UE plănuiește să-i impună sancțiuni Alinei Kabaeva, presupusa iubită a lui Putin. Pe listă se află și familia lui Peskov

Ultima actualizare: 06-05-2022 13:29
Vladimir Putin și Alina Kabaeva - 1
Profimedia

Uniunea Europeană plănuiește să-i impună sancțiuni Alinei Kabaeva, presupusa iubită a președintelui rus Vladimir Putin.

Două surse au spus pentru The Guardian că Uniunea Europeană au propus să fie aplicate sancțiuni pentru Kabaeva, o fostă gimnastă. Inițial, Bloomberg a dezvăluit că numele ei a fost văzut pe o listă a unor posibile sancțiuni.

Astfel, UE i-ar putea interzice călătoriile și înghețarea activelor, alăturându-se celor peste 1000 de ruși care se află deja pe lista sancțiunilor. Numele ei trebuie să fie aprobat de toate cele 27 de state membre UE.

Potrivit Bloomberg, Kabaeva este descrisă în document ca fiind „o asociată apropiată a președintelui Vladimir Putin”.

Alina Kabaeva a câștigat medalia de aur în 2004 la Olimpiadă pentru gimnastică ritmică și, de asemenea, a fost purtător de steag la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, în 2014.

Aceasta a mai fost deputată timp de șase ani, reprezentând partidul Rusia Unită al lui Putin și a continuat să conducă un grup media pro-Kremlin, chiar dacă nu ar avea experiență în managementul mass-media.

În 2008, un ziar din Moscova susținea că Vladimir Putin a divorțat în secret de fosta sa soție Liudmila și că se pregătea să se căsătorească cu Alina Kabaeva. Kremlinul a negat vehement povestea, iar redacția a fost închisă la scurt timp. Vladimir Putin și-a anunțat divorțul în 2013, după 30 de ani de căsnicie.

The Wall Street Journal a informat luna trecută faptul că administrația SUA nu aplică momentan sancțiunile asupra Alinei Kabaeva deoarece Putin ar putea vedea acest lucru ca pe ceva personal.

Casa Albă a negat raportul, insistând că nimeni nu este „în siguranță” în fața sancțiunilor. SUA și UE le-au sancționat deja pe Maria Vorontsova și pe Katerina Tikhonova, fiicele lui Putin.

Familia lui Peskov, în vizorul UE

În vizorul UE se află și familia secretarului de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, care a fost sancționat într-o altă rundă.

Soția lui Peskov, Tatiana Navka, ar putea fi adăugată listei de sancțiuni din cauza căsniciei sale, dar și din cauză că este co-proprietarul unei proprietăți din Crimeea, care a fost anexată Rusiei în 2014.

Nikolay Perskov, în vârstă de 31 de ani, ar folosit banii tatălui său, Dmitri Peskov, în timp ce fiica sa, Elizaveta Peskova, 24 de ani, ar duce o viață luxoasă prin prisma conexiunilor tatălui ei.

În ziua în care a început războiul din Ucraina, Elizaveta Peskova a postat pe contul ei de Instagram „Nu războiului”. Mesajul a fost șters ulterior.

Soția celui mai bogat om din Rusia și „Măcelarul din Bucea” nu scapă de sancțiuni

Pe lista sancțiunilor ar mai putea fi adăugată și Marina Mordashova, soția celui mai bogat om din Rusia - Alexei Mordashov, deoarece aceasta ar beneficia de bunurile soțului ei. Acesta este acționar majoritar la Severstal, cea mai mare companie siderurgică din Rusia.

Pe lista sancțiunilor UE se mai află și zeci de ofițeri acuzați de uciderea și torturarea civililor din Bucea. În capul listei se află comandantul Azatbek Omurbekov, descris de UE ca fiind „îndrumătorul acțiunilor unității sale militare și poreclit drept Măcelarul de la Bucea, din cauza implicării sale directe în ucideri, violuri și torturi”.

De asemenea, pe listă se mai află și șeful centrului de management al apărării naționale al Rusiei, Mihail Mizintsev, comandantul militar despre care se spune că este responsabil pentru asediul Mariupolului și pentru moartea a mii de oameni.

Și Partiarhul Kirill, conducătorul Bisericii Ortodoxe din Rusia, se află pe lista sancțiunilor, sub numele său de naștere - Vladimir Gundyayev. Acesta este descris drept „unul dintre cei mai importanți susținători ai agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO