Veteran ucrainean din cel de-al Doilea Război Mondial, care a luptat în Armata Roșie: ”Pe atunci nu intimidam civilii”
Rușii nu avansează în estul Ucrainei. Ofensiva care ar fi trebuit să taie retragerea unităților ucrainene din Donbas s-a împotmolit, iar rușii pierd mai mult teren decât câștigă.
În Mariupol continuă evacuarea civililor din Azovstal. Vineri au părăsit complexul siderurgic aproximativ 50 de persoane. Alte 200 rămân blocate în tunelurile subterane.
Ucraina acuză forțele ruse că au tras în timpul evacuării civililor din orașul-port și că o mașină ar fi fost lovită. Cel puțin o persoană a murit și mai multe au fost rănite.
În estul Ucrainei se duc lupte grele între unitățile ruse și cele ucrainene, care încearcă să le blocheze avansul. În ciuda eforturilor și a bombardamentelor masive declanșate de-a lungul frontului din Donbas, ofensiva Kremlinului a stagnat.
”- Astea sunt mortiere?
- Da. (Ucrainenii) au observat mișcări și au început să ne bombardeze”.
În nordul orașului Harkov, localitatea Zolociv e bombardată de ruși în fiecare zi. Printre localnici se numără și Ivan, un veteran care a luptat în Armata Roșie în al Doilea Război Mondial.
Omul a rămas fără acoperiș deasupra capului după ce casa lui a fost distrusă de un proiectil.
Ivan Lisun, locuitor din Zolochiv și veteran al celui de-al Doilea Război Mondial: ”Înfricoșător. Nu m-aș fi gândit, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, că aș putea să ajung în situația asta. Pe atunci nu intimidam civilii. Am eliberat Belarusul, începând din Gomel până la Osipovici, Baranovici și până la frontieră. Am eliberat și sate în Polonia”.
Spitalele nu mai au tratamente pentru cancer sau diabet din cauza atacurilor rusești
În total, în bombardamente au fost distruse în jur de 600 de clădiri, între care se numără și spitalul din regiune.
Victor Kovalenko, liderul comunității Zolochiv: ”Aici era secția de terapie și secția pediatrică. Proiectilele de artilerie au lovit în plin și le-au distrus. Pacienții au fost transferați în clădirea principală a spitalului nostru, care era și ea afectată, cu geamurile sparte”.
De altfel, în regiunile afectate de război, infrastructura medicală a fost grav afectată, iar medicamentele sunt aproape inexistente.
Volodimir Zelensky, președintele Ucrainei: ”Rusia a adus Ucrainei și Europei niște probleme care nu credeam să existe în urmă cu câteva luni. Nu mai avem niciun fel de tratament pentru pacienții cu cancer. E foarte dificil sau imposibil să obținem insulină pentru diabetici. Nu pot fi făcute operații chirurgicale, nu avem antibiotice”.
În acest timp, rușii continuă asaltul asupra combinatului siderurgic Azovstal, ultima redută ucraineană din Mariupol.
Luptele duse în orașul-port au fost cele mai intense de la începutul războiului încoace.
Soldat ucrainean luat prizonier: ”Mi-a spus să uit limba ucraineană”
Un militar ucrainean a petrecut câteva săptămâni în captivitate la ruși, după ce a fost rănit în Mariupol. A povestit jurnaliștilor că s-a trezit într-o ambulanță, alături de un alt militar rănit.
Hlib Stryzhko, soldat ucrainean rănit: ”I-a întrebat "sunteți de-ai noștri?" și (rușii) au răspuns că nu e clar la ce se referă cu "ai noștri". Ne-au spus că fac parte din ministerul Securității de Stat din Republica Donețk. A fost și mai înfricoșător când am ajuns la spitalul separatist. Un soldat rus mi-a spus că trebuie să uit limba ucraineană, o să primesc îngrijire doar dacă cer în rusește”.
Rușii l-au ținut în viață ca să facă schimb de prizonieri cu ucrainenii.
Hlib Stryzhko: ”Eram amândoi imobilizați la pat, iar asistentele trebuiau să ne hrănească. Ne spuneau că, din cauza noastră, copiii lor au fost uciși. Încercam să fiu înțelegător, dar ne acuzau de lucruri pe care nu le-am făcut niciodată. Și ne citeau mereu știri rusești. Era foarte multă presiune, o denaturare a realității”.
În tunelurile de sub Azovstal mai sunt în jur de 200 de civili, printre care aproximativ 20 de copii, pe lângă răniții și militarii refugiați aici. Oficialii ONU și Crucea Roșie au reușit să evacueze cam 500 de civili. Cei mai mulți au ajuns în siguranță pe teritoriul ucrainean.
Ghada Eltahir Mudawi, oficial ONU: ”Astăzi suntem însoțiți de 11 autobuze pline cu civili, femei, copii, bătrâni care caută un refugiu. Cele două părți combatante au anunțat o încetare a focului, ca să putem începe evacuarea”.
”Mi-e imposibil să deschid albumul foto și să mă uit la poze cu noi toți veseli, râzând”
În această casă din Mariupol, devastat de bombele rusești, locuiau două surori, refugiate acum la Kiev. Se ascundeau în subsol, una dintre ele cu băiețelul ei de patru ani. Cele două femei și cel mic sunt acum în siguranță, dar, de mai mult de două săptămâni, nu mai știu nimic despre soarta mamei lor rămasă în oraș.
”Mi-e imposibil să deschid albumul foto și să mă uit la poze cu noi toţi veseli, râzând. Ar fi ca şi când m-aş sinucide. Inima mea ar fi zdrobită”.
Kievul cere arme grele, moderne din Occident cât mai repede și cât mai multe, pentru a face față ofensivei ruse în bătălia Donbasului. Iar ministrul Apărării de la Berlin, Christine Lambrecht, a anunțat că Germania va trimite Ucrainei şapte obuziere auto-propulsate, pe lângă cele 5 sisteme de artilerie de acest tip pe care Olanda s-a angajat deja să le livreze.
Aceste sisteme de artilerie sunt printre cele mai moderne din lume, iar militarii ucraineni au nevoie de antrenament specific pentru a le putea utiliza în luptă.