Moldova refuză să vândă Ucrainei cele șase MiG-29 ale sale ”ca să nu irite Rusia”

Ultima actualizare: 06-05-2022 17:46
Moldova refuză să vândă Ucrainei cele șase MiG-29 ale sale ”ca să nu irite Rusia”
Timpul

Moldova a refuzat să vândă Ucrainei cele șase avioane MiG-29 ale sale invocând, oficial, ”statutul de neutralitate” și, neoficial, grija de a ”nu irita Rusia”.

 

Cele șase MiG-uri ale Moldovei vor rămâne să ruginească la Mărculești, după ce conducerea țării a refuzat să vândă Ucrainei aeronavele sale sovietice, scrie Timpul.

„Președintele Parlamentului a reiterat că, potrivit statutului de neutralitate al Moldovei, nu putem detașa echipament militar în alte țări”, a declarat Aurica Jardan, consiliera președintelui Parlamentului Moldovei, Igor Grosu.

Publicația Timpul susține că ”statutul de neutralitate nu interzice sub nicio formă R. Moldova să vândă MiG-urile sale Ucrainei, mai ales că Rusia nu este în război cu Ucraina, ci desfășoară o „operațiune specială”.

Ucraina cere Moldovei de la începutul războiului să-i vândă cele șase avioane

Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, a solicitat public joi Republicii Moldova cele șase MiG-uri pentru a le repara și a le oferi armatei din Ucraina, reluând astfel o solicitare adresată Chișinăului încă din primele zile ale războiului, când Kievul a rugat insistent conducerea Moldovei să-i vândă avioanele pe care aceasta oricum nu le folosește.

Ministerul Apărării al Republicii Moldova are șase avioane de vânătoare MiG-29 la o bază aeriană din nordul țării. Potrivit datelor oficiale, toate sunt în stare de funcționare, deși se află într-o stare tehnică deplorabilă.

Chiar dacă guvernele de la Chișinău au încercat multă vreme să le vândă, ele ruginesc în continuare pe aeroportul din Mărculești.

”Neutralitatea Moldovei, o ficțiune în care cred doar unii naivi de la Chișinău”

Timpul susține că Ucraina a primit un refuz categoric din partea conducerii guvernului Republicii Moldova, care a transmis că ”nu vrem să irităm Rusia”.

Practic, R. Moldova crede că Rusia o va considera o încălcare a principiului neutralității dacă Chișinăul ar fi decis să vândă un bun pe care îl deține.

Publicația citată mai spune că ”neutralitatea R. Moldova este o ficțiune în care cred doar unii naivi din Chișinău, niciun stat nu recunoaște statutul de neutralitatea a RM, din cauza prezenței ilegale pe teritoriul său a armatei ruse”.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO