectată, cu geamurile sparte”.

De altfel, în regiunile afectate de război, infrastructura medicală a fost grav afectată, iar medicamentele sunt aproape inexistente.

Volodimir Zelensky, președintele Ucrainei: ”Rusia a adus Ucrainei și Europei niște probleme care nu credeam să existe în urmă cu câteva luni. Nu mai avem niciun fel de tratament pentru pacienții cu cancer. E foarte dificil sau imposibil să obținem insulină pentru diabetici. Nu pot fi făcute operații chirurgicale, nu avem antibiotice”.

În acest timp, rușii continuă asaltul asupra combinatului siderurgic Azovstal, ultima redută ucraineană din Mariupol.
Luptele duse în orașul-port au fost cele mai intense de la începutul războiului încoace.

Soldat ucrainean luat prizonier: ”Mi-a spus să uit limba ucraineană”

Un militar ucrainean a petrecut câteva săptămâni în captivitate la ruși, după ce a fost rănit în Mariupol. A povestit jurnaliștilor că s-a trezit într-o ambulanță, alături de un alt militar rănit.

Hlib Stryzhko, soldat ucrainean rănit: ”I-a întrebat "sunteți de-ai noștri?" și (rușii) au răspuns că nu e clar la ce se referă cu "ai noștri". Ne-au spus că fac parte din ministerul Securității de Stat din Republica Donețk. A fost și mai înfricoșător când am ajuns la spitalul separatist. Un soldat rus mi-a spus că trebuie să uit limba ucraineană, o să primesc îngrijire doar dacă cer în rusește”.

Rușii l-au ținut în viață ca să facă schimb de prizonieri cu ucrainenii.

Hlib Stryzhko: ”Eram amândoi imobilizați la pat, iar asistentele trebuiau să ne hrănească. Ne spuneau că, din cauza noastră, copiii lor au fost uciși. Încercam să fiu înțelegător, dar ne acuzau de lucruri pe care nu le-am făcut niciodată. Și ne citeau mereu știri rusești. Era foarte multă presiune, o denaturare a realității”.

În tunelurile de sub Azovstal mai sunt în jur de 200 de civili, printre care aproximativ 20 de copii, pe lângă răniții și militarii refugiați aici. Oficialii ONU și Crucea Roșie au reușit să evacueze cam 500 de civili. Cei mai mulți au ajuns în siguranță pe teritoriul ucrainean.

Ghada Eltahir Mudawi, oficial ONU: ”Astăzi suntem însoțiți de 11 autobuze pline cu civili, femei, copii, bătrâni care caută un refugiu. Cele două părți combatante au anunțat o încetare a focului, ca să putem începe evacuarea”.

”Mi-e imposibil să deschid albumul foto și să mă uit la poze cu noi toți veseli, râzând”

În această casă din Mariupol, devastat de bombele rusești, locuiau două surori, refugiate acum la Kiev. Se ascundeau în subsol, una dintre ele cu băiețelul ei de patru ani. Cele două femei și cel mic sunt acum în siguranță, dar, de mai mult de două săptămâni, nu mai știu nimic despre soarta mamei lor rămasă în oraș.

Mi-e imposibil să deschid albumul foto și să mă uit la poze cu noi toţi veseli, râzând. Ar fi ca şi când m-aş sinucide. Inima mea ar fi zdrobită”.

Kievul cere arme grele, moderne din Occident cât mai repede și cât mai multe, pentru a face față ofensivei ruse în bătălia Donbasului. Iar ministrul Apărării de la Berlin, Christine Lambrecht, a anunțat că Germania va trimite Ucrainei şapte obuziere auto-propulsate, pe lângă cele 5 sisteme de artilerie de acest tip pe care Olanda s-a angajat deja să le livreze.

Aceste sisteme de artilerie sunt printre cele mai moderne din lume, iar militarii ucraineni au nevoie de antrenament specific pentru a le putea utiliza în luptă.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fata fostului star al fotbalului s-a dezbrăcat complet! Cum a apărut după ce le-a răspuns celor care s-au luat de ea că pozează sexy
FOTO Fata fostului star al fotbalului s-a dezbrăcat complet! Cum a apărut după ce le-a răspuns celor care s-au luat de ea că pozează sexy
Citește și...
Oficial rus: „Rusia aderă cu fermitate la principiul că nu pot exista câștigători într-un război nuclear”
Oficial rus: „Rusia aderă cu fermitate la principiul că nu pot exista câștigători într-un război nuclear”

Statele Unite ar fi împărtășit Ucrainei informații despre despre locul crucişătorului „Moskva”, înainte de lovitura care a scufundat luna trecută nava amiral a Flotei Mării Negre. Incidentul a fost o umilință pentru armata lui Vladimir Putin.

Bogdan Aurescu: Nu trebuie să ne temem de amenințările propagandei ruse. E parte din războiul hibrid
Bogdan Aurescu: Nu trebuie să ne temem de amenințările propagandei ruse. E parte din războiul hibrid

Amenințările formulate aproape zilnic de propaganda rusă sunt doar elemente ale războiului hibrid al Kremlinului, pe care trebuie să le privim cu multă rezervă, consideră Bogdan Aurescu.

Moldova refuză să vândă Ucrainei cele șase MiG-29 ale sale ”ca să nu irite Rusia”
Moldova refuză să vândă Ucrainei cele șase MiG-29 ale sale ”ca să nu irite Rusia”

Moldova a refuzat să vândă Ucrainei cele șase avioane MiG-29 ale sale invocând, oficial, ”statutul de neutralitate” și, neoficial, grija de a ”nu irita Rusia”.

 

Gabriella, rotweillerul care apără Kievul de invadatorii ruși:
Gabriella, rotweillerul care apără Kievul de invadatorii ruși: "Are o specialitate autorizată: căutare arme și muniție"

Rottweilerul Gabriella se în serviciu la un punct de control din Kiev și asigură protejarea capitalei Ucrainei, a scris Garda Națională, într-o postare pe pagina oficial[ de Facebook, preluată de publicația Ukrainska Pravda.

UE plănuiește să-i impună sancțiuni Alinei Kabaeva, presupusa iubită a lui Putin. Pe listă se află și familia lui Peskov
UE plănuiește să-i impună sancțiuni Alinei Kabaeva, presupusa iubită a lui Putin. Pe listă se află și familia lui Peskov

Uniunea Europeană plănuiește să-i impună sancțiuni Alinei Kabaeva, presupusa iubită a președintelui rus Vladimir Putin.

Recomandări
Kievul le bate obrazul aliaților din Vest. Criza uriașă care a lovit armata Ucrainei: „Pierdem oameni, pierdem teritorii”
Kievul le bate obrazul aliaților din Vest. Criza uriașă care a lovit armata Ucrainei: „Pierdem oameni, pierdem teritorii”

Jumătate din armamentul promis de către Occident Ucrainei este livrat cu întârziere, reproşează duminică ministrul ucrainean al Apărării, Rusten Umerov, la un forum care marchează doi ani de la invazia rusă, relatează AFP.  

Lupta pentru București: 36% dintre alegători ar vota cu Nicușor Dan. Câți sunt de partea Gabrielei Firea - SONDAJ CURS
Lupta pentru București: 36% dintre alegători ar vota cu Nicușor Dan. Câți sunt de partea Gabrielei Firea - SONDAJ CURS

Actualul primar general al Capitalei, Nicuşor Dan, ar fi votat de 36% dintre bucureşteni la alegerile locale. Acesta este urmat la mică distanță de Gabriela Firea, potrivit unui sondaj CURS dat publicităţii duminică.

Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, cere confiscarea activelor rusești înghețate.
Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, cere confiscarea activelor rusești înghețate. "Trebuie să fim mai îndrăzneţi"

Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a cerut, duminică, ţărilor occidentale să fie "mai îndrăzneţe" şi să confişte activele ruseşti îngheţate pentru a le redistribui apoi Ucrainei.